Z góry chciałem przeprosić, jeśli temat napisałem w złym dziale, nie wiedziałem też czy podczepić się pod temat "Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie", gdyż moje pytanie sięga trochę dalej. Jestem zielony w temacie linuxa - poczytałem już trochę o nim, ale jeszcze systemu nie stawiałem. Chcę się do tego przygotować, aby wszystko przebiegło bez problemów. Do przesiadki zmusiła mnie utrata cierpliwości do Win7, gdzie wszystko chodzi taaaaaaak wolno...
Do rzeczy:
Posiadam 2 dyski twarde - 640GB i 2TB, oba praktycznie zajęte, pierwszy jest podzielony na dwie partycje - na jednej stoi Win7, druga, tak samo jak i drugi dysk to wszelkiej maści dane. Oba dyski to oczywiście NTFS.
Chciałbym do tego dołożyć Ubuntu. Win7 będzie mi czasem potrzebny, więc musi zostać. Fajnie by było, gdybym nie musiał na nowo instalować "siódemki" (wiem, że kolejność powinna być 1.win7, 2.ubuntu). Kilka zatem pytań od nowicjusza:
1. Czy warto mieszać na pierwszym dysku i dalej go dzielić na partycje? Czy może lepiej dokupić dysk?
2. W przypadku dokupienia dysku, czy warto kupić SSD? Z chęcią zobaczyłbym system, który jest rakietą

3. Jeśli dokupiłbym dysk, to w jakiej kolejności powinny być podpięte? Czy SSD z zainstalowanym Ubuntu musiałby być drugim dyskiem, aby obecnie zainstalowany Win7 dalej był jako C i działał? Rozumiem, że jakby nowy SSD wskoczył jako pierwszy, to Win7 mi się już nie odpali?
Czyli ogólnie - jak to wszystko powinno być podpięte, aby banglało i czy jest konieczna reinstalka obecnej siódemki. Z tego co wyczytałem, Ubuntu widzi NTFS, natomiast Win7 nie widzi EXT4. Potrzebowałbym dostęp do plików z obu systemów, zatem zależy mi, aby wszystkie dane zostały tam gdzie są (muzyka, zdjęcia czy filmy), m.in. z powodu, że to ponad 2TB.
Czy Ubuntu sobie spokojnie poradzi jak tylko sam system będzie na jednym dysku (tym dajmy na to SSD), natomiast będę korzystał z plików na innym dysku NTFS? Czy ma to sens? I ufff ostatnie pytanie - do czego wtedy jest partycja home?
Wiem, że tego sporo, ale starałem się zawrzeć tutaj wszystkie moje wątpliwości, aby obyło się bez płaczu i zgrzytania zębów. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i ich rozwianie.
Pozdrawiam!
EDIT:
PS. Dodam jeszcze moją specyfikację komputera, gdyż może się to przydać:
AMD Phenom II x4 955 3,2GHz
4GB RAM
Radeon HD 4670