wyrzuciłem win7 i jadę tylko na linuxie 12.04 nie mogę znaleźć zainstalować sterowników kamery i programu do niej, zależy mi na czacie przez gmail i skype
komp jak w/w lenovo ideapad y550
Z tym sterownikami jest trochę inaczej jak w Windows. Zainstaluj aplikację cheese i sprawdź, czy wykrywa twoje urządzenie:wojtek_999 pisze:nie mogę znaleźć zainstalować sterowników kamery i programu do niej
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install cheese
lsusb
Z chatem na gmailu się nie bawiłem. Skype nie używam, ale jak kamera będzie rozpoznana, to na forum znajdziesz informację, co zrobić, gdy Skype ma problemy.wojtek_999 pisze:zależy mi na czacie przez gmail i skype
Z tym sterownikami jest trochę inaczej jak w Windows. Zainstaluj aplikację cheese i sprawdź, czy wykrywa twoje urządzenie:bear7 pisze:wojtek_999 pisze:nie mogę znaleźć zainstalować sterowników kamery i programu do niej
sudo apt-get install cheese
lsusb
zbyszek@zbyszek-desktop:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 07b3:0806 Plustek, Inc.
Bus 001 Device 011: ID 1058:070a Western Digital Technologies, Inc. My Passport Essential SE
Bus 002 Device 002: ID 04e8:325b Samsung Electronics Co., Ltd Xerox Phaser 3117 Laser Printer
No to w czym problem? Jak w cheese widzisz samego siebie, to znaczy, że kamera działa. Rozumiem, że problemem jest Skype, który nie działa, tak? W takim razie, będę musiał sam siebie zacytować:zibikogut pisze: U mnie jest podobny problem.
Zainstalowałem program cheese. Sprawdzałem na swoim komputerze i obraz jest.
Skype do działania potrzebuje bibliotekę libv4l-0, która to jest zawarta w paczce ubuntu-restricted-extras. Instalowałeś może tę paczkę? Jak nie jesteś pewny, to odpal terminal i poniższe polecenie:bear7 pisze: Z chatem na gmailu się nie bawiłem. Skype nie używam, ale jak kamera będzie rozpoznana, to na forum znajdziesz informację, co zrobić, gdy Skype ma problemy.
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
sudo gedit /usr/share/applications/skype.desktop
Exec=skype
Exec=bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype'
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości