/200MB
/70GB windows7
po instalacji reset i instalacja ubuntu 12.04
/boot 200 zaznaczyłem partycję używaną przez windows7
/ 50Gb
/home 30Gb
/reszta 300GB dla plików windows7
Po restarcie brak menu wyboru systemów jak to naprawić

Pozdrawiam.
Jak Ubu... się uruchamia , klepnij w terminalu:pasta29 pisze:Tak działa dobrze
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l
Tak ale wymaga hasła administratora.1. Czy da się system zainstalować - w Windowsie muszę mieć na wszystko zgodę administratora? Może być jakaś blokada ??
Tak2. Cz jak zainstaluję Ubuntu to będzie taka instalacja widoczna w sieci komputerowej mojej firm? jak jestem w pracy korzystam koszernie tylko z Windowsa.
Nie3. Czy instalując Ubuntu istnieje możliwość " uszkodzenia" programów w Winowsie?
Tak4. Jak jestem poza siecią firmową to muszę łączyć się przez VPNa jak mam Ubuntu to nie muszę czy tak będzie również jak będę go miał na HD a nie tak jak teraz na penie?
Nie5. Czy widzicie jakieś zagrożenia dla bezp. sieci firmowej itp. - teoretycznie nikt nie zabronił mi instalować Ubuntu?
Bzdura. Jeśli możesz uruchomic komputer z CD/USB, to bez problemu zainstalujesz jakikolwiek system.linuxozaurus pisze:Tak ale wymaga hasła administratora.1. Czy da się system zainstalować - w Windowsie muszę mieć na wszystko zgodę administratora? Może być jakaś blokada ??
Jeśli to będzie osobna partycja lub jeszcze lepiej osobny fizyczny nośnik to praktycznie nie, dopóki tego systemu, podłączonego do firmowej sieci, nie uruchomisz.linuxozaurus pisze:Tak2. Cz jak zainstaluję Ubuntu to będzie taka instalacja widoczna w sieci komputerowej mojej firm? jak jestem w pracy korzystam koszernie tylko z Windowsa.
Takkkea167 pisze:Elo ludzie. Mam czysty dysk 750 GB, wklepuje w niego Windowsa 7 z 2 partycjami po 50gb i 100gb reszty nie przydzielam, odpalam liveCD i z tego nieprzydzielonego miejsca przy pomocy gpparted robię partycje pod Ubuntu? Zadziała to tak?
pojawia mi się tylko jedno urządzenie rozruchowe. Zamontowałem to urządzenie komendąsudo fdisk -l
, ale w konsoli nie było żadnej reakcji.sudo mount /dev/sdb1 /mnt
Przeszło i możliwe ze zamontowano. Ale nie pomogło i tak. Dalej nie ma wyborukondziu jah pisze:Nie było reakcji, znaczy nie przeszło do nowej linii? Czy przeszło do nowej linii bez komunikatów? Jeśli to drugie, to poprawnie zamontowano
Opisz dokładnie całą sytuację, bo na razie wiadomo tylko tyle, że coś gdzieś było, ale się zmyło.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość