Instalacja sterowników Pentagram 6132-12 - potrzebny tutorial
Instalacja sterowników Pentagram 6132-12 - potrzebny tutorial
Szanowni Forumowicze,
Nabyłem wczoraj bezprzewodową kartę sieciową USB Pentagram 6132-12 opartą o podzespoły RealTec. Niestety, jestem absolutnie zielony, jeżeli chodzi o cokolwiek innego, niż Windows (Ubuntu postawiłem po raz pierwszy przedwczoraj), a instrukcja do urządzenia zawiera tutorial tylko dla Windows. Szukałem oczywiście rozwiązania w internecie, niestety - były albo niezrozumiałe dla laika albo wymagały dostępu do internetu z komputera docelowego (którego nie posiadam, w tym celu zakupiłem przedmiotowy sprzęt).
W związku z tym zwracam się do Was, drodzy Forumowicze, o pomoc - o wytłumaczenie jak sześciolatkowi, co powinienem zrobić. Dodam, że wraz ze sprzętem wszedłem w posiadanie płytki z driverami, ale kompletnie nie wiem, jak je zainstalować.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc:)
Serdecznie pozdrawiam,
tgr
Nabyłem wczoraj bezprzewodową kartę sieciową USB Pentagram 6132-12 opartą o podzespoły RealTec. Niestety, jestem absolutnie zielony, jeżeli chodzi o cokolwiek innego, niż Windows (Ubuntu postawiłem po raz pierwszy przedwczoraj), a instrukcja do urządzenia zawiera tutorial tylko dla Windows. Szukałem oczywiście rozwiązania w internecie, niestety - były albo niezrozumiałe dla laika albo wymagały dostępu do internetu z komputera docelowego (którego nie posiadam, w tym celu zakupiłem przedmiotowy sprzęt).
W związku z tym zwracam się do Was, drodzy Forumowicze, o pomoc - o wytłumaczenie jak sześciolatkowi, co powinienem zrobić. Dodam, że wraz ze sprzętem wszedłem w posiadanie płytki z driverami, ale kompletnie nie wiem, jak je zainstalować.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc:)
Serdecznie pozdrawiam,
tgr
Ostatnio zmieniony 09 sie 2012, 17:21 przez tigre, łącznie zmieniany 1 raz.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Re: Problem z instalacją Pentagram 6132-12 - potrzebny tutorial
Kiedy już poprawisz tytuł - podłącz urządzenie do portu USB, wklep w terminalu polecenie i wklej na forum to, co wypluje z siebie system.
Kod: Zaznacz cały
lsusb
Re: Instalacja sterowników Pentagram 6132-12 - potrzebny tutorial
Witam,
Przepraszam za błąd w tytule - już poprawione.
Jeżeli chodzi o wynik polecenia lsusb, z uwagi na to, że komputer na którym stoi Ubuntu nie ma dostępu do netu i przepisuję to na stojącym obok laptopie, pozwolę sobie podać tylko linię, która odnosi się do przedmiotowego sprzętu:
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp.
Przepraszam też za umieszczenie pytania w złym dziale
Serdecznie pozdrawiam,
tgr
Przepraszam za błąd w tytule - już poprawione.
Jeżeli chodzi o wynik polecenia lsusb, z uwagi na to, że komputer na którym stoi Ubuntu nie ma dostępu do netu i przepisuję to na stojącym obok laptopie, pozwolę sobie podać tylko linię, która odnosi się do przedmiotowego sprzętu:
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp.
Przepraszam też za umieszczenie pytania w złym dziale

Serdecznie pozdrawiam,
tgr
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Nie wiem czemu, ale w googlach wyskakuje to:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/852190
Pewnie ten Edimax to ten sam czipset i są problemy z połączeniem, bo nie łączy z żadną siecią:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=45241
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/852190
Pewnie ten Edimax to ten sam czipset i są problemy z połączeniem, bo nie łączy z żadną siecią:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=45241
Dziękuję luk1don za inspirację do właściwego przeszukania internetu 
Udało się, a oto jak:
- trzeba rozpakować tar.gz driverem z dostarczonej płyty
- w terminalu (w katalogu, w którym jest katalog rozpakowany z tar.gz):
- sudo su
- make
- make install
- restart i działa:)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc:)

Udało się, a oto jak: