Menadżer schowka
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Menadżer schowka
Witam,
poszukuję dobrego menadżera schowka, działającego pod Unity, który umożliwiałby skopiowanie danej zawartości pod dokładny skrót klawiszowy.
Przykład:
Ctrl+C+1 kopiuje zawartość do schowka nr1, Ctrl+V+1 wkleja zawartość ze schowka nr1
Ctrl+C+2 kopiuje zawartość do schowka nr2, Ctrl+V+2 wkleja zawartość ze schowka nr2
Wie ktoś jaka aplikacja umożliwia podobną opcję?
poszukuję dobrego menadżera schowka, działającego pod Unity, który umożliwiałby skopiowanie danej zawartości pod dokładny skrót klawiszowy.
Przykład:
Ctrl+C+1 kopiuje zawartość do schowka nr1, Ctrl+V+1 wkleja zawartość ze schowka nr1
Ctrl+C+2 kopiuje zawartość do schowka nr2, Ctrl+V+2 wkleja zawartość ze schowka nr2
Wie ktoś jaka aplikacja umożliwia podobną opcję?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Menadżer schowka
Masz tu dobry menadżer schowka
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install parcellite
-
- Piegowaty Guziec
Tylko w jaki sposób bezpośrednio skrótem klawiszowym wkleić coś co jest jako drugie na liście w schowku? bo niestety nie ma możliwości zmiany skrótów o ile się nie mylę, prawda?Paminol pisze:Masz tu dobry menadżer schowkaKod: Zaznacz cały
- simon532
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
Klikasz na drugą lub inną pozycję w schowku i już jest "pod" skrótem Ctrl+ V.Torquenstain pisze:Tylko w jaki sposób bezpośrednio skrótem klawiszowym wkleić coś co jest jako drugie na liście w schowku? bo niestety nie ma możliwości zmiany skrótów o ile się nie mylę, prawda?Paminol pisze:Masz tu dobry menadżer schowkaKod: Zaznacz cały
-
- Piegowaty Guziec
Właśnie cały problem w tym, że takie rozwiązanie mnie nie ratujesimon532 pisze:Klikasz na drugą lub inną pozycję w schowku i już jest "pod" skrótem Ctrl+ V.Torquenstain pisze:Tylko w jaki sposób bezpośrednio skrótem klawiszowym wkleić coś co jest jako drugie na liście w schowku? bo niestety nie ma możliwości zmiany skrótów o ile się nie mylę, prawda?Paminol pisze:Masz tu dobry menadżer schowkaKod: Zaznacz cały

np: 1 wartość - 1 skrót (Ctrl+Alt+1)
2 wartość - 2 skrót (Ctrl+Alt+2)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
No ale masz w ustawieniach parcellite skróty klawiszowe i zadania, to się da zrobić. Niestety ja w tej chwili nie mam dostępu do komputera więc nie pomogę dokładniej.
- simon532
- Wytworny Kaczor
Taką mozliwość daje schowek, który używam obecnie w środowisku KDE: klipper. Zobacz:Torquenstain pisze:potrzebuję takiego schowka, w którym każdą wartość będę miał pod innym skrótem klawiszowym.
np: 1 wartość - 1 skrót (Ctrl+Alt+1)
2 wartość - 2 skrót (Ctrl+Alt+2)

Używając wcześniej Gnome lub XFCE4 wystarczał mi schowek Clipman, moim zdaniem był lepszy od parcelite. Jakie oba mają możliwości dodawania skrótów własnych, nie wiem, ale coż za problem to sprawdzić.

- mati75
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Tak, tylko instalacja samego clipmana, pociągnie pół kde, a nie warto mieszać środowisk.simon532 pisze: Używając wcześniej Gnome lub XFCE4 wystarczał mi schowek Clipman, moim zdaniem był lepszy od parcelite. Jakie oba mają możliwości dodawania skrótów własnych, nie wiem, ale coż za problem to sprawdzić.
W opcjach parcellite można ustawić skróty i co ma być wklejane.
-
- Piegowaty Guziec
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Na zakładce akcje możesz ustawić.
- simon532
- Wytworny Kaczor
mati, chyba myślałeś o Klipper?mati75 pisze: Tak, tylko instalacja samego clipmana, pociągnie pół kde, a nie warto mieszać środowisk.
W opcjach parcellite można ustawić skróty i co ma być wklejane.
Clipman działa na bibliotece GTK+ (gnome) i nic wspólnego z KDE nie ma, a chociaż jest pluginem XFCE4 to tych zależności środowiskowych nie ma za dużo. Zresztą sprawdź sam tutaj
Nie wnikając w zasadność użytkowania tak złożych funkcji schowka jak oddzielny skrót do każdej pozycji, myślę, że warto wypróbować clipmana.

-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
To może z innej beczki: Anamnesis
http://www.webupd8.org/2010/09/anamnesi ... nager.html
Uruchamiasz (najlepiej dodać do autostartu)
Podpinasz sobie skrót klawiatury (dowolny wygodny) do komendy:
i dostajesz okienko z tekstami jakie znalazły się w schowku od momentu uruchomienia programu. Nie ma wcale skrótów klawiaturowych, daną zawartość schowka wybierasz myszką, klawiaturą albo za pomocą wbudowanej szukajki i wklejasz.
Brakuje mu funkcji wklejania od razu np. 1, 2 lub 3 pozycji, ale program jest napisany w Pythonie i jest na tyle prosty, że ktoś ogarnięty w tym języku dałby rade go rozszerzyć o tą funkcję.
http://www.webupd8.org/2010/09/anamnesi ... nager.html
Uruchamiasz (najlepiej dodać do autostartu)
anamnesis --start
anamnesis --browse
Brakuje mu funkcji wklejania od razu np. 1, 2 lub 3 pozycji, ale program jest napisany w Pythonie i jest na tyle prosty, że ktoś ogarnięty w tym języku dałby rade go rozszerzyć o tą funkcję.
-
- Piegowaty Guziec
A wiesz może w jaki sposób? W sensie, co mam tam wpisać aby działało?mati75 pisze:Na zakładce akcje możesz ustawić.
simon532 pisze:Nie wnikając w zasadność użytkowania tak złożych funkcji schowka jak oddzielny skrót do każdej pozycji, myślę, że warto wypróbować clipmana.
Problem w tym, że aktualnie wypełniam bazę danych z terminalu i co chwilę używam jakiś 5-7 komend (na tyle długich, że nie opłaca się pisać ręcznie), a wyszukiwanie ich w historii jest bardzo uciążliwe i czasochłonne.norvoles pisze:Nie ma wcale skrótów klawiaturowych, daną zawartość schowka wybierasz myszką, klawiaturą albo za pomocą wbudowanej szukajki i wklejasz.
- ethanak
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Spróbuj czegoś takiego (mój ulubiony, mam go na wszystkich maszynach i wszyscy znajomi sobie pokopiowali):Torquenstain pisze: Problem w tym, że aktualnie wypełniam bazę danych z terminalu i co chwilę używam jakiś 5-7 komend (na tyle długich, że nie opłaca się pisać ręcznie), a wyszukiwanie ich w historii jest bardzo uciążliwe i czasochłonne.
set meta-flag Off
set convert-meta Off
set output-meta On
"\e[3~":delete-char
"\e[1~":beginning-of-line
"\e[7~":beginning-of-line
"\e[4~":end-of-line
"\e[8~":end-of-line
"\e[5~":history-search-backward
"\e[6~":history-search-forward
"\e\e[D":backward-word
"\e\e[C":forward-word
"\e[Od":backward-word
"\e[Oc":forward-word
"\e\e[5~":beginning-of-history
"\e\e[6~":end-of-history
"\377":delete-char
Wpisujesz początek polecenia i potem PgUp/PgDn przeszukujesz szybko historię.
-
- Piegowaty Guziec
Świetny patentethanak pisze: Spróbuj czegoś takiego (mój ulubiony, mam go na wszystkich maszynach i wszyscy znajomi sobie pokopiowali):Skopiuj toto do ~/.inputrc, zamknij i otwórz terminal.Kod: Zaznacz cały
set meta-flag Off ... "\377":delete-char
Wpisujesz początek polecenia i potem PgUp/PgDn przeszukujesz szybko historię.

-
- Piegowaty Guziec
Niestety właśnie nie pozwala