znikające foldery i pliki

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Perseusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

znikające foldery i pliki

Post autor: Perseusz »

Witam,
Nie bardzo widzę na TYM forum gdzie mogę zapytać o taką oto przypadłość ubuntu:
otóż od kilku dni, moja dziewczyna ma już ubuntu 12.04, drugiego dnia użytkowania, zniknęły jej pliki z folderu "Dokumenty". Nigdzie ich nie może znaleźć. Ok, zatem zaczęła zapisywać pliki tekstowe na dysku zewnętrznym, po tygodniu kolejnym znów i tam również zniknął jej cały folder z pracą licencjacką!! czym może to być spowodowane?? proces zapisywania przebiega bez zastrzeżeń, zaraz po zapisie sprawdza czy zapisany dokument jest w miejscu gdzie zapisywała, czy się otwiera, oraz czy zapisało się wszystko co było w danym dokumencie tekstowym. Wtedy jest jeszcze ok.
Na drugi dzień już pliku nie ma i całego folderu!! Dostęp do kompa ma tylko ona i nie jest on podłączony do sieci. Co zrobić, by takie "ZNIKANIE" plików więcej nie miało miejsca?? Oraz jak teraz mogę jej odzyskać ten folder??
Proszę TYLKO o POMOCNE posty a nie typu "WUJEK GOOGLE". takie posty w niczym nie pomagają, wręcz zniechęcają do pracy z linuxem.
Dziękuję z góry za pomoc forumowiczom, którzy wiedzą co znaczy sŁowo "POMOC".
Awatar użytkownika
broodka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: znikające foldery i pliki

Post autor: broodka »

Witam. Podpinam się do wątku ponieważ spotkało mnie dzisiaj podobne zdarzenie. Po pozostawieniu komputera na noc w celu pobrania kubu 12.04 nomen omen i porannym sprawdzeniu co też zaciągnęliśmy uruchamiam konsolę ta ustawia domyślne ustawienia, a gdzie moje? Sprawdzam w dolphinie katalogi folderu domowego, są wszystkie. Zawartości katalogów nie sprawdzałem. Najprawdopodobniej już jej nie było,stąd start konsoli w ustawieniach domyślnych Próbuję usunąć pusty katalog, nie mogę, jako admin również !? Po chwili ekran zamarzł, nie działały ctrl+alt+backspace ani -delete . Wyłączenie z klawisza kompa no i po starcie mam dziewiczy system z wyczyszczonym katalogiem -home, działają programy które sam zainstalowałem, nie zniknęły dane z partycji truecrypta którą pozostawiłem aktywną na szczęście. Czy ktoś wie o co chodzi?
Awatar użytkownika
Padowan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: Padowan »

Może to pomoże.
1. Kiedy zapchał mi się dysk zostały wyczyszczone wszystkie konfiguracje programów z katalogu domowego. Należało zwolnić trochę miejsca.
2. Innym razem kopiując za pomocą cp pliki na pendrive coś zepsuło się w systemie plików FAT (skopiowane pliki były nieczytelne). Pomógł format.
3. Być może dysk został uszkodzony.
Katalog spróbuj usunąć za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

rm -r Katalog
Katalog = ścieżka do katalogu
Najczęściej spotykanym systemem plików w systemach Linux jest system plików z serii ext. (ext2 lub ext3). System plików ext2 jest tak skonstruowany, że po uszkodzeniu systemu plików np. po załamaniu się systemu, automatycznie przy starcie systemu uruchamiany jest program e2fsck, który dokonuje naprawiania szkód a uszkodzone lub odzyskane pliki zapisuje w katalogu lost+found.
Źródło:http://osworld.pl/odzyskiwanie-plikow-pod-linux-unix/
Warto przeszukać katalog lost+found.

Możesz też przejrzeć logi systemowe (/var/log/)
Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

3. Być może dysk został uszkodzony.
Ja raz miałam podobną sytuację u mnie przyczyną był uszkodzony dysk. Zrób test SMART. U mnie co prawda nie dotyczyło to ważnych danych tylko folderu zawierającego konfigurację UNITY i GNOME3.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”