Gnome 2.32 kolor czcionki pulpitu

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
mandeb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Gnome 2.32 kolor czcionki pulpitu

Post autor: mandeb »

Hej,

Proszę o pomoc w zmianie kolory czcionki w ikonach na pulpicie, otóż teraz jest czarna i gdy ustawie ciemne tło nic nie widać.. czy jest jakiś sposób na zmianę koloru ?
macios4x

Re: Gnome 2.32 kolor czcionki pulpitu

Post autor: macios4x »

To już zależy od motywu jaki masz. Musisz sprawdzić jaki masz motyw, następnie edytować plik gtkrc i tak poprostu poszukać dobrze. Jeżeli masz czarny kolor czcionki to zapewne #000000. I tu jest problem, bo takich kolorów napewno będzie wiele a każdy z nich będzie pewnie do czego innego w zależności od tego, jaki dział "styles" edytujesz. Wydaje mi się. że powinna to być opcja" fg[NORMAL]", "bg[NORMAL]" lub "text[NORMAL]". Tylko problem może być taki, że jak zmienisz kolor czcionki pulpitu to automatycznie do tego koloru będą się odnosić inne style, np kolor menu, obramowania okien itp.

-- 12 sie 2012, o 08:03 --

Albo spróbuj najpierw programu GNOME color chooser
mandeb
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Gnome 2.32 kolor czcionki pulpitu

Post autor: mandeb »

Program GNOME color chooser pomógł:

Wcześniej znalazłem aby w gtkrc wpisać to:

style "desktop-icon"
{
NautilusIconContainer::frame_text = 1
text[NORMAL] = "#000000"
NautilusIconContainer::normal_alpha = 0
}
class "GtkWidget" style "desktop-icon"

Ale wtedy wszędzie kolor fontu był biały, zauważyłem jednak, że po ustawieniu kolory w GNOME color chooser utworzył on własny plik gtkrc i w nim jest nieco inny wpis, pewnie gdybym go wpisał w gtkrc też by działało, ale teraz działa:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”