Czy można drukować przez wirtualną maszynę?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Czy można drukować przez wirtualną maszynę?
Mam drukarkę Canon MP490 i problem jest taki, że Linux natywnie jej nie wspiera, trzeba instalować sterowniki ze strony Canona, które są w wersji Linuksowej strasznie upośledzone i brakuje w nich wielu opcji, które są mi potrzebne, jak np. drukowanie w odcieniach szarości (brak tuszu kolorowego na stanie
). Canon ma Linuksa głęboko w poważaniu. Wobec tego pomyślałem, że może dałoby się to zrobić w ten sposób, żeby zainstalować VirtualBoxa, na nim Windowsa, w nim sterowniki do tej drukarki i jakoś to drukować przez tę wirtualną maszynę. Czy to się da w ogóle jakoś zrealizować, czy raczej mogę pomarzyć?

- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Czy można drukować przez wirtualną maszynę?
Teoretycznie - da się.
Urządzenia USB można udostępnić maszynie wirtualnej i obsługiwać je z jej poziomu.
Urządzenia USB można udostępnić maszynie wirtualnej i obsługiwać je z jej poziomu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Czy można drukować przez wirtualną maszynę?
Zainstalowałem VirtualBoxa ze strony Oracle, najnowszego, do tego VB Extensions, ustawiłem w opcjach VM USB 2.0, chociaż nie wiem, czy miało to jakiś wpływ. Zainstalowałem WinXP na Virtualu, udostępniłem drukarkę przez USB, zainstalowałem tam sterowniki i śmiga jak złoto
Każda najdrobniejsza opcja działa tak, jak powinna. A, zapomniałem, musiałem dodać przez terminal swój profil do grupy VirtualBox w ten sposób:
http://seoroot.com/blog/ubuntu-linux/vi ... stem.html/
Potem już wszystko śmigało elegancko.
Tak czy siak, problem uważam za rozwiązany.

http://seoroot.com/blog/ubuntu-linux/vi ... stem.html/
Potem już wszystko śmigało elegancko.
Tak czy siak, problem uważam za rozwiązany.