Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Cóż na teraz nie mam pomysłu ... i czasu aby to "rozgryźć". Postaram się jednak to potraktować jako jedno z kolejnych "wyzwań" ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Zanotowałeś może jakiś większy skok wydajności pomiędzy KDE 4.8.4/4.8.5 i 4.9? Bo ja, mówiąc szczerze, nie - było za to parę gltch'ów - i dzisiaj zrobiłem downgrade do 4.8.5.

I jak tam kernele 21.x?

---------------------------------------

Wczoraj testowałem Ubuntu 12.10 Alpha 3. Przed dodaniem repozytorium "Proposed" system już prawie nadawał się do użytku, gdyby nie fakt, że Unity 3D nie chciało startować w ramach swojej domyślnej sesji "Ubuntu", natomiast przy "Ubuntu 2D" (compiz --replace) chodziło jak marzenie. Poprawili już nawet błąd z 12.04, polegający na dezaktywacji aktywnych narożników po restarcie. Co prawda część starych błędów dalej siedzi, ale gdyby do premiery czegoś kompletnie nie zawalili, to byłbym skłonny w końcu przejść na Unity, którego jestem dużym fanem. Miałem także wrażenie, że system uruchamia się naprawdę błyskawicznie.

Powiem szczerze, że mimo niezłej wydajności Kwin'owi nadal wyraźnie brakuje do dobrze skonfigurowanego Compiza. Problemem jednak jest brak współpracy tego ostatniego z Kwin'owym dekoratorem okien, a nic nie zapowiada by się to zmieniło.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2012, 20:37 przez Galvatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Ja u siebie nie zauwazylem, na razie dolega choroba wieku dzieciecego KDE 4,9, co jakis czas cos sie wywali i uruchomi z powrotem, ale aktualizuja to na plus :-D

Zastanawia mnie czy cos sie nie pokickalo dla Muona aktualizacji, prawie codziennie a nawet ze dwa conajmniej dziennie mam aktualizacje

Kod: Zaznacz cały

Librairies for Clean-Ubiquity, OS-uninstaller & Boot-repair
jakie 291,8 kB :confused:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Fakt co do KDE 4.9 ... jak to zwykle bywa będzie oki w okolicach 4.9.4 ;). Na teraz polecam 4.8.5.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

e X t 7 3 pisze:Cóż na teraz nie mam pomysłu ... i czasu aby to "rozgryźć". Postaram się jednak to potraktować jako jedno z kolejnych "wyzwań" ;).

Pozdrawiam
Dzięki wielkie!

P.S: niecierpliwie czekam na kernele zoptymalizowane pod Intela, na pewno zakupię :).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widzę, ze na kernel i7 czeka już liczna grupa ;) postaram się przyspieszyć prace ... najgorzej, ze jeszcze nie mam własnej maszyny pod icore. Ciągle jakieś wydatki mnie "gonią" ... mam nadzieje, że jednak dziki i Waszemu Panie i Panowie wsparciu uda mi się w końcu i ten cel zrealizować ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

@witek
Nie wiem jak w KDE ale na Unity jeżeli nie chcesz żeby przeskakiwał ci wskaźnik baterii (u mnie trochę wariuje) - możesz zmienić ten wskaźnik na tylko procentowy jak to bywało dawniej (nie pokazywanie czasu w minutach). Trzeba zainstalować dostosowaną wersję pakietu indicator-upower, linki (64 i 32 bit):
https://launchpad.net/~leonardobsp/+arc ... _amd64.deb
https://launchpad.net/~leonardobsp/+arc ... 2_i386.deb
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
I jak tam kernele 21.x?
Zatem tak, na teraz są dwa powody dla których nie wypuszczam kerneli z linii v21.x. Otóż:

1. Brak stabilnych patchy dla apparmor - na teraz są testowane na "żywym" organizmie w postaci Ubuntu 12.10 i nadal zgłaszane są błędy.

2. Błąd dotyczący dość poważnego regresu w zarządzaniu energią dotyczy Intela, głównie Sandy i Ivy Bridge - w skrajnym przypadku starta w stosunku do 3.4.x do 5-7 Watt - Massive power regression going 3.4->3.5.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

luk1don pisze:@witek
Nie wiem jak w KDE ale na Unity jeżeli nie chcesz żeby przeskakiwał ci wskaźnik baterii (u mnie trochę wariuje) - możesz zmienić ten wskaźnik na tylko procentowy jak to bywało dawniej (nie pokazywanie czasu w minutach). Trzeba zainstalować dostosowaną wersję pakietu indicator-upower, linki (64 i 32 bit):
Jakis czas temu pochwaliem sie ze dziala mi wskazanie w hh:mm w aplecie pod KDE - juz nie dziala :-x
Co dziwne z poczatku jak update zrobilem z 4.8 na 4.9 dzialalo :cry:
Po ktorejs aktualizacji zmienilo sie, jak cos to mam backupa z 4.8 i jak mnie wkurzy to sobie wroce :lol:
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Już tylko z czystej ciekawości: Co z projektem sprzedaży maszyn?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Już tylko z czystej ciekawości: Co z projektem sprzedaży maszyn?
Już nie powiem na pewno, ale z wielkim prawdopodobieństwem, ze wrzesień. Przez ostatnie miesiące robiłem "testy na ludziach" ;) i sprawdzałem, jak i czy odczuję różnicę miedzy maszyną która posiada win 7, samodzielnie zainstalowane Ubuntu, Ubuntu/Kubuntu z moimi odptymalizacjami - ale zainstalowana przez daną osobę i całkowicie przeze mnie przygotowany system ... i muszę ez radością stwierdzić, że większość osób odczuwało różnice na plus korzystając z przygotowanego przeze mnie systemu. Potem tylko były pytania: "to czemu nie mówiłeś, że też będziesz takie maszyny oferował poczekała/poczekałbym i od razu z tak fajnie przygotowanym system w cenie bez systemu" ?1? ;). To mnie utwierdziło w przekonaniu, ze zapotrzebowanie jest i moja praca nie pójdzie na "marne" ;). Zatem mam nadzieje, ze jednak w najbliższym czasie "ruszę".

Pozdrawiam

pst
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: pst »

@eXt73

Kiedy można się spodziewać aktualizacji jajeczka v20.x ?:)

Przepraszam, że tak poza tematem :P ale mam takie pytanko:

Jest sens instalować ubuntu 12.04 na sprzęcie z 768mb ramu, starym celeronem d 320 2.4ghz i do tego geforce'em 440 mx ? (Oczywiście by było z jajcem Tomka :) )

Edit: Kurna, pomyliły mi się tematy. Proszę o przzeniesienie tego posta do dyskusji na temat kerneli 20.x :P
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Są jeszcze ostrzejsze metody np. mrożenie baterii = zerowanie jej eepromów, ale to już jak wiesz ze może skończyć w koszu ;).
A możesz coś więcej na ten temat napisać? Jak długo np. mrozić. Będę walczył z baterią :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

pst pisze:@eXt73

Kiedy można się spodziewać aktualizacji jajeczka v20.x ?:)

Przepraszam, że tak poza tematem :P ale mam takie pytanko:

Jest sens instalować ubuntu 12.04 na sprzęcie z 768mb ramu, starym celeronem d 320 2.4ghz i do tego geforce'em 440 mx ? (Oczywiście by było z jajcem Tomka :) )

Edit: Kurna, pomyliły mi się tematy. Proszę o przzeniesienie tego posta do dyskusji na temat kerneli 20.x :P
V20.1 będą do końca tygodnia ... najdalej ;) ... moim zdaniem możesz instalować - powinno działać oki. Ostatnio stawiałem Kubuntu na maszynie z procesorem 600 MHz i 512 MB ram :P i działa oki ;).

Pozdrawiam

-- 14 sie 2012 14:38 --
witek pisze:
Są jeszcze ostrzejsze metody np. mrożenie baterii = zerowanie jej eepromów, ale to już jak wiesz ze może skończyć w koszu ;).
A możesz coś więcej na ten temat napisać? Jak długo np. mrozić. Będę walczył z baterią :)
Znajdę chwilkę to dam linki i opisze ;).

Pozdrawiam

-- 14 sie 2012 20:53 --

W kernelach v.20.0 jest błąd dotyczący sterownia ondemand na intelach ... sprawdźcie Panie i Panowie czy powertop na baterii nie pokazuje ondemand na bad ... już go poprawiłem w v20.1.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

C2D T8100 kernel 20.0

powertop wygląda ok

Kod: Zaznacz cały

Bad           Wireless Power Saving for interface wlan0                      
   Bad           VM writeback timeout
   Good          Enable SATA link power management for /dev/sda
   Good          Enable Audio codec power management
   Good          Autosuspend for USB device USB 2.0 Camera (Sonix Technology Co.
   Good          Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb6]
   Good          Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb7]
   Good          Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb3]
   Good          Autosuspend for USB device HUAWEI Mobile (HUAWEI)
   Good          Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
   Good          Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb4]
   Good          Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb5]
   Good          Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
   Good          Autosuspend for USB device Fingerprint Sensor [4-1]
   Good          Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801H (ICH8 Family
   Good          Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MS
   Good          Runtime PM for PCI Device Intel Corporation PRO/Wireless 4965 A
   Good          Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile PM965/GM965/
   Good          Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controll
   Good          Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus
   Good          Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Control
   Good          Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation G72M [Quadro NVS 1
   Good          Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/
   Good          Runtime PM for PCI Device Broadcom Corporation NetLink BCM5906M
   Good          Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/
   Good          Wake-on-lan status for device wlan0
   Good          Wake-on-lan status for device eth0
   Good          Wake-on-lan status for device ppp0
   Good          Using 'ondemand' cpufreq governor
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

U mnie na Intelu tez nie pokazywal, mam tak samo w Powertop jak kolega tylko jeden "Bad".
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widzę, ze to na niektórych maszynach z Sandy i Ivy Bridge się pojawia. Macie Panowie zainstalowanego cpufreqd ?

Pozdrawiam

-- 16 sie 2012 06:05 --

Widzę, ze to na niektórych maszynach z Sandy i Ivy Bridge się pojawia. Macie Panowie zainstalowanego cpufreqd ?

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

U mnie na Sandy mam zainstalowane skrypty.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oki tak czy sika zmodyfikowałem ustawienia sekcji cpufreq i na każdym powinno być ok. ... wyłączyłem (można ręcznie aktywować) natomiast wymuszania zmiany taktowania na procesorach do tego nieprzystosowanych np. Atom 330 i niektóre Pentium IV.

Zatem tak musze to wyraźnie chyba napisać w wątku z kernelami - moje kernele do pracy na maszynach mobilnych NIEZBĘDNIE potrzebują moich skryptów: cpufreqd oraz APM + właściwe wpisy w GRUB oraz microcode dla danego procesora [AMD lub Intel]. W innym przypadku zawsze coś moze nie działać prawidłowo = tak, jak zakładam.

Pozdrawiam

-- 16 sie 2012 11:01 --

Zbudowałem paczki catalystów 12.4 i 12.6 [zmodyfikowane pod kernele bazujące na Linux-3.4.x i 3.5.x] pod 32bity i udostępnię dzisiaj. Kernele v20.1 najprawdopodobniej jutro.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

No to bedziemy testowac, jak zwykle zrobie najpierw backupa na wszelki wypadek.
Do tego przed chwila kliknelem na Aktualizacje, widze ze cos Nvidia, mesa i kupa innych sie updatuje.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”