Witajcie
Jak wiecie 26 października premierę ma mieć Windows 8. M$ wpadł na pomysł, żeby udostępnić jego wersje testowe i zapewne w ten sposób wyeliminować błędy, jak robi to na przykład Canonical, czy Mojang. Lepiej późno niż wcale. System można pobrać z tąd:
http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... e-preview/. Działa nawet dobrze. Jest szybszy od Win7 no i nie nadpisał MBR, przy aktualizacji, za co jestem mu bardzo wdzięczny (a nazwę systemu można w GRUB'ie zmienić)

. Mimo to ma kilka powiedzmy nieprzemyślanych rozwiązań. Chociażby wyłączanie komputera, czy aplikacje ekranowe - nie każdy domyśli się, że żeby z którejś wyjść trzeba nacisnąć Windows key albo Alt+Tab

. Z wyłączeniem, to nikt się nie domyśli - trza poszukać w necie.
Możemy też podziękować Microsoft, za to, że dał nam możliwość nieco większej konfiguracji wyglądu systemu (głównie kolory

). Niby nic, a cieszy. Krytyką przypomnę, że mówimy o M$, który raczej ograniczał konfigurację, o ile jakąś dawał.
Wraz z pojawieniem się systemu pojawiły się też pytania (a przynajmniej u mnie). Takie jak: czym się tak naprawdę będzie się różnił Windows 8 release preview od Enterprise, czy co będzie z wersjami RP po premierze (może pełna wersja za free

).
Do tego kilka dni wcześniej, czyli 18 października wyjdzie Ubuntu 12.10, co na pewno spowoduje większe zainteresowanie naszym systemem. I nie mówię tutaj tylko o kilku artykułach w popularnych gazetach IT, ale możliwe, że nawet w mniej specjalistycznej prasie. Nie wiem ile jest w tym przypadku, a ile planowanego działania MS, ale na pewno będzie ciekawie.
Takie są moje doznania po ok 4 godzinach używania ósemki (z czego większość polegała na graniu, ale zawsze), a jak wiecie liczy się pierwsze wrażenie. Jeśli są tutaj jacyś inny użytkownicy albo po prostu ludzie zainteresowani, to zapraszam do dyskusji.
//bear7: Wątki połączone.