[bash] skrypt na zachowanie po podłączeniu monitora

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
nyna77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[bash] skrypt na zachowanie po podłączeniu monitora

Post autor: nyna77 »

Witam.

Mam netbook'a i często podczepiam go do monitora, za każdym razem muszę ustawiać rozdzielczość itp. Chciałbym żeby po podłączeniu wtyczki D-SUB, ekran na netbook'u się wyłączał, a rozdzielczość na monitorze zewnętrznym była ustawiona na 1024x1240. Niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać :pt36:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sie 2012, 21:22 przez nyna77, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: [bash] skrypt na zachowanie po podłączeniu monitora

Post autor: Dwimenor »

Nie wiem czy to zadziała, ale spróbuj aplikacji Cuttlefish (projekt z Ubuntu App Showdown)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
nyna77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: [python] skrypt na zachowanie po podłączeniu monitora

Dzięki za cynk o "Cuttlefish", ale niestety nie ma opcji, które mnie interesują. Jest możliwość tworzenia własnych pluginów w pyhtonie, którego kompletnie nie umiem... Chyba sobie daruję...
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86_64

Post autor: Dwimenor »

Skoro nie idzie tak łatwo, to takie polecenie:

Kod: Zaznacz cały

xrandr --screen 1  -s 1024x1240
Powinno zmienić rozdzielczość na ekranie 1. Ekran 0 to główny wyświetlacz, kolejny to będzie zapewne rzutnik. Ale to już jesteś chyba wstanie sprawdzić. Numerację i opis ekranów znajdziesz po wydaniu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

xrandr -q
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
nyna77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki.
Może jeszcze wiesz jak ustawić działanie po zamknięciu pokrywy? Byłoby by super :)
karwa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Re: [bash] skrypt na zachowanie po podłączeniu monitora

Post autor: karwa »

Odświeżam wątek, gdyż mam podobny problem (Lubuntu 13.10, Asus EEE PC 1001x, sterowniki Intela), który dodatkowo sam sobie skomplikowałem. Otóż, mój zewnętrzny monitor ma nominalną rozdzielczość 1280x1024, której nie wykrywał aplet Ustawienia wyświetlania, mimo dobrych sterowników. Zgodnie z poradami na forach napisałem stosowny skrypt:
#!/bin/bash
xrandr --newmode "1280x1024_60.00" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA1 1280x1024_60.00
xrandr --output VGA1 --mode 1280x1024_60.00)
i wrzuciłem jego ścieżkę do pliku /etc/lightdm/lightdm.conf, dzięki czemu po uruchomieniu systemu monitor zewnętrzny wyświetla pożądaną rozdzielczość. Niestety, musi być "ale" (a nawet 2:)) Po pierwsze: okna na monitorze VGA maksymalizują się czasem do rozdzielczości 1024x600 - pomaga ręczne wyłączenie ekranu netbooka w Ustawieniach wyświetlania, więc muszę wykonać kilka kliknięć - fakt, że to uciążliwe, gdy trzeba to robić za każdym razem, ale tragedii nie ma.
Gorszy jest drugi problem: wyświetlacz netbooka również wyświetla się w rozdzielczości 1280x1024 (czyli widać kawałek ekranu), choć w Ustawieniach wyświetlania widnieje dla niego 1024x600. Sprawa normalizuje się jedynie, gdy wyłączę monitor zewnętrzny w Ustawieniach wyświetlania, ale z kolei to mogę uczynić jedynie, gdy jest on podpięty (czyli błędne koło, bo kiedy uruchamiam netbooka bez monitora VGA, nic nie mogę z tym zrobić). Sprawę rozwiązałoby zapewne zmodyfikowanie powyższego skryptu tak, by wyłączał monitor netbooka, gdy jest podpięty ekran VGA i odwrotnie: wyłączając (a raczej: nie wykrywając VGA, gdy nie jest podłączony), ale jestem świeżo po przesiadce z Windowsa i jestem jeszcze za cienki w uszach na takie manewry :)
Z góry dzięki za wszelkie porady!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”