Instalacja kubuntu 12.04 z pendrive'a zawiesza się

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
_Mat_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Instalacja kubuntu 12.04 z pendrive'a zawiesza się

Post autor: _Mat_ »

Hej,
mam taką sprawę: staram się zainstalować system wymieniony w tytule wątku z pendriv'a. Pendrive przygotowałem za pomocą UNetBootin'a (opcją ściągania obrazu przez program). Resetuję komputer, boot z pena i wybieram opcję instalacji. Instalacja startuje, pojawia się ekran z logo, kursor i tyle. Komputer zawisa.
Dodam jeszcze, że miałem podobny problem z instalacją Ubuntu, lecz tam pomagało odpalenie instalacji z parametrem "nomodest". Spróbowałem tego i tutaj, lecz nie przynosi pożądanych efektów. Gdzieś w necie znalazłem jakieś porady w podobnym temacie (tylko, że przy instalacji Mandrivy) i spróbowałem odpalić instalację z parametrami "pci=noacpi noacpi", a także "maxcpus=0". Efekt ten sam.
Jeśli chodzi o to co się może dziać, to w moim lamerskim przekonaniu dzieje się podobna rzecz jak przy instalacji Ubuntu, tzn. występuje problem z kartą graficzną, a raczej jej sterownikami (nVidia), lecz wtedy wystarczył "nomodest".
Skończyły mi się pomysły, więc proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
P.S. Proszę tylko o to aby ew. odpowiedzi były pisane dosyć zrozumiale, bo oblatany nie jestem (zastanawiałem się nawet czy nie umieścić tego tematu w "Przedszkolu linuksa" ale może ktoś będzie miał podobny problem z instalacją i zajrzy właśnie tu... :oops: )

//bear7: przeniesiony do przedszkola: twój wątek do ważnych poradników się nie zalicza... ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”