Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

linuxozaurus pisze:U mnie gównie internet czasem coś napisać w Libre Office i okazjonalnie grafika komputerowa zero grania (nie licząc prostych gier typu Teris). czasem coś obejrzeć lub posłuchać.
Zatem tylko kwestia posiadanych środków i inne elementy, np. "estetyczne" dla danego modelu. Ja pewnie wybrał bym Llano, ze względu na ewentualną możliwość zagrania od czasu do czasu w jakąś grę ;), ale jeśli chodzi o wydajność procesora to tu na pewno Ivy będzie królował.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Rekuc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Rekuc »

Walczę bezskutecznie z instalacją Twoich paczek Catalystów 12.x (na Linux Mint 11 na MSI U270 z AMD E-450)
próbowałem z Twoim kernelem v20 i v19

Kod: Zaznacz cały

Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu fglrx.
(Odczytywanie bazy danych ... 145593 files and directories currently installed.)
Rozpakowanie fglrx (z fglrx_8.961-0ubuntu1_amd64.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu fglrx-amdcccle.
Rozpakowanie fglrx-amdcccle (z fglrx-amdcccle_8.961-0ubuntu1_amd64.deb) ...
Konfigurowanie fglrx (2:8.961-0ubuntu1) ...
update-alternatives: użycie /usr/lib/fglrx/ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto.
update-alternatives: ostrzeżenie: pominięcie tworzenia /etc/OpenCL/vendors/amdocl32.icd ponieważ powiązany plik /usr/lib/fglrx/etc/OpenCL/vendors/amdocl32.icd (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje.
update-alternatives: ostrzeżenie: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/fglrx/ld.so.conf because link group x86_64-linux-gnu_gl_conf is broken.
update-alternatives: ostrzeżenie: pominięcie tworzenia /etc/OpenCL/vendors/amdocl32.icd ponieważ powiązany plik /usr/lib/fglrx/etc/OpenCL/vendors/amdocl32.icd (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje.
update-alternatives: użycie /usr/lib/fglrx/alt_ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Loading new fglrx-8.961 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.3.7-ext73-f1-19.1-k8-ags-cfs
Building for architecture amd64
Building initial module for 3.3.7-ext73-f1-19.1-k8-ags-cfs
Done.

fglrx.ko:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/3.3.7-ext73-f1-19.1-k8-ags-cfs/kernel/drivers/char/drm/

depmod........

DKMS: install Completed.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Przetwarzanie wyzwalaczy dla ureadahead...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla python-gmenu...
Rebuilding /usr/share/applications/desktop.pl_PL.utf8.cache...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla bamfdaemon...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Konfigurowanie fglrx-amdcccle (2:8.961-0ubuntu1) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.3.7-ext73-f1-19.1-k8-ags-cfs
cryptsetup: WARNING: failed to detect canonical device of /dev/sda1
cryptsetup: WARNING: could not determine root device from /etc/fstab
Warning: No support for locale: pl_PL.utf8
Przetwarzanie wyzwalaczy dla libc-bin...
ldconfig deferred processing now taking place
Przetwarzanie wyzwalaczy dla python-support...
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
 xvba-va-driver : Wymaga: fglrx-driver (>= 1:10-9)
E: Pakiety są uszkodzone
Catalysty zassane z AMD instalują się normalnie (12.4 12.6 12.8)
może jakaś sugestia?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Odinstaluj Pan Catalysty przez:

sudo dpkg -P fglrx fglrx-amdcccle xvba-va-driver
a jeśli miałeś Pan wersje update, to:

sudo dpkg -P fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates xvba-va-driver
następnie restart i wykonanie skryptu. Po restarcie, albo depmod i wczytaniu modułu ręcznie już działają nowe Catalysty.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Rekuc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak też i robiłem, ale nic to nie daje - instaluje się fglrx fglrx-amdcccle natomiast przy xvba-va-driver wywala błąd :(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

oki to zmień Pan wpis w skrypcie, aby nie instalował xvba ... a tego potem odrębnie się zrobi.

Pozdrowiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Rekuc pisze:Walczę bezskutecznie z instalacją Twoich paczek Catalystów 12.x (na Linux Mint 11 na MSI U270 z AMD E-450)
próbowałem z Twoim kernelem v20 i v19

[...]

Catalysty zassane z AMD instalują się normalnie (12.4 12.6 12.8)
może jakaś sugestia?
Może Ubuntu 11.04 jest już troszkę zbyt stary na nowe kernele (różnica między nimi a resztą systemu). Sugerowałbym sprawdzić pod 12.04.

linuxozaurus pisze:Ja puki co na razie zwlekam ze zgłoszeniem problemu della do początku następnego miesiąca aby nie trafić ba brak szefa (bo nie było szefa dali 4 płytę gł). Jak myślisz co lepsze Llano czy Ivy Bridge?
Z AMD są 2 problemy: Po pierwsze, jak być może wiesz, działanie Radeonów pod X.org'iem to loteria, czasem wręcz rosyjska ruletka. Po drugie, AMD może szybko (do ok. 3 lat) uciąć wsparcie w nowych sterownikach, jak to zrobili z serią HD4000, gdzie nie minęły chyba nawet 3 lata od wyjścia ze sprzedaży.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Z AMD są 2 problemy: Po pierwsze, jak być może wiesz, działanie Radeonów pod X.org'iem to loteria, czasem wręcz rosyjska ruletka. Po drugie, AMD może szybko (do ok. 3 lat) uciąć wsparcie w nowych sterownikach, jak to zrobili z serią HD4000, gdzie nie minęły chyba nawet 3 lata od wyjścia ze sprzedaży.
dzięki za sugestię chyba wolałabym pozostać przy Ivy Bridge plus Nvidia lub Intel

Mam jeszcze jedno pytanie o przełączanie grafiki pomiędzy intelem w procesorze a tym na płycie gł. AMD do mnie nie przemawia.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aaa to Kolega Rekuc robi to na tak starym distro :P no to nie dziwne ... jakoś nie zauważyłem. Tu na 100 % będzie konflikt stary XVBA nie dziła z nowymi Catalystami.

Co do sterowników i układów graficznych ... tu bym nie był taki kategoryczny. Każdemu zdarzają się wpadki. Obecnie uważam, że Catalysty 12.8 są mega stabilne i zapewniają o wiele lepszą stabilność systemu niż sterowniki Intela oraz nowe Nvidii. Przykładowo pod kartą którą kupiłem wczoraj GF560OC ... instalacja najnowszych stabilnych sterowników 304.37 powoduje totalną utratę wydajności pod wine ... działa gorzej niż na Radeonie w APU E-350 którego mam w X370 ... no a teoretycznie nie ma czego porównać. Natomiast na betach 304.27 dziła znacznie lepiej, choć czasem się "zwis" trafi. Zresztą pod gf560 np. Nexuiz co chwilę wywala wsparcie dla zaawansowanych ustawień. Zatem tak, jeszcze rok temu powiedziałbym chcesz stabilnie i wydajnie bierz Nvidię, o AMD/ATi zapomni ... dziś mówię chcesz stabilnie i wydajnie bierz AMD ;) chcesz wydajnie (czasami wydajniej niż AMD), ale "kapryśnie" bierz Nvidię ;).

Pozdrawiam

-- 22 sie 2012 14:11 --

aha jescze jedno na pewno dla pracy mobilnej = net/notebook brał bym tylko zestaw - albo czysty Intel sandy/ivy bridge, albo APU AMD Brazos/Llano. Żadne hybrydy i inne ION`y i Optimusy - to tylko chwyty marketingowe, utrata wydajności [na nvidii ok. 10-30 % - w stosunku do układu poza buforem ramki Intela] i stabilności = nieporozumienie i pieniądze w błoto. Zatem tak, chcesz trochę pograć i mieć mobilną i oszczędną maszynę = bierzesz Brazos/Llano. Chcesz mieć bardzo wydajną [CPU], mobilną i oszczędną maszynę - sandy/ivy bridge.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Na Labie jeden właściciel 8600GT nijak nie może odpalić Unity w Ubuntu 12.04 na sterach nVidii z serii 300, podczas gdy na moim 7300GT nie ma żadnego problemu. Nie wiem jednak czy to przypadkiem nie wina wersji 64-bit.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Na Labie jeden właściciel 8600GT nijak nie może odpalić Unity w Ubuntu 12.04 na sterach nVidii z serii 300, podczas gdy na moim 7300GT nie ma żadnego problemu. Nie wiem jednak czy to przypadkiem nie wina wersji 64-bit.
hmm pisał pod jakimi sterowniakmi ? Ostatnio widzę, że co sterowniki pod Nvidię to inne "Cuda" ;P

Pozdrawiam

-- 22 sie 2012 14:37 --

aha jescze co do kerneli ... analiza dokumentacji GCC znowu podsunęła mi pewien pomysł. Tym razem aby dać dodatkowego kopa krenelom w wersjach 32-bit. Jeśli dobrze myślę to v20.1 dla 32-bitów powinien w niektórych zastosowaniach odczuwalnie przyśpieszyć ... w 64 bit już to stosuje :P. To już będzie ostatnia modyfikacja, bo nie wyrobie się z obiecanym terminem do końca tygodnia ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Chyba cała seria 300 - na pewno nawet 304.37.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Galvatron raczej skopanych sterowników. To samo działo się w wersji 290.10 gdzie seria 7xxx miała skopane wsparcie. Był nawet spory wątek na nvforum. Jedynym rozwiązaniem jakie podali szpece od nvidii było instalowanie coraz to nowszych wersji sterownika. Widocznie teraz dopadło serię 8xxx lub nawet tylko 8600. Sam posiadam w lapku GF7300 i sterowniki 300 działają bez problemu.

Ostatni na forum openSuse też był wątek o zakupie nowego kompa i tam większość wypowiadających się stawiali na AMD ATI np. 6850, mimo iż na początku była wsadzona tam nvidia - ciekawy obrót sprawy. Nie wiem czy to prawda ale podobno ATI umożliwia na swoich sterownikach działanie pod linuksem technologii ala optimus - tu proszę o potwierdzenie jeżeli ktoś o tym również słyszał.
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Cześć ludzi poleca AMD z powodu ich wsparcia dla ruchu FLOSS, pomijając kwestie techniczne. Tutaj trzeba zwracać uwagę jakimi argumentami się posługują, tłumacząc przewagę nad nVidią. Sam byłem świadkiem takiej akcji, jak gość deprecjonował nVidię i polecał mi Radeona, zamiast mojej obecnej 7300GT.

-- 22 sie 2012, o 17:26 --
linuxozaurus pisze:
dzięki za sugestię chyba wolałabym pozostać przy Ivy Bridge plus Nvidia lub Intel

Mam jeszcze jedno pytanie o przełączanie grafiki pomiędzy intelem w procesorze a tym na płycie gł. AMD do mnie nie przemawia.
Chyba mimo wszystko warto by było mieć jakiegoś GeForce'a na pokładzie, bo właśnie rozmawiam z programistą OpenGL (od komentarza #90: http://pclab.pl/kom62909--0.html#c593950) i wychodzi na to, że otwarty sterownik graficzny Intela pod Linuksa to takie samo badziewie, albo i gorsze niż otwarte wynalazki do GF'ów i Radeonów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do "badziewności" sterownika Intela ... no fakt jeszcze mu trochę brakuje ;P, ale nie powiem już w kernelu 3.6.x spore zmiany idą i to naprawde będzie już niezły kawałek kodu.

Już to zaczyna być widoczne - Ubuntu 12.10 Pushes Sandy Bridge Further.

Pozdrawiam

Rekuc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:aaa to Kolega Rekuc robi to na tak starym distro :P no to nie dziwne ... jakoś nie zauważyłem. Tu na 100 % będzie konflikt stary XVBA nie działa z nowymi Catalystami.
Dodam że nie jest to czyste Ubuntu 11.04 lecz Linux Mint 11 bazujący na tym Ubuntu
Zrobiłem eksperyment: wróciłem do kernela generic i wywaliłem wszelkie Waszeci kernele,
wywaliłem pozostałości po fglrx sudo dpkg -P fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev
I na tak wyczyszczonym systemie zacząłem zgodnie z instrukcja obsługi do v18.4 instalować catalysty 12.3 - niestety wywala się przy instalacji xvba-va-driver : Wymaga: fglrx-driver (>= 1:10-9)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Bo masz za stary system.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Musisz Pan zainstalować Ubuntu/Kubuntu 12.04 lub zgodnego z nimi Minta.

Pozdrawiam

Rekuc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Musisz Pan zainstalować Ubuntu/Kubuntu 12.04 lub zgodnego z nimi Minta.
OK postawię najnowszego Minta ;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Rekuc pisze:
e X t 7 3 pisze:aaa to Kolega Rekuc robi to na tak starym distro :P no to nie dziwne ... jakoś nie zauważyłem. Tu na 100 % będzie konflikt stary XVBA nie działa z nowymi Catalystami.
Dodam że nie jest to czyste Ubuntu 11.04 lecz Linux Mint 11 bazujący na tym Ubuntu
Zrobiłem eksperyment: wróciłem do kernela generic i wywaliłem wszelkie Waszeci kernele,
wywaliłem pozostałości po fglrx sudo dpkg -P fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev
I na tak wyczyszczonym systemie zacząłem zgodnie z instrukcja obsługi do v18.4 instalować catalysty 12.3 - niestety wywala się przy instalacji xvba-va-driver : Wymaga: fglrx-driver (>= 1:10-9)
To nie ma żadnego znaczenia. Ta nakładka to tylko motywy graficzne i parę programów - nie modyfikuje żadnych krytycznych elementów Ubuntu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tu ma znaczenie nie, czy jest to Mint, Debian, Kubuntu, czy Ubuntu ... ale zgodność danej wersji bibliotek. Jeśli nie spełnione są zależności to niestety instalacja nie bedzie udana.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”