Re: DELL Q15R Linux 10.10 problem z aktualizagją
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Witam,
Posiadam laptopa takiego jak w temacie oraz Linux-a fabrycznie wgrany Ubuntu 10.10 chcę go uaktualnić do wersji nowszej lecz przy próbie aktualizacji przez Menadżera Aktualizacji pojawia się komunikat iż ta wersja nie jest już wspierana i dalej już nic nie mogłem zrobić. Postanowiłem ten proces przeprowadzić przez Terminal za pomocą komendy: "do-release-upgrade" i tu raczej wszystko przebiegło bez problemu trwało to może długo jakieś 2h ale zakończyło się restartem laptopa następnie Moim oczom pokazał się symbol DELL bios startuje następnie czarny ekran i zaraz za nim symbol i napis UBUNTU po czym znika i dalej to już tylko ciemność czarny ekran, czekałem jeszcze jakieś 30min pomyślałem że pierwsze uruchomienie może chwilę potrwać ale bez przesady. Więc przywróciłem wersję 10.10. Może powiecie mi co mam zrobić żeby to miało ręce i nogi.
Za wszystkie podpowiedzi lub instruktaż z góry wielkie dzięki.
Posiadam laptopa takiego jak w temacie oraz Linux-a fabrycznie wgrany Ubuntu 10.10 chcę go uaktualnić do wersji nowszej lecz przy próbie aktualizacji przez Menadżera Aktualizacji pojawia się komunikat iż ta wersja nie jest już wspierana i dalej już nic nie mogłem zrobić. Postanowiłem ten proces przeprowadzić przez Terminal za pomocą komendy: "do-release-upgrade" i tu raczej wszystko przebiegło bez problemu trwało to może długo jakieś 2h ale zakończyło się restartem laptopa następnie Moim oczom pokazał się symbol DELL bios startuje następnie czarny ekran i zaraz za nim symbol i napis UBUNTU po czym znika i dalej to już tylko ciemność czarny ekran, czekałem jeszcze jakieś 30min pomyślałem że pierwsze uruchomienie może chwilę potrwać ale bez przesady. Więc przywróciłem wersję 10.10. Może powiecie mi co mam zrobić żeby to miało ręce i nogi.
Za wszystkie podpowiedzi lub instruktaż z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2012, 09:25 przez halford232, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: DELL Q15R Linux
Zacznij od treściwego tytułu wątku:halford232 pisze:Za wszystkie podpowiedzi lub instruktaż z góry wielkie dzięki.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Uzupełnij także swój profil na forum.
Następnie pokaż swój fstab:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
Przynajmniej cierpliwy jeststeś...halford232 pisze:czekałem jeszcze jakieś 30min pomyślałem że pierwsze uruchomienie może chwilę potrwać ale bez przesady.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Re: DELL Q15R Linux 10.10 problem a aktualizagją
Otóż próbowałem już instalacji z pendrive-a ale po wybraniu opcji instaluj pojawia się czarny ekran i nic więcej jak dałem wypróbuj to dzieje się to samo czarny ekran i nic więcej
-- 24 sie 2012, o 20:12 --
po wpisaniu tego polecenia pokazuje mi się to:
-- 24 sie 2012, o 20:12 --
po wpisaniu tego polecenia pokazuje mi się to:
Kod: Zaznacz cały
jarek@jarek-Inspiron-M5110:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda3 during installation
UUID=ca53065c-e157-48b3-a29c-82fd0a6f9381 / ext4 errors=remount-ro 0 1
jarek@jarek-Inspiron-M5110:~$
Ostatnio zmieniony 25 sie 2012, 09:25 przez halford232, łącznie zmieniany 1 raz.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Sumy kontrolne obrazu iso sprawdziłeś?
Wypróbuj to rozwiązanie http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-0 ... a-systemu/
Wypróbuj to rozwiązanie http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-0 ... a-systemu/
-
- Przyjaciel
- Kontakt:
Sumy kontrolne to mit :)
Jak czarny ekran - spróbuj tego:
- jak pokaże się menu gruba (z opcją instaluj, itp), naciśnij bodajże f6 (opcje)
- wybierz nomodeset
- i bootuj
Jak czarny ekran - spróbuj tego:
- jak pokaże się menu gruba (z opcją instaluj, itp), naciśnij bodajże f6 (opcje)
- wybierz nomodeset
- i bootuj
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
-
- Przyjaciel
Ponawiam prośbę...
... kolejnej nie będzie.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
... kolejnej nie będzie.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Re: DELL Q15R Linux 10.10 problem z aktualizagją
Czy jak mam wersję UBUNTU 10.10 i386 to mogę zainstalować UBUNTU 11.04 64bit czy nie? Procesor mam AMD A8
Zrobiłem tak jak kolega salvadhor radził ale pojawił się komunikat "unable to find a medium containing a live file system" Czy raczej to wina pendrive-a i spróbować z innym?
Zrobiłem tak jak kolega salvadhor radził ale pojawił się komunikat "unable to find a medium containing a live file system" Czy raczej to wina pendrive-a i spróbować z innym?
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
64 mity na tym możesz zainstalować
Dostosuj się do porady Bear7 bo wątek poleci do kosza. Słowo problem w tytule jest zakazane.
Możliwe ze wina pendrive'a ale aby się upewnić sprawdź sumy kontrolne obrazu płyty którą nagrywałeś na pendrive'a."unable to find a medium containing a live file system"
Dostosuj się do porady Bear7 bo wątek poleci do kosza. Słowo problem w tytule jest zakazane.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ściągnij sobie wersje 12.4 ze strony Ubuntu a co do komunikatu to jest mnóstwo przyczyn, spróbuj innym pendrivem http://linux360.pl/forum/thread-5864.html
-
- Piegowaty Guziec
Okazało się że pendrive jest do bani bo na innym instalacja przeszła bez problemu:)
Chciałem jeszcze partycję oddzielną na system zrobić podczas instalacji ale nie wiem czemu za każdym razem coś robiłem nie tak.
Ale to już oddzielny temat więc dzięki za pomoc Wszystkim.
Chciałem jeszcze partycję oddzielną na system zrobić podczas instalacji ale nie wiem czemu za każdym razem coś robiłem nie tak.
Ale to już oddzielny temat więc dzięki za pomoc Wszystkim.
-
- Przyjaciel
Temat został zablokowany z powodu naruszeń REGULAMINU
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Odezwij się na PW jak zapoznasz się z regulaminem forum. Napisz co jest nie tak z tym tytułem i jak poprawisz, to przywrócę wątek.