Zniekształcony obraz/brak mozliwosci zmiany rozdzielczosci
Zniekształcony obraz/brak mozliwosci zmiany rozdzielczosci
Witam.
Opis będzie krótki, bo mam filmik który obrazuje mój problem.
Otóż zainstalowałem Ubuntu 12.04 LTS (wydzielone partycje itp itd), podczas instalacji wszystko jest wporządku, bootscreen jest normalny. Natomiast jak już system rusza 'z dysku' to bootscreen jest zniekształcony, konsola ( chodzi mi o kombinacje klawiszy ctrl+alt+f2) ma zniekształcony obraz, czasami przy przesuwaniu okien widać różne artefakty. Moja karta graficzna to geforce 7600gs AGP, sterowniki instalowałem te otwarte, zamkniętych nie moge zainstalować bo konsola jest nieczytelna. Oprócz tego nie moge ustawić rozdzielczości innej niż 1024x768 bądź 800x600 (po prostu nie ma ich) a ekran wykrywa jako laptopa. Karta jest wykrywana przez system. Oczywiście jest też sprawna, bo pod Windows wszystko normalnie działa.
Link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=dAER7mI9 ... e=youtu.be
Opis będzie krótki, bo mam filmik który obrazuje mój problem.
Otóż zainstalowałem Ubuntu 12.04 LTS (wydzielone partycje itp itd), podczas instalacji wszystko jest wporządku, bootscreen jest normalny. Natomiast jak już system rusza 'z dysku' to bootscreen jest zniekształcony, konsola ( chodzi mi o kombinacje klawiszy ctrl+alt+f2) ma zniekształcony obraz, czasami przy przesuwaniu okien widać różne artefakty. Moja karta graficzna to geforce 7600gs AGP, sterowniki instalowałem te otwarte, zamkniętych nie moge zainstalować bo konsola jest nieczytelna. Oprócz tego nie moge ustawić rozdzielczości innej niż 1024x768 bądź 800x600 (po prostu nie ma ich) a ekran wykrywa jako laptopa. Karta jest wykrywana przez system. Oczywiście jest też sprawna, bo pod Windows wszystko normalnie działa.
Link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=dAER7mI9 ... e=youtu.be
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Zniekształcony obraz/brak mozliwosci zmiany rozdzielczosci
podaj mi wynik lspci -k
Ja na podstawie filmiku bym podejrzewała grafikę.
Spróbuj jeszcze usunąć plik konfiguracyjny xorg i wygenerować nowy.
Ja na podstawie filmiku bym podejrzewała grafikę.
Spróbuj jeszcze usunąć plik konfiguracyjny xorg i wygenerować nowy.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Ostatnio jak miałem takie objawy (pod Windowsem i Linuksem karta nie mogła się przełączyć na inne rozdzielczości, sypało się to i owo), okazało się, że jest uszkodzona :(
Ale spróbowałbym jeszcze ze sterownikami. Podczas bootowania, wywołaj menu GRUB (esc) i na pozycji z Linuksem pacnij 'e' - potem najedź do linijki z 'kernel' i na końcu dopisz nomodeset.
Drugi sposób - to instalacja jednak sterowników - nie musisz używać do tego konsoli (chyba?) - wywołaj Ustawienia systemu i wybierz Dodatkowe sterowniki. No chyba, że tam nic się nie pokaże. To klops :)
Ale spróbowałbym jeszcze ze sterownikami. Podczas bootowania, wywołaj menu GRUB (esc) i na pozycji z Linuksem pacnij 'e' - potem najedź do linijki z 'kernel' i na końcu dopisz nomodeset.
Drugi sposób - to instalacja jednak sterowników - nie musisz używać do tego konsoli (chyba?) - wywołaj Ustawienia systemu i wybierz Dodatkowe sterowniki. No chyba, że tam nic się nie pokaże. To klops :)
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Jeżeli pod Windowsem z zainstalowanymi sterownikami wszystko jest okej to z opowiadania i z filmiku wnioskuję, że niepoprawnie rozpoznał edid monitora, odświeżania pionowe/poziome bądź samo połączenie z monitorem jest coś nie teges. Są różne opcje w linii rozruchu gruba dot. bezpiecznego trybu graficznego.
Udało mi się do czegoś dojść. Z menu 'dodatkowe sterowniki' odinstalowałem sterowniki (aktywowane były rekomendowane, a po ich deinstalacji system sam się przełączył na legacy, ale je tez usunalem) i o dziwo bootscreen jest normalny i mam normalny dostęp do konsoli, ale problem rozdzielczości został. Ekranu nie wykrywa jako laptopa tylko jako 'nieznany'.
To jest wynik lspci -k po odinstalowaniu sterowników, wygląda na to że system działa teraz na otwartych, no ale rozdzielczości i tak zmienić nie mogę no i dochodzi kwestia wydajności, bo nie wiem jak ją moge sprawdzić
Kod: Zaznacz cały
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 755 Host (rev 01)
Subsystem: Elitegroup Computer Systems Device 1891
Kernel driver in use: agpgart-amd64
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202
Kernel modules: shpchp
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS964 [MuTIOL Media IO] LPC Controller (rev 36)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 IDE Controller (rev 01)
Kernel driver in use: pata_sis
00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS7012 AC'97 Sound Controller (rev a0)
Kernel driver in use: snd_intel8x0
Kernel modules: snd-intel8x0
00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
Kernel driver in use: ohci_hcd
00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.2 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
Kernel driver in use: ehci_hcd
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91)
Kernel driver in use: sis900
Kernel modules: sis900
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] RAID bus controller 180 SATA/PATA [SiS] (rev 01)
Kernel driver in use: sata_sis
Kernel modules: sata_sis
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
Kernel driver in use: k8temp
Kernel modules: k8temp
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G73 [GeForce 7600 GS] (rev a2)
Kernel driver in use: nouveau
Kernel modules: nouveau, nvidiafb