Witam!
Postanowiłem sobie sprawdzić 12.04 i zainstalowałem system podstawowy z mini.iso na starym zewnętrznym dysku usb.
Doinstalowałem potrzebne mi aplikacje. Udało mi się ustawić wygląd taki do jakiego jestem przyzwyczajony. Jedyny problem na jaki trafiłem to:
Uruchamianie systemu ponad 150 s tylko w przypadku gdy brak połączenia eth0 od dostawcy.
Co dyskwalifikuje system dla laptopa.
Z podłączonym kabelkiem i działającym internetem system uruchamia się około 30s.
Podczas resetowania takiego "uruchomienia" pojawia się w konsoli komunikat:
"Waiting up to 60 second for network configuration"
Dzieje się tak zarówno gdy:
Kabel dla eth0 od dostawcy jest odłączony,
Uruchamiam z WIFI
Kabel z routera jest podpięty pod obojętnie które gniazdo sieciowe (dodatkowa karta sieciowa na PCIMCA)
Wydaje mi się, że kluczowym elementem jest znalezienie tego skryptu który każe czekać ponad 60 s.
Nie chciałbym ustawiać na sztywno, nie wiem czy to możliwe w tej wersji systemu, zależy mi na dostępie do różnych sieci.
Możliwe, że brak jeszcze jakiegoś programu współpracującego z siecią.
Czy u was 12.04 w pełni zainstalowane bez połączenia uruchamia się dłużej?
Jeżeli są sugestie to z chęcią się zapoznam.
Pozdrawiam
[solved] Uruchamianie systemu 150 s bez połaczenia z internetem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
[solved] Uruchamianie systemu 150 s bez połaczenia z internetem
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 20:58 przez sj65, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Uruchamianie systemu 150 s bez połaczenia z internetem
Zaglądnij do tego artykułu: http://www.codewhirl.com/2011/10/ubuntu ... iguration/
Mam nadzieje, że język angielski nie jest Ci straszny.
Mam nadzieje, że język angielski nie jest Ci straszny.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
Re: [solved] Uruchamianie systemu 150 s bez połaczenia z internetem
Serdeczne dzięki. Zmieniłem liczby 60 i 40 na zera i usunąłem wiersze o których wspomina autor. Z WIFI uruchamia się błyskawicznie tak jak przy podłączonym kablu.
Jeżeli jeszcze ktoś dostosuje seahorse-plugins do caja i pluma to fluxbox z 12.04 zastąpi w laptopie Julię.
Pozdrawiam
Jeżeli jeszcze ktoś dostosuje seahorse-plugins do caja i pluma to fluxbox z 12.04 zastąpi w laptopie Julię.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.sj65 pisze: Jeżeli jeszcze ktoś dostosuje seahorse-plugins do caja i pluma to fluxbox z 12.04 zastąpi w laptopie Julię.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
Ależ oczywiście tak. To była luźna uwaga. Jeden istotny problem został rozwiązany. Wiem, że drugi problem nie jest jeszcze rozwiązany i widocznie niewielkie jest grono ludzi którym zależy na tej wtyczce. Dlatego stwierdziłem, że całkowicie przesiądę się na 12.04 gdy przyjdzie czas na umożliwienie skorzystania z dwóch starych, dobrych, sprawdzonych narzędzi. W tym wątku nie oczekuję rozwiązania.
Istotny był czas uruchomienia systemu.
Pozdrawiam
Istotny był czas uruchomienia systemu.
Pozdrawiam