Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: luk1don »

Galvatron pisze:Nawiązując do problemu "ściany" wydajnościowej kerneli 32-bit: Czy byłoby możliwe (oraz w ogóle miałoby sens0 stworzenie skryptu do samodzielnej kompilacji kernela na maszynie docelowej? Pełny automat, który pobiera źródła i konfig, instaluje zależności (a na koniec je usuwa) i przede wszystkim dobiera flagi.
Zrób taki skrypt... Prosta rzecz, mało informacji w internecie?
Flagi? A skąd ma wiedzieć jakie flagi dobrać pod twój sprzęt?
Skompiluj sobie kernel pod Gentoo, tu masz coś o flagach:
http://www.gentoo.org/doc/en/gcc-optimization.xml
Zresztą tutoriale z Gentoo i Archa powinny być wyjściem dla wszystkich innych pingwinków. Sam często do nich sięgałem.

Skorzystaj z KernelCheck:
http://kcheck.sourceforge.net/
Nie koniecznie w pythonie, można zrobić zwykły skrypt w bashu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Właśnie Kolega luk1don mi przypomniał nazwę KernelCheck ;). Tak we wczesnej fazie budowania udostępnianych kerneli (2009) analizowałem działanie w/w aplikacji i nawet pierwsze buildy wersji atom bazowały na tym skrypcie ;). Z czasem stanowił dla mnie ograniczenie. Jednak na początek drogi budowania kerneli i analizowania ich konfiguracji jest przydatny.

Co do flag polecanych przez Gentoo - oczywiście także było to dla mnie wyznacznikiem w pierwszym etapie budowania kerneli. Jednak powiem tak, często zarówno to co opisano w wiki dla Gentoo, jak i w podręcznikach GCC ... ni jak się ma do rzeczywistości. Często flagi wskazywane przez Developerów Gentoo mogą obniżać wydajność na danej maszynie, podobnie jak i te wskazywane przez Developerów GCC. Tu jest tak wiele zależności i zmiennych które "zniekształcają" pierwotne założenia, ze jedynym rozwiązaniem są ... nieustanne testy i analiza.

Powiem tak, tak naprawdę każda kolejna linia kerneli np. v20.x [Linux-3.4.x], czy v21.x [Linux-3.5.x], a na pewno v22.x [Linux-3.6.x] wymagają ... przekonfigurowywania kernela, gdyż jeśli robilibyśmy prosty oldconfig, to albo coś nie będzie działać, albo nie będzie działać zgodnie z założeniami, albo wolniej ... to proces który się nie kończy. Nigdy nie można "spocząć na laurach". Jeśli już znasz kernel wiesz jakie nowe elementy mogą powodować określone zmiany, albo podejrzewać co może się stać.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: valdi74 »

Po dłużej przerwie postanowiłem spróbować ponownie kerneli kolegi eXt73. Zainstalowałem 20.0 na 12.04. Netbook MSI U270. I tak:
- pobór mocy w stanie spoczynku wzrósł z 9.5 W do 12,5 W (pomiar watomierzem po stronie 230 V przy podłączonym zasilaczu)
+ responsywność systemu bardzo wyraźnie wzrosła (moje subiektywne odczucie)
+ wreszcie moja karta WiFi przestała się rozłączać co kilkanaście minut
Ze względu na dwa ostatnie plusy, zostaję przy nim i czekam na 20.1 :-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

valdi74 pisze:Po dłużej przerwie postanowiłem spróbować ponownie kerneli kolegi eXt73. Zainstalowałem 20.0 na 12.04. Netbook MSI U270. I tak:
- pobór mocy w stanie spoczynku wzrósł z 9.5 W do 12,5 W (pomiar watomierzem po stronie 230 V przy podłączonym zasilaczu)
+ responsywność systemu bardzo wyraźnie wzrosła (moje subiektywne odczucie)
+ wreszcie moja karta WiFi przestała się rozłączać co kilkanaście minut
Ze względu na dwa ostatnie plusy, zostaję przy nim i czekam na 20.1 :-)
Witaj

hmm powiem, że skok zużycia jest niewiarygodny ... czy masz Pan zainstalowane: APM, skrypt cpufreqd, wpisy w GRUB, najnowsze Catalysty 12.8 ? Mi pod - co prawda kernelem Brazos - MSi X370 na AMD APU E-350 działa w zakresie od ok. 3.9 [idle-ciemny ekran] przez standardowe 6-10 Watt do maksimum ok 14-18 Watt = pełne obciążenie [99-100 %] obu rdzeni i grafiki.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: valdi74 »

e X t 7 3 pisze:hmm powiem, że skok zużycia jest niewiarygodny ... czy masz Pan zainstalowane: APM, skrypt cpufreqd, wpisy w GRUB, najnowsze Catalysty 12.8 ? Mi pod - co prawda kernelem Brazos - MSi X370 na AMD APU E-350 działa w zakresie od ok. 3.9 [idle-ciemny ekran] przez standardowe 6-10 Watt do maksimum ok 14-18 Watt = pełne obciążenie [99-100 %] obu rdzeni i grafiki.
Witam stwórcę kerneli ;-)
Jeszcze raz podkreślę, że to zużycie po stronie sieci a nie raportowane przez powertop. Bardzo rzadko pracuję bez zasilacza, więc zużycie energii nie jest dla mnie priorytetem. Wpisy w GRUB mam, Catalysty 12.8 także. Czy APM i cpufreqd nie są używane dopiero przy pracy na baterii? Wstyd się przyznać, ale jakimś cudem udało mi się zgubić hasło do BIOS (wydawało mi się, że dałem sam enter przy jego usuwaniu i.. klops) i mam wyłączone PowerNow (czy jak to się nazywa), więc cpufreqd nie chce działać.
Chyba za wcześnie pochwaliłem, bo WiFi nadal się rozłącza ale znacznie rzadziej i szybciej się łączy ponownie....
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam ;)

Aha to zużycie pod AC ... a to tak powinno być ;). Pod zasilaniem sieciowym pełna moc na maksimum ;). Zatem szkoda, że nie masz ustawionego zarządzania pracą procesora = spora oszczędność na baterii. Co do APM ... działa zarówno pod AC, jak i baterią ... tyle, że wykonuje zgoła inną "robotę" ;).

Pozdrawiam

-- 26 sie 2012 19:32 --

Kernele będą jutro. Dziś jeszcze muszę sprawdzić pewną opcje, która "nie daje mi spokoju".

Pozdrawiam

-- 27 sie 2012 19:45 --

Panie i Panowie ... nie wiem, czy dziś zdążę z kernelami ... wprowadziłem jeszcze małe poprawki i minimalnie podciągnąłem znowu wydajność w najniższych jej "rejestrach".

Zatem poprzednio wyglądało to tak:

unigine_tropics-1.3_v20.0-k8

unigine_tropics-1.3_v20.1-k8

v20.0-K8 - Min FPS: 47.1

v20.1-K8 - Min FPS: 58.4

a teraz wygląda to tak:

unigine_tropics-1.3_v20.1-k8_v2

v20.1-K8_v2 - Min FPS: 59.7

Może nie są to "kokosy", ale zawsze kolejne 2 % "do przodu" ;). Musze przyznać, że ciężej wyciągnąć te 2 % z kernela opartego na Linux-3.4.10, niż 3.4.9. Jednak ze względu na błędy, jakie poprawia kernele oprę na nowszych źródłach.

Pozdrawiam

Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Maciek Żabik »

Witam,
Pytanko do autora kerneli: słyszałem jakiś czas temu, że do jajka 3.4 ma trafić (w końcu) sterownik NDIS, co teoretycznie pozwoli na uzyskanie pełnych prędkości LTE pod pingwinkiem, czy to już się wydarzyło? Natknąłeś się może na NDIS gdzieś w kernelu?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Maciek Żabik pisze:Witam,
Pytanko do autora kerneli: słyszałem jakiś czas temu, że do jajka 3.4 ma trafić (w końcu) sterownik NDIS, co teoretycznie pozwoli na uzyskanie pełnych prędkości LTE pod pingwinkiem, czy to już się wydarzyło? Natknąłeś się może na NDIS gdzieś w kernelu?
Czy chodzi Ci o ten moduł USB_NET_RNDIS_HOST ?

Kod: Zaznacz cały

This option enables hosting "Remote NDIS" USB networking links, as encouraged by Microsoft (instead of CDC Ethernet!) for use in various devices that may only support this protocol.  A variant of this protocol (with even less public documentation) seems to be at the root of Microsoft's "ActiveSync" too. Avoid using this protocol unless you have no better options. The protocol specification is incomplete, and is controlled by (and for) Microsoft; it isn't an "Open" ecosystem or market.
Jeśli tak, to moduł będzie aktywny w v20.1.

Pozdrawiam

-- 28 sie 2012 19:55 --

Dziś prawdopodobnie nie zdążę, ale jutro do południa powinny kernel być ... już cześć leży na serwerze ;). Powiem szczerze kernele wersji v20.1 to chyba wersje, z których jak dotąd jestem najbardziej zadowolony ;).

Pozdrawiam

-- 28 sie 2012 20:06 --

Mały offtopic ... właśnie wychodzą pierwsze gry na Unity Engine 4 ;) ... poniżej screeny i linki do downloadu demek ;)

Agry Bots - download

Agry Bots - screen 1

Agry Bots - screen 2

Agry Bots - screen 3

Agry Bots - screen 4

O ile w/w gra jest naprawdę niezła - grafika naprawdę daje radę ... o tyle poniższa ... hmm no troszkę odstaje ;) Nawet nie ma po co screenów pokazywać ;)

Unitroids - download

a że ten engine ma power można się przekonać np. na przykładzie gry Bootcamp

Pozdrawiam

Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Maciek Żabik »

e X t 7 3 pisze: Czy chodzi Ci o ten moduł USB_NET_RNDIS_HOST ?
...
Yes, Yes, Yes :D już wiem czym będę zajmował się jutro po południu :) przeforsowałem przesiadkę na ubuntu na wszystkich kompach w firmie, a LTE to jest aktualnie największy problem i w sumie jedyny poważny. Masakra ile jest z tym kombinowania na pingwinku....
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam, do 30 min udostępnię kernele ;).

Pozdrawiam

-- 29 sie 2012 12:29 --

Udostępnione ;) ... co prawda jeszcze jedno usprawnienie miałem wprowadzić ... ale już bym się nie wyrobił. Zatem kolejne zmiany w następnych buildach, kolejnych wersji ;).

Musze się wam przyznać, że tyle wiedzy ile pochłonąłem, zarówno teoretycznej, jak i wręcz 'odkryć' [nigdzie nie opisane zależności i często wpływających na wydajność, responsywność i energooszczędność opcji, po których by się tego spodziewać nie można było] ... jakie dokonałem w związku z budowaniem kolejnych wersji v20.1 ... to nie 'zażyłem' przez ostatnie pól roku. Mam nadzieje, że zaprocentuje to w kolejnych wydaniach ... i mam nadzieje już będzie widoczne w tej wersji kernela ;).

Pozdrawiam

-- 29 sie 2012 13:46 --

Wy Panie i Panowie dostaliście v20.1, a Ja własnie testuje v20.2 ;). Zmiany o jakich pisałem wyżej pod kernelem Brazos dały odczuwalnie bardziej "płynny" system, jest to naprawdę bardzo odczuwalne. Musze jeszcze parę testów zrobić. Jednak jeśli nie natrafię na jakieś regresy w wydajności, to wysokie prawdopodobieństwo, że powiem ... v20.1 jest oki, ale dopiero v20.2 jest tym o co mi chodziło ;). Jeżeli tak samo jak wersja Brazos, będą się zachowywały wersje k8, atom i i7 ... to spodziewajcie się nowej wersji albo pod koniec tego, albo z początkiem przyszłego tygodnia ;).

Tym czasem czekam na wasze odczucia z używania v20.1.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Miałem jakieś kłopoty z instalatorem ale zainstalowałem najnowsze jądro.
Niestety teraz jak odpalam synaptica to wywala mi :

"E: Pakiet linux-image-3.4.6-ext73-f1-20.0-k8-ags-cfs ma zostać ponownie zainstalowany, ale nie można znaleźć jego archiwum.
E: Błąd wewnętrzny pamięci podręcznej (1). Proszę zgłosić błąd."

i się wywala.
Z konsoli jest to samo.
Jak to naprawić ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Foka0111 pisze:Miałem jakieś kłopoty z instalatorem ale zainstalowałem najnowsze jądro.
Niestety teraz jak odpalam synaptica to wywala mi :

"E: Pakiet linux-image-3.4.6-ext73-f1-20.0-k8-ags-cfs ma zostać ponownie zainstalowany, ale nie można znaleźć jego archiwum.
E: Błąd wewnętrzny pamięci podręcznej (1). Proszę zgłosić błąd."

i się wywala.
Z konsoli jest to samo.
Jak to naprawić ?
Widzę, ze Pan chyba jakieś "ręczne robótki" na pakietach uskuteczniałeś skoro poprzedni v20.0 się "wykrzaczył" ;). Zatem tak, wykonaj proszę w konsoli:

sudo dpkg -P --force-all linux-image-3.4.6-ext73-f1-20.0-k8-ags-cfs
a następnie:

sudo dpkg --configure -a
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Ja zaraz sprawdzę nowe jajko. Ale jak będzie gorzej z grafikę intela to na razie będzie dłuższa przerwa od tych jajek (jak skończy ten miesiąc to znowu zamierzam zgłosić sprawę tego nieszczęsnego Della).

EDIT
I klapa bo startuje z niskiej rozdzielczości (intel) a na genericu w normalnej wyższej rozdzielczości (nvidia). ta sytuacja zmusza do siedzenia na GNERICU. Ale nie mam o to pretensji do pana EXT73 (2 raz ta sama wpadka co na poprzednim jajku przed wymianą po raz 3 płyty gł)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2012, 20:49 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 2 razy.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:Ja zaraz sprawdzę nowe jajko. Ale jak będzie gorzej z grafikę intela to na razie będzie dłuższa przerwa od tych jajek (jak skończy ten miesiąc to znowu zamierzam zgłosić sprawę tego nieszczęsnego Della).
Z jakiej przyczyny ma być "gorzej" z grafiką intela ? ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

e X t 7 3 pisze:
linuxozaurus pisze:Ja zaraz sprawdzę nowe jajko. Ale jak będzie gorzej z grafikę intela to na razie będzie dłuższa przerwa od tych jajek (jak skończy ten miesiąc to znowu zamierzam zgłosić sprawę tego nieszczęsnego Della).
Z jakiej przyczyny ma być "gorzej" z grafiką intela ? ;)

Pozdrawiam
Jak już pisałam mój laptop to same kłopoty (nigdy nie winię linuxa bo specjalnie wybierałam laptopy z listy Canonicala) a i tak ta grafika źle działa. tym zajmę jak się skończy ten miesiąc (zgłoszenie do della)
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Koleżanko ... a usuń [skopiuj i usuń] xorg.conf ... intel powinien normalnie ruszyć ... używasz Optimusa tak ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

e X t 7 3 pisze:Koleżanko ... a usuń [skopiuj i usuń] xorg.conf ... intel powinien normalnie ruszyć ... używasz Optimusa tak ?

Pozdrawiam
owszem odpalił się ale z niższej rozdzielczości. skasowanie xorg.conf nic nie dało.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a co daje glxinfo ?

Pozdrawiam

-- 29 sie 2012 21:14 --

Zapewne Koleżanko używasz Bumblebee ... i z tego wygląda, ze nie kompiluje się pod kernele z rodziny Linux-3.4.x. odinstaluj to i spróbuj przestartować maszynę.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: JerryG »

Zainstalowalem, burzyl sie w czasie instalacji troche ale zainstalowal na koniec nie wyswietlajac bledow :-D
Odpalilem i dziala, moje Bumblebee tez

bbswitch: version 0.4.2
bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.GFX0
bbswitch: Found discrete VGA device 0000:01:00.0: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP
bbswitch: detected an Optimus _DSM function
bbswitch: Succesfully loaded. Discrete card 0000:01:00.0 is on
bbswitch: disabling discrete graphics
bbswitch: Result of Optimus _DSM call: 09000059
siec na Broadcomie tez dziala.

U kolezanki chyba nic sie nie bedzie kompilowac :P dopiero jak zmieni nie tyle plyte co caly laptop.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem u Koleżanki to widać inny problem ;P, a jak wydajność i responsywność kernela ?

Pozdrawiam

-- 29 sie 2012 21:47 --

Jeszcze co do kerneli opartych o Linux-3.5, a zatem mojej linii v21.x oraz Linux-3.6 - mój v22.x. Po korespondencji z głównym Developerem apparmor po stronie Canonical - John`em Johansen`em ... mam już diff`y ... ale muszę zrobić chyba patche sam :P. Zatem pewnie do 2 tygodni - po wypuszczeniu v20.2 wypuszczę pierwszy v21.0.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”