Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
c_e_z_a_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.

Post autor: c_e_z_a_r »

Witam.

Miałem niejednokrotnie już kontakt z linux-em ale ostatnio postanowiłem pogrzebać trochę w kodzie. Na wstępie chcę powiedzieć że nie żądam aby mi ktoś wytłumaczył od a do z jak co zrobić.

Przeorałem google ale to co znalazłem to tylko komopilowanie kernel-a pod linuxem a mnie intereuje kompilacja wszystkich źródeł pod windows.

W ogóle to mam pomysł na własną nakładkę graficznę na linux-a. Jak wspomniałem bawiłem się długo z linuxem nawet w kwestii wine , więc środowisko pingwina nie jest mi obce.

Chciałbym pobawić się z kodem dystryb. slackware ale może to być i ubuntu, pozmieniać parę rzeczy dopisać coś swojego i skompilowac źródła.

Intersowało by mnie od czego najpierw zacząć lub ewentulanie gdzie szukać potrzebnych informacji.

Dodam że programuje już jakiś czas więc miałem styczność z różnymi kompilatorami.

. Źródła to nie problem ściągnąć.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.

Post autor: bear7 »

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
c_e_z_a_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam. Dzięki za szybką odpowiedź wstępnie przejrzałem to wcześniej ale skoro mi to proponujesz to przyjrzę się bliżej.

A poza tym miejscem znas jakieś inne?

Szczeże w google patrzyłem pod tworzenie własnej dystrybucji albo kompilowanie i nic sensownego nie znalazłem.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Gdziekolwiek nie zajrzysz, tam zazwyczaj odsyłają do "Linux from scratch": http://www.tuxradar.com/content/how-bui ... nux-distro
Jak chcesz dłubać w Slackware albo w Ubuntu, to odsyłam Cię do ich listy mailingowej:
http://slackware.com/lists/
https://lists.ubuntu.com/
Tam możesz zaczerpnąć więcej informacji jak i również popytać co i jak.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Po pierwsze - jak na osobę mającą styczność z Linuksem od dłuższego czasu prezentujesz zadziwiającą pisownię niektórych terminów związanych z tym zagadnieniem.
Po drugie - jeżeli chcesz wszystko kompilować, warto przyjrzeć się dystrybucjom, dla których jest to jedno z podstawowych założeń (Gentoo, dla chętnych również Arch przy korzystaniu z ABS).
Po trzecie - nawet w przypadku Ubuntu możliwe jest tego typu działanie: przyjrzyj się narzędziom typu apt-build
Po czwarte - kompilacja z poziomu Windowsa jest cokolwiek dyskusyjnym rozwiązaniem. Nigdy się w to nie bawiłem, ale nawet zakładając iż uda Ci się skutecznie przeprowadzić kompilację krzyżową (nie wiem, na ile jest to realne w przypadku naprawdę skomplikowanego kodu), będziesz musiał udostępnić windowsowym narzędziom połowę Linuksa :P Szczerze mówiąc, nie wiem co zyskasz korzystając z takiego Lindowsa (Winuksa?)...
c_e_z_a_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co do terminologi to nigdy nie byłem zbyt mocny. Wolałbym całej dystrybucji nie zmieniać , myślałem tylko o własnym GUI.

Zastanawiam się czy nie prościej by było stworzenie aplikacji pod np. kde jako nakładki.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Dobry człowieku... przed chwilą chciałeś samodzielnie przekształcać i kompilować cały system (na dodatek - w "obcym" środowisku). Teraz stwierdzasz już, że wystarczy Ci nakładka (cokolwiek rozumiesz przez to określenie). Mogę spytać, co chcesz osiągnąć lub też co ma być efektem końcowym? Może w ten sposób łatwiej i szybciej uda się znaleźć sensowne rozwiązanie? :)
c_e_z_a_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak zwykle pcham się na głeboką wodę. Jeśli można prosić o poradę chciałbym mieć własny interfejs graficzny w postaci 3d taka moja koncepcja, nie wiem czy to wypali, chciałem to zrobić pod windows ale wole pod linux. W windows wystarczyło by zbudować aplikację 3d i wrzucić do autostartu ale wolałbym aby to chodziło właśnie pod linux odpalane zamiast np.kde.

Tak jak wspominałem kiedyś ,linux-em bawiłem się. Chciałbym pod szlifować c++ bo lubię programować. Tak naprawdę bardziej chce sprawdzić swoje możliwości niż napisać gotowy projekt.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Rozumiem, że chcesz stworzyć własny interfejs użytkownika... Nie jesteś pierwszy ani ostatni, natomiast zanim napiszesz pierwszą linijkę kodu, przyjrzyj się może temu, jak wygląda struktura systemu, gdyż z Twoich wypowiedzi wygląda lekki chaos.
KDE to środowisko graficzne - całokształt tego, z czym obcuje "klikalny" użytkownik komputera. Jeśli chcesz stworzyć własne GUI, tak naprawdę chodzi Ci o menedżera okien wraz z przyległościami (a więc program, który pozwoli wyświetlać okna, pulpit i tak dalej). Obstawiam, że własny twór tego typu łatwiej będzie połączyć z "gołym" systemem (same X'y) lub jakimś rozwiązaniem opartym o prosty menedżer okien (Fluxbox czy Openbox), niż z kobyłą jaką jest KDE.
Tu możesz przyjrzeć się koncepcjom konkurencyjnym do tego, co zamierzasz (o ile dobrze Cię zrozumiałem) stworzyć:
http://en.wikipedia.org/wiki/X_window_manager
c_e_z_a_r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobrze mnie zrozumiałeś, ale nie mam zamiaru łączyć tego z kde. No trochę błądze w terminologi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”