Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.
Witam.
Miałem niejednokrotnie już kontakt z linux-em ale ostatnio postanowiłem pogrzebać trochę w kodzie. Na wstępie chcę powiedzieć że nie żądam aby mi ktoś wytłumaczył od a do z jak co zrobić.
Przeorałem google ale to co znalazłem to tylko komopilowanie kernel-a pod linuxem a mnie intereuje kompilacja wszystkich źródeł pod windows.
W ogóle to mam pomysł na własną nakładkę graficznę na linux-a. Jak wspomniałem bawiłem się długo z linuxem nawet w kwestii wine , więc środowisko pingwina nie jest mi obce.
Chciałbym pobawić się z kodem dystryb. slackware ale może to być i ubuntu, pozmieniać parę rzeczy dopisać coś swojego i skompilowac źródła.
Intersowało by mnie od czego najpierw zacząć lub ewentulanie gdzie szukać potrzebnych informacji.
Dodam że programuje już jakiś czas więc miałem styczność z różnymi kompilatorami.
. Źródła to nie problem ściągnąć.
Miałem niejednokrotnie już kontakt z linux-em ale ostatnio postanowiłem pogrzebać trochę w kodzie. Na wstępie chcę powiedzieć że nie żądam aby mi ktoś wytłumaczył od a do z jak co zrobić.
Przeorałem google ale to co znalazłem to tylko komopilowanie kernel-a pod linuxem a mnie intereuje kompilacja wszystkich źródeł pod windows.
W ogóle to mam pomysł na własną nakładkę graficznę na linux-a. Jak wspomniałem bawiłem się długo z linuxem nawet w kwestii wine , więc środowisko pingwina nie jest mi obce.
Chciałbym pobawić się z kodem dystryb. slackware ale może to być i ubuntu, pozmieniać parę rzeczy dopisać coś swojego i skompilowac źródła.
Intersowało by mnie od czego najpierw zacząć lub ewentulanie gdzie szukać potrzebnych informacji.
Dodam że programuje już jakiś czas więc miałem styczność z różnymi kompilatorami.
. Źródła to nie problem ściągnąć.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Zmiana i kompilowanie źródeł danej dystrybucji.
Proszę bardzo: http://www.linuxfromscratch.org/
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Witam. Dzięki za szybką odpowiedź wstępnie przejrzałem to wcześniej ale skoro mi to proponujesz to przyjrzę się bliżej.
A poza tym miejscem znas jakieś inne?
Szczeże w google patrzyłem pod tworzenie własnej dystrybucji albo kompilowanie i nic sensownego nie znalazłem.
A poza tym miejscem znas jakieś inne?
Szczeże w google patrzyłem pod tworzenie własnej dystrybucji albo kompilowanie i nic sensownego nie znalazłem.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Gdziekolwiek nie zajrzysz, tam zazwyczaj odsyłają do "Linux from scratch": http://www.tuxradar.com/content/how-bui ... nux-distro
Jak chcesz dłubać w Slackware albo w Ubuntu, to odsyłam Cię do ich listy mailingowej:
http://slackware.com/lists/
https://lists.ubuntu.com/
Tam możesz zaczerpnąć więcej informacji jak i również popytać co i jak.
Jak chcesz dłubać w Slackware albo w Ubuntu, to odsyłam Cię do ich listy mailingowej:
http://slackware.com/lists/
https://lists.ubuntu.com/
Tam możesz zaczerpnąć więcej informacji jak i również popytać co i jak.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Po pierwsze - jak na osobę mającą styczność z Linuksem od dłuższego czasu prezentujesz zadziwiającą pisownię niektórych terminów związanych z tym zagadnieniem.
Po drugie - jeżeli chcesz wszystko kompilować, warto przyjrzeć się dystrybucjom, dla których jest to jedno z podstawowych założeń (Gentoo, dla chętnych również Arch przy korzystaniu z ABS).
Po trzecie - nawet w przypadku Ubuntu możliwe jest tego typu działanie: przyjrzyj się narzędziom typu apt-build
Po czwarte - kompilacja z poziomu Windowsa jest cokolwiek dyskusyjnym rozwiązaniem. Nigdy się w to nie bawiłem, ale nawet zakładając iż uda Ci się skutecznie przeprowadzić kompilację krzyżową (nie wiem, na ile jest to realne w przypadku naprawdę skomplikowanego kodu), będziesz musiał udostępnić windowsowym narzędziom połowę Linuksa
Szczerze mówiąc, nie wiem co zyskasz korzystając z takiego Lindowsa (Winuksa?)...
Po drugie - jeżeli chcesz wszystko kompilować, warto przyjrzeć się dystrybucjom, dla których jest to jedno z podstawowych założeń (Gentoo, dla chętnych również Arch przy korzystaniu z ABS).
Po trzecie - nawet w przypadku Ubuntu możliwe jest tego typu działanie: przyjrzyj się narzędziom typu apt-build
Po czwarte - kompilacja z poziomu Windowsa jest cokolwiek dyskusyjnym rozwiązaniem. Nigdy się w to nie bawiłem, ale nawet zakładając iż uda Ci się skutecznie przeprowadzić kompilację krzyżową (nie wiem, na ile jest to realne w przypadku naprawdę skomplikowanego kodu), będziesz musiał udostępnić windowsowym narzędziom połowę Linuksa

-
- Piegowaty Guziec
Co do terminologi to nigdy nie byłem zbyt mocny. Wolałbym całej dystrybucji nie zmieniać , myślałem tylko o własnym GUI.
Zastanawiam się czy nie prościej by było stworzenie aplikacji pod np. kde jako nakładki.
Zastanawiam się czy nie prościej by było stworzenie aplikacji pod np. kde jako nakładki.
- k2cl
- Przyjaciel
Dobry człowieku... przed chwilą chciałeś samodzielnie przekształcać i kompilować cały system (na dodatek - w "obcym" środowisku). Teraz stwierdzasz już, że wystarczy Ci nakładka (cokolwiek rozumiesz przez to określenie). Mogę spytać, co chcesz osiągnąć lub też co ma być efektem końcowym? Może w ten sposób łatwiej i szybciej uda się znaleźć sensowne rozwiązanie? 

-
- Piegowaty Guziec
Jak zwykle pcham się na głeboką wodę. Jeśli można prosić o poradę chciałbym mieć własny interfejs graficzny w postaci 3d taka moja koncepcja, nie wiem czy to wypali, chciałem to zrobić pod windows ale wole pod linux. W windows wystarczyło by zbudować aplikację 3d i wrzucić do autostartu ale wolałbym aby to chodziło właśnie pod linux odpalane zamiast np.kde.
Tak jak wspominałem kiedyś ,linux-em bawiłem się. Chciałbym pod szlifować c++ bo lubię programować. Tak naprawdę bardziej chce sprawdzić swoje możliwości niż napisać gotowy projekt.
Tak jak wspominałem kiedyś ,linux-em bawiłem się. Chciałbym pod szlifować c++ bo lubię programować. Tak naprawdę bardziej chce sprawdzić swoje możliwości niż napisać gotowy projekt.
- k2cl
- Przyjaciel
Rozumiem, że chcesz stworzyć własny interfejs użytkownika... Nie jesteś pierwszy ani ostatni, natomiast zanim napiszesz pierwszą linijkę kodu, przyjrzyj się może temu, jak wygląda struktura systemu, gdyż z Twoich wypowiedzi wygląda lekki chaos.
KDE to środowisko graficzne - całokształt tego, z czym obcuje "klikalny" użytkownik komputera. Jeśli chcesz stworzyć własne GUI, tak naprawdę chodzi Ci o menedżera okien wraz z przyległościami (a więc program, który pozwoli wyświetlać okna, pulpit i tak dalej). Obstawiam, że własny twór tego typu łatwiej będzie połączyć z "gołym" systemem (same X'y) lub jakimś rozwiązaniem opartym o prosty menedżer okien (Fluxbox czy Openbox), niż z kobyłą jaką jest KDE.
Tu możesz przyjrzeć się koncepcjom konkurencyjnym do tego, co zamierzasz (o ile dobrze Cię zrozumiałem) stworzyć:
http://en.wikipedia.org/wiki/X_window_manager
KDE to środowisko graficzne - całokształt tego, z czym obcuje "klikalny" użytkownik komputera. Jeśli chcesz stworzyć własne GUI, tak naprawdę chodzi Ci o menedżera okien wraz z przyległościami (a więc program, który pozwoli wyświetlać okna, pulpit i tak dalej). Obstawiam, że własny twór tego typu łatwiej będzie połączyć z "gołym" systemem (same X'y) lub jakimś rozwiązaniem opartym o prosty menedżer okien (Fluxbox czy Openbox), niż z kobyłą jaką jest KDE.
Tu możesz przyjrzeć się koncepcjom konkurencyjnym do tego, co zamierzasz (o ile dobrze Cię zrozumiałem) stworzyć:
http://en.wikipedia.org/wiki/X_window_manager
-
- Piegowaty Guziec
Dobrze mnie zrozumiałeś, ale nie mam zamiaru łączyć tego z kde. No trochę błądze w terminologi.