Ubuntu 12.04 na dysku SSD.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 12.04 na dysku SSD.
Nie rozumiem o co ten lament. Skoro producent daje 5-letnią gwarancję, to żywotność dysku jest problemem producenta, a nie użytkownika.
@hsurim:
OCZ robi bardzo problematyczne dyski. Poza tym w niektórych modelach stosuje ograniczenia w transferze po zapełnieniu 50% dysku, czyli przy stosunkowo małej pojemności dysków SSD - zawsze i wszelkie testy w takim przypadku są nic nie warte.
@hsurim:
OCZ robi bardzo problematyczne dyski. Poza tym w niektórych modelach stosuje ograniczenia w transferze po zapełnieniu 50% dysku, czyli przy stosunkowo małej pojemności dysków SSD - zawsze i wszelkie testy w takim przypadku są nic nie warte.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Właśnie mam takowego ... na oko wszystko uruchamia się ze 2-3 razy szybciej.rob006 pisze:Funnykris pisze:(...) A może ktoś chce mieć szybszego peceta. ;]
Dla porównania, to podczas startu Win7, te chorągieweczki nie zdążą się całkiem rozwinąć i już mam pulpit.
brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
Ten Vertex3 ponoć jest zupełnie innym dyskiem od pozostałych firmy OCZ.
Widać też różnice w podawanych parametrach, z czego mnie najbardziej interesowała jego żywotność
A co sądzicie o dyskach SSD Intel 510? W przeciwieństwie do pozostałych, są one w technologii 34 nm które cechują się większą liczbą zapisu komórek (około 5000) w przeciwieństwie do tradycyjnych 25 nm (3000 cykli zapisu).
- brezniew
- Przyjaciel
Intel 510 korzysta z wolniejszego SATA 3 Gb/s. Lepiej wybrać nowszy 520, ale cena będzie już wyższa. Żywotność dysku lepiej oceniać na podstawie gwarancji. Skoro producent zakłada, że opłaca mu się dawać ją na 5 lat, to widocznie przeanalizował potencjalne ryzyko i koszty, które będzie musiał ponieść w razie wcześniejszej awarii sprzętu.macios4x pisze:A co sądzicie o dyskach SSD Intel 510? W przeciwieństwie do pozostałych, są one w technologii 34 nm które cechują się większą liczbą zapisu komórek (około 5000) w przeciwieństwie do tradycyjnych 25 nm (3000 cykli zapisu).
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera.hsurim pisze:brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
Ten Vertex3 ponoć jest zupełnie innym dyskiem od pozostałych firmy OCZ.
Widać też różnice w podawanych parametrach, z czego mnie najbardziej interesowała jego żywotność
Jedynie wpływ ma na szybkość transferu danych z dysku i na dysk (odczyt i zapis).
Skoro OCZ stosuje ograniczenia (w części swoich dysków) po zapełnieniu 50% dysku to logiczne, że będzie działało wolniej. Już nie wspomnę o nic nie robieniu z problematycznymi kontrolerami. Raczej bym nie doradzał kupna sprzętu od takiej firmy.
PS Testami i opiniami na polskich portalach się nie sugeruj. Są one tak samo wiarygodne jak akwizytorzy Orange, Netii czy Polsatu

- hsurim
- Wytworny Kaczor
To na czym zatem polega wiele, wiele szybsze odpalanie np. Win7 ??brezniew pisze:(...)
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera. (...)
W komputerze z mocniejszym procesorem, trwa to (na oko) ze dwa razy dłużej niż u mnie (??)
Z resztą ... na YouTube są filmiki prezentujące uruchamianie tej samej aplikacji na jednym komputerze z dyskiem talerzowym i (dla porównania) po zamianie na SSD.
Ewidentnie, dysk SSD skraca ten czas (średnio) o połowę.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 16:44 przez hsurim, łącznie zmieniany 1 raz.
- brezniew
- Przyjaciel
Napisałem w następnym zadaniu:hsurim pisze:To na czym zatem polega wiele, wiele szybsze odpalanie np. Win7 ??brezniew pisze:(...)
Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera. (...)
W komputerze z mocniejszym procesorem, trwa to (na oko) ze dwa razy dłużej niż u mnie (??)
Jedynie wpływ ma na szybkość transferu danych z dysku i na dysk (odczyt i zapis).
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Pomijasz jeden istotny czynnik. Chyba nawet najważniejszy. Czas dostępu.brezniew pisze:Dysk SSD nie ma żadnych magicznych zdolności do przyspieszenia działania komputera.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
brezniew, to jeżeli wszystko uruchamia mi się (przyjmijmy) dwa razy szybciej, to nie można nazwać tego ... przyśpieszeniem działania komputera ?? 

- brezniew
- Przyjaciel
Można. Mój komentarz dotyczył tego:hsurim pisze:brezniew, to jeżeli wszystko uruchamia mi się (przyjmijmy) dwa razy szybciej, to nie można nazwać tego ... przyśpieszeniem działania komputera ??
Szybkość wynika z przyspieszenia operacji na dysku. Pisałem o ograniczeniach w niektórych dyskach OCZ, a co za tym idzie, przyspieszenie na nich wtedy będzie mniejsze.brezniew, nie mam na myśli samego transferu a ... szybkość działania komputera (systemu).
@rob006:
To miałem na myśli pisząc ogólnie odczyt.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
No to trochę za bardzo uogólniasz, wcześniej wspominałeś o ograniczeniu transferu, ale nawet w takim wypadku dysk i tak będzie szybszy dzięki braku opóźnienia w dostępie do danych. To są właśnie te "magiczne właściwości" przyspieszające komputer - nawet jeśli ograniczyć prędkość przesyłu danych do poziomu zwykłego HDD, to system na dysku SSD i tak będzie szybszy, i do dużo.brezniew pisze:@rob006:
- brezniew
- Przyjaciel
Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?rob006 pisze:No to trochę za bardzo uogólniasz, wcześniej wspominałeś o ograniczeniu transferu, ale nawet w takim wypadku dysk i tak będzie szybszy dzięki braku opóźnienia w dostępie do danych. To są właśnie te "magiczne właściwości" przyspieszające komputer - nawet jeśli ograniczyć prędkość przesyłu danych do poziomu zwykłego HDD, to system na dysku SSD i tak będzie szybszy, i do dużo.brezniew pisze:@rob006:
Ja pisałem o dziwnej polityce OCZ, które przez swoje dziwne ograniczenia w niektórych dyskach po zapełnieniu 50%, są mniej wydajne od innych dysków SSD, nawet gdy testy sugerują nieświadomemu użytkownikowi co innego:
Skoro OCZ stosuje ograniczenia (w części swoich dysków) po zapełnieniu 50% dysku to logiczne, że będzie działało wolniej. Już nie wspomnę o nic nie robieniu z problematycznymi kontrolerami. Raczej bym nie doradzał kupna sprzętu od takiej firmy.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Że dysk SSD nawet z ograniczonym transferem i tak jest dużo szybszy od HDD, a jak ktoś chce mieć dłuższą żywotność kosztem lekkiego spadku wydajności, to ja w tym nie widzę nic dziwnego.brezniew pisze:Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?
@down
Specjalnie dla ciebie mogę to nawet 200 razy napisać :* ;]brezniew pisze:Będziesz teraz sto razy pisał, że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 17:26 przez rob006, łącznie zmieniany 1 raz.
- brezniew
- Przyjaciel
Będziesz teraz sto razy pisał, że dysk SSD jest szybszy od HDD? To już się robi nudne bo każdy o tym wie. Ja pisałem konkretnie o wspomnianej w tym wątku firmie OCZ, która robi słabe dyski, często stwarzające problemy użytkownikom. Są inne firmy, które poważniej traktują swoich klientów.rob006 pisze:Że dysk SSD nawet z ograniczonym transferem i tak jest dużo szybszy od HDD, a jak ktoś chce mieć dłuższą żywotność kosztem lekkiego spadku wydajności, to ja w tym nie widzę nic dziwnego.brezniew pisze:Wiem bo sam używam. Nie wiem co chcesz udowadniać. Że dysk SSD jest szybszy od HDD?
Tu kilka ciekawych komentarzy pod artykułem o wspomnianym wcześniej dysku OCZ Vertex3 120 GB.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
Jeden z komentarzy.
Komputer działa tak szybko, że początkowo odnosiłem wrażenie, że to jakby niemożliwe.
Kiedy czasami zasiadam za 'sterami' komputera z tradycyjnym dyskiem, czuję się z lekka zażenowany jego chociażby okropnie 'długim' czasem uruchamiania się.
Po pół roku użytkowania SSD, wiem jedno - nie zamieniłbym go na talerzowy ... no chyba, że nastąpiłaby jego szybka padaczka.
A to że rzekomo Vertex3 nie jest szybszy i żywotniejszy - na to drugie zwracałem szczególniejszą uwagę - od poprzedniej wersji, to już nic nie zmienię w tej kwestii.
Jeśli to faktycznie chwyt marketingowy (nieuczciwość) producenta, to tylko bardzo źle o nim świadczyłoby.
Póki co, to jak dotąd nie zauważyłem żadnych zwiech w swoim Vertex3 120 GB.Mam w firnie jednego Vertexa3 250GB bodajże i faktycznie ma zwiechy, takie po 30 sekund
Natomiast mój Vertex2E 180GB potrafi się nie wybudzić podczas startu laptopa.
Co za crap teraz robią.
Komputer działa tak szybko, że początkowo odnosiłem wrażenie, że to jakby niemożliwe.
Kiedy czasami zasiadam za 'sterami' komputera z tradycyjnym dyskiem, czuję się z lekka zażenowany jego chociażby okropnie 'długim' czasem uruchamiania się.
Po pół roku użytkowania SSD, wiem jedno - nie zamieniłbym go na talerzowy ... no chyba, że nastąpiłaby jego szybka padaczka.

A to że rzekomo Vertex3 nie jest szybszy i żywotniejszy - na to drugie zwracałem szczególniejszą uwagę - od poprzedniej wersji, to już nic nie zmienię w tej kwestii.
Jeśli to faktycznie chwyt marketingowy (nieuczciwość) producenta, to tylko bardzo źle o nim świadczyłoby.