Mniejszy ekran po włączeniu sterownika własnościowego ATI
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Mniejszy ekran po włączeniu sterownika własnościowego ATI
Witam wszystkich,
walczyłem z moim problemem oglądania filmów na YT, który objawiał się tak że wszystkie filmy po powiększeniu nie tylko z YT ale też z innych serwisów zacinały się. Z problemem poradziłem sobie włączając sobie sterownik własnościowy ATI. Teraz mam pomniejszony ekran. Rozdzielczość mam ustawioną na maksymalną jednak na monitorze pojawiła się czarna ramka. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?
walczyłem z moim problemem oglądania filmów na YT, który objawiał się tak że wszystkie filmy po powiększeniu nie tylko z YT ale też z innych serwisów zacinały się. Z problemem poradziłem sobie włączając sobie sterownik własnościowy ATI. Teraz mam pomniejszony ekran. Rozdzielczość mam ustawioną na maksymalną jednak na monitorze pojawiła się czarna ramka. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Mniejszy ekran po włączeniu sterownika własnościowego ATI
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- dario_j
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
To już musisz na swoim monitorze ustawić, jeśli to jakiś kineskopowiec. U mnie jest tak że gdy ustawię sobie rozdziałkę po raz pierwszy (i po przerwie w zasilaniu chyba też) to obraz nie jest rozciągnięty na cały możliwy obszar.sznajder pisze:Rozdzielczość mam ustawioną na maksymalną jednak na monitorze pojawiła się czarna ramka. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?
Monitory LCD zazwyczaj same skalują obraz jeśli z jakiegoś powodu ma rozdzielczość inną niż natywna.
Zajrzyj do Catalyst Contol Center -> Menadżer ekranów -> Monitor analogowy -> Dostosowania
Ustawienia te są dla monitorów kineskopowych i zapewne też LCD podłączanych przez złącze D-SUB / VGA (jak zwał tak zwał)
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Asus Radeon 4850 1GB,
ii adobe-flash-properties-gtk 11.2.202.238-0precise1 GTK+ control panel for Adobe Flash Player plugin version 11
ii adobe-flashplugin 11.2.202.238-0precise1 Adobe Flash Player plugin version 11
Monitor to nowy, miesięczny Samsung LCD 27''. Sprawdzałem jego ustawienia od razu po instalacji sterownika i niestety ale na nim też była ustawiona największa możliwa.
ii adobe-flash-properties-gtk 11.2.202.238-0precise1 GTK+ control panel for Adobe Flash Player plugin version 11
ii adobe-flashplugin 11.2.202.238-0precise1 Adobe Flash Player plugin version 11
Monitor to nowy, miesięczny Samsung LCD 27''. Sprawdzałem jego ustawienia od razu po instalacji sterownika i niestety ale na nim też była ustawiona największa możliwa.
- dario_j
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A jak Monitor jest połączony z komputerem, jakim kablem? Może spróbuj inaczej jeśli to możliwe.
A ta ramka, jest tylko przy oglądaniu filmików z YT na pełnym ekranie, czy także podczas wyświetlania pulpitu?
A ta ramka, jest tylko przy oglądaniu filmików z YT na pełnym ekranie, czy także podczas wyświetlania pulpitu?
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Monitor jest podłączony poprzez kabel DVI -> HDMI, ramka pojawiła się od razu po włączeniu sterownika i tak już pozostała aż do jego wyłączenia.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
miłem to samo na AMD hd6450. Poza tym sterownik własnościowy wiesza mi system. Poszukaj w necie jak wyłączyć overscan.
http://atigraphicscards.info/amdati-ove ... ntu-12-04/
Generalnie nie polecam sterowników własnościowych do AMD.
http://atigraphicscards.info/amdati-ove ... ntu-12-04/
Generalnie nie polecam sterowników własnościowych do AMD.