monitoring sieci
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
monitoring sieci
witam,
potrzebuje pomocy zaawansowanych użytkowników ubuntu..
mianowicie muszę posiadać logi każdego użytkownika na prośbę policji, jakiego programu użyć na serwerze (ubuntu) aby moc w pełni prowadzić taka statystykę poszczególnych użytkowników? wiadomo interesuje mnie adres ip (strona), data, adres mac oraz ip wew; ruch w dwie strony (najlepiej do wyboru), jakaś możliwość wyboru poprzez sort dla danego ip bądź użytkownika... czy jest mi ktoś w stanie pomóc?
potrzebuje pomocy zaawansowanych użytkowników ubuntu..
mianowicie muszę posiadać logi każdego użytkownika na prośbę policji, jakiego programu użyć na serwerze (ubuntu) aby moc w pełni prowadzić taka statystykę poszczególnych użytkowników? wiadomo interesuje mnie adres ip (strona), data, adres mac oraz ip wew; ruch w dwie strony (najlepiej do wyboru), jakaś możliwość wyboru poprzez sort dla danego ip bądź użytkownika... czy jest mi ktoś w stanie pomóc?
- kolszak
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: monitoring sieci
Kod: Zaznacz cały
iptraf
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: LXDE
Czy poinformowałeś użytkowników swojej sieci o tym fakcie?
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Nie ma ani obowiązku ani prawa informować pacjentów o obowiązkach nakładanych przez ustawę.Mały 1 pisze:Czy poinformowałeś użytkowników swojej sieci o tym fakcie?
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Gdyby była taka ustawa to policja by nie prosiła tylko żądała.jacekalex pisze:Nie ma ani obowiązku ani prawa informować pacjentów o obowiązkach nakładanych przez ustawę.Mały 1 pisze:Czy poinformowałeś użytkowników swojej sieci o tym fakcie?

- kolszak
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
Rozumiem, że w gimnazjum mogą tego nie uczyć, ale jest pare ustaw które zobowiązuja do tego typu rzeczy a jak byś był choć troche zainteresowany to byś zerknął do Ustawy o Policji i wyostrz wzrok na art. 20c. Lepiej temat zamknąć zamiast zaczną tu się głupie teksty osób mało obeznanych w temacie.
Do autora wątku: Zależy ile masz ruchu w sieci ale policz sobie ile wyjdzie Cie magazynowanie (24 m-c) takiej ilości danych i czy dalej Ci się to opłaca.
Do autora wątku: Zależy ile masz ruchu w sieci ale policz sobie ile wyjdzie Cie magazynowanie (24 m-c) takiej ilości danych i czy dalej Ci się to opłaca.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Bardzo ciekawa uwaga.tutu1 pisze:Gdyby była taka ustawa to policja by nie prosiła tylko żądała.jacekalex pisze:Nie ma ani obowiązku ani prawa informować pacjentów o obowiązkach nakładanych przez ustawę.Mały 1 pisze:Czy poinformowałeś użytkowników swojej sieci o tym fakcie?
Kiedy w 1981r wprowadzono stan wojenny, w teolefonach był taki sygnał: rozmowa kontrolowana.
Obecnie nie słyszałem takiego sygnalu, ale w TVN usłyszałem, że nasze służby w 2011 roku założyły około milion podsłuchów, i sprawdziły ponad 2 mln billingów.
A nie słyszałem, żeby ktoś kiedyś dostał ostrzeżenie, że jego rozmowy są podsłuchiwane, i smsy oraz billingi są pod kontrolą.
W ten sam sposób jest kontrolowana poczta elektroniczna, a w definicji "usługi telekomunikacyjnej" mieści się każdy przekaż danych przy pomocy elektronicznych środków komunikacji.
Chociaż z drugiej strony, u mnie leci około 30 - 80 Gb danych miesięcznie, więc komuś, kto chciałby rejestrować i gromadzić taki ruch z ostatnich dwóch lat, nie zazdroszczę.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936