Compiz - Blokada przemieszczania okień miedzy pulpitami

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Compiz - Blokada przemieszczania okień miedzy pulpitami

Post autor: koperek18cm »

Witam

Środowisko Unity 12.04-12.10

Nie mam pojęcia jak skonfigurować compiza, abym okno mógł przenosić między pulpitami tylko za pomocą EXPO, bo obecnie wygląda to tak:

- czasami okno samo się przenosi z jednego pulpitu na drugi (nie wiem dlaczego).
- gdy na jednym z pulpitów okno będzie wystawać za bardzo za granicę (wtedy w EXPO widzę, jak okno jest w połowie na jednym pulpicie i na drugim) lub na granicy pulpitu, to nie mogę go sobie przywołać po kliknięciu w aktywator.
np. Firefox w oknie dotyka prawej krawędzi pulpitu nr 1 lub wystaje poza krawędź i część jego jest na Pulpicie numer 2, to np. gdy na Pulpitu nr 2/3/4 nacisnę aktywator Firefoxa w Unity, to nie przenosi mnie nigdzie (powinien mnie przenieść na Pulpit nr 1).

Czego szukam?? Zablokowanie granicy każdego Pulpitu, aby okno jednoczenie nie mogło być na kilku pulpitach jednoczesne.

Myślę, że rozwiąże to maję wszystkie problemy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Compiz - Blokada przemieszczania okień miedzy pulpitami

Post autor: templer »

Witaj :) Nie używam ubuntu 12.04 nie mniej:
koperek18cm pisze: - czasami okno samo się przenosi z jednego pulpitu na drugi (nie wiem dlaczego).
A nie masz tego okna oznaczonego jako "Zawsze na widocznym obszarze roboczym"?
koperek18cm pisze: Czego szukam?? Zablokowanie granicy każdego Pulpitu, aby okno jednoczenie nie mogło być na kilku pulpitach jednoczesne.
"Tylko na tym obszarze roboczym" z PPM dla danego programu/otwartego pliku/folderu nie rozwiązuje problemu?
Pozdrawiam
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Compiz - Blokada przemieszczania okień miedzy pulpitami

Post autor: koperek18cm »

templer pisze: A nie masz tego okna oznaczonego jako "Zawsze na widocznym obszarze roboczym"?

"Tylko na tym obszarze roboczym" z PPM dla danego programu/otwartego pliku/folderu nie rozwiązuje problemu?
Pozdrawiam
Niestety, takie opcje mają wszystkie okna, które się otwierają.

Opcja: "Tylko na tym obszarze roboczym" by była dobra, gdybym nie mógł myszką przenieść ręcznie okna na inny obszar roboczy, ale niestety przypadkowy ruch myszką i okno znajduję się w dwóch obszarach roboczych i nie można z programu normalnie korzystać.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”