Instalacja Linuxa, gdy na dysku jest zainstalowany Windows 7.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Instalacja Linuxa, gdy na dysku jest zainstalowany Windows 7.
Kupiłem laptopa, na którym jest już zainstalowany Windows 7. I tu pojawia się mały problem, czy aby zainstalować dodatkowo Ubutnu muszę sformatować dysk i od początku zainstalować Windows, a potem Ubuntu, czy mogę np. za pomocą Live CD otworzyć GParted i zmniejszyć wielkość partycji na których działa Windows?
Czy taka operacja mogłaby uszkodzić dane które się znajdują na danej partycji (chodzi mi głównie o pliki systemowe) ?
Czy taka operacja mogłaby uszkodzić dane które się znajdują na danej partycji (chodzi mi głównie o pliki systemowe) ?
- Padowan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Re: Instalacja Linuxa, gdy na dysku jest zainstalowany Windows 7.
Możesz użyć Gparted do zmniejszenia partycji. Teoretycznie może pójść coś nie tak, ale zazwyczaj wszystko idzie dobrze. Zaleca się tylko stworzyć kopię ważnych danych.
Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
A czy ten laptop nie ma partycji podstawowej na której jest Windows i partycji rozszerzonej na Dane? (odpowiednio C i D)
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- templer
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
Witaj. Powiedz dlaczego tak bardzo boisz się o windowsowskie pliki systemowe? W razie czego postawisz sobie surowego windowsa od nowa. Jeśli nie będziesz zmniejszał partycji C:/ z win7 to raczej nie powinno być problemu.Gallis pisze:Kupiłem laptopa, na którym jest już zainstalowany Windows 7. I tu pojawia się mały problem, czy aby zainstalować dodatkowo Ubutnu muszę sformatować dysk i od początku zainstalować Windows, a potem Ubuntu, czy mogę np. za pomocą Live CD otworzyć GParted i zmniejszyć wielkość partycji na których działa Windows?
Swoją drogą może przyda Ci się: viewtopic.php?f=133&t=37350&hilit=partycjonowanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Kontakt:
Mozesz tez zainstalowac Ubuntu przez wubi, nie będziesz musiał bawić się z partycją.
Wubi instaluje ubuntu jak zwyczajny program w Windowsie, pozniej z poziomu Windowsa można odinstalować. Pamiętaj, żeby na początku podpiąć internet kablem ethernetowym, zeby pobrac sterowniki np. do karty bezprz., w wiekszosci przypadkow jest to konieczne.
Ja mam tak Kubuntu 12.10 ;] i nie narzekam
Wubi instaluje ubuntu jak zwyczajny program w Windowsie, pozniej z poziomu Windowsa można odinstalować. Pamiętaj, żeby na początku podpiąć internet kablem ethernetowym, zeby pobrac sterowniki np. do karty bezprz., w wiekszosci przypadkow jest to konieczne.
Ja mam tak Kubuntu 12.10 ;] i nie narzekam

-
- Piegowaty Guziec
Tak.majsza pisze:A czy ten laptop nie ma partycji podstawowej na której jest Windows i partycji rozszerzonej na Dane? (odpowiednio C i D)
Z laptopem nie dostałem płyty z Windowsem, tylko mam go na partycji "recovery", a na razie za bardzo nie wiem jak ją uruchomić (jak będę musiał to zrobić to poczytam o tym). A poza tym nie chciałbym tracić tej godzinki czy więcej na instalacje Windowsa od nowa.templer pisze:Powiedz dlaczego tak bardzo boisz się o windowsowskie pliki systemowe? W razie czego postawisz sobie surowego windowsa od nowa.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Uruchomiłem Ubuntu z LiveCD, uruchomiłem GParted, ale pojawił się problem z partycjami
http://imageshack.us/photo/my-images/839/przedd.jpg/
/dev/sda2 - partycja, która nazywa się "C", znajduje się na niej Windows
/dev/sda3 - partycja, która nazywa się "D", aktualnie jest pusta
/dev/sda5 - teoretycznie to samo co wyżej, a praktycznie to sam nie wiem.
Da się usunąć ten podział na "/dev/sda3" i "/dev/sda5" i zostawić tylko "/dev/sda3" (Przy partycji "/dev/sda3" jest flaga "lba")?
Mogę zmienić rozmiar partycji "/dev/sda5", ale "/dev/sda3" już nie.
Gdy zmniejszę partycję "/dev/sda5" to nowo uzyskanego wolnego miejsca nie mogę przenieść do "/dev/sda2"
Trochę siedziałem i kombinowałem z GParted i zrobiłem takie coś (nie zapisywałem zmian), czy tak to mogłoby zostać (Chodzi o to, czy partycje mogą być wewnątrz partycji "/dev/sda5")?
http://imageshack.us/photo/my-images/196/41031141.jpg/
Czy format "ext4" będzie dobry, czy zmienić na "ext3"?
Rozmiary nowych partycji to: 20Gb na system, 150Gb na dane, 4Gb na linux-swap (nie jestem pewien ile tu dać, bo raz słyszałem, że 512Mb, a innym razem, że 2xRAM)
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Jeśli ta partycja, co nie wiesz co to jest ma 100MB to po prostu jest ona odpowiedzialna za uruchamianie samego windowsa, nie rób nic z tym.
-
- Piegowaty Guziec
Partycja odpowiedzialna za uruchamianie Windowsa jest "/dev/sda1".
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Daj lepszego screena.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@Gallis nie wstawiaj zdjęć tylko zrób zrzut ekranu (Print Screen).
Sugeruję poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z partycje recovery(czy służy tylko do naprawy systemu czy do "wykonania" płyt instalacyjnych).
Sugeruję poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z partycje recovery(czy służy tylko do naprawy systemu czy do "wykonania" płyt instalacyjnych).
-
- Piegowaty Guziec
Człowiek zawsze sobie życie utrudnia.namok pisze:@Gallis nie wstawiaj zdjęć tylko zrób zrzut ekranu (Print Screen).
http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... ranuw.jpg/
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Partycja sda3 to partycja rozszerzona. Zmniejsz sda5 do 20GB i podczas instalacji wskaż ją jako "/" a następnie utwórz partycję dla "/home". Jeśli chcesz używać hibernacji/wstrzymania to na SWAP przeznacz co najmniej tyle ile masz ramu.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
to zmniejsz tą partycje /dev/sda5 ( to jest to twoje windowsowe D, bo /dev/sda3 jest partycją rozszerzoną (poczytaj sobie na wikipedii o rodzajach partycji)) 180GB (powinno tobie zostać 80GB na linuxa) i z tą resztą zrób tak:
-20GB daj na partycje systemową (można mniej ale więcej nie zaszkodzi) - system plików ext4 , punkt montowania / (<- tak sam backslash jest punktem montowania dla partycji systemowej, tutaj będą się instalowały programy instalowane z COU)
-ok. 2 razy twój ram - system plików to przestrzeń wymiany , punkt montowania nic (bo dla tkzw. swapu nie daje się punktu montowania tylko specjalny dla niego system plików)
-reszta wolnego miejsca (powinno tobie zostać ok. 50GB) - system plików ext4 , punkt montowania /home (tak sie nazywa katalog domowy użytkownika systemu, na nim zapisuje się praktycznie cała konfiguracja programów, twoje dane, itp.)
Jeśli się zastosujesz do moich rad to powinno być dobrze
-20GB daj na partycje systemową (można mniej ale więcej nie zaszkodzi) - system plików ext4 , punkt montowania / (<- tak sam backslash jest punktem montowania dla partycji systemowej, tutaj będą się instalowały programy instalowane z COU)
-ok. 2 razy twój ram - system plików to przestrzeń wymiany , punkt montowania nic (bo dla tkzw. swapu nie daje się punktu montowania tylko specjalny dla niego system plików)
-reszta wolnego miejsca (powinno tobie zostać ok. 50GB) - system plików ext4 , punkt montowania /home (tak sie nazywa katalog domowy użytkownika systemu, na nim zapisuje się praktycznie cała konfiguracja programów, twoje dane, itp.)
Jeśli się zastosujesz do moich rad to powinno być dobrze

- lucky06
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Skoro masz partycje "recovery", to w Windowsie powinieneś mieć program do utworzenia płyt przywracających wszystko do stanu fabrycznego. Polecam je utworzyć zanim zaczniesz zabawę w Tworzenie partycji. Jeśli coś pójdzie nie tak zawsze będziesz mógł przywrócić system z płyt.Gallis pisze: Z laptopem nie dostałem płyty z Windowsem, tylko mam go na partycji "recovery",