Przenośny linux na jakim nośniku?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
wulf
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Przenośny linux na jakim nośniku?

Post autor: wulf »

Witam.
Nie mogę zainstalować drugiego systemu na firmowym komputerze.
Do tej pory więc używałem linuxa z potrzebnymi mi programami zainstalowanego na pendrivie.
Niestety działało to dość wolno a niedawno padło całkiem chyba na skutek zużycia się nośnika.
1. Czy da się zainstalować linuxa na dysku zewnętrznym usb lub zewnętrznym dysku ssd tak samo jak instaluje się go z płyty na zwykłej pamięci przenośnej? A jeśli jest jakaś inna procedura instalacji to jaka?
2. Czy mogę spodziewać się większej szybkości działania i stabilności niż ze zwykłego pendriva?
3. Jakieś sugestie co do wyboru nośnika?
4. Czy będzie mi to w ogóle działać jeśli obecnie mam komputer 64-bitowy?
sorry za głupie pytania ale nie jestem żadnym gikiem więc nie orientuje się w temacie.
Awatar użytkownika
DeltaFoxtrot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Przenośny linux na jakim nośniku?

Post autor: DeltaFoxtrot »

hej!
1. Tak owszem da się- wykonujesz to dokładnie tak jak dla pendriva- tutaj jest to bardzo fajnie ukazane http://www.youtube.com/watch?v=lyUejRAN-Bo
2. Wszystko jest zależne, możesz nie musisz. To tylko dysk zewnętrzny, więc cudów raczej bym nie oczekiwał.
3. Najlepiej-> kup netbooka lub notebooka i tam postaw Ubuntu, ponieważ jednak to jest zewnętrzny dysk, de facto cudów nie można się spodziewać.
4. Tak. Na 64-bitowych działa zarówno wersja 32 jak i 64-bitowa.

jak bys miał jeszcze pytania- pisz!

Pozdrawiam
Adrian
"...jest projekt jest impreza..."
http://www.tuetbrute.blogspot.com - blog o NLP i nie tylko...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”