szukam środowiska graficznego, które od razu lub po doinstalowaniu czegoś albo zmianie domyślnych ustawień będzie posiadać następujące funkcje (mniej lub bardziej znane użytkownikom systemu Windows XP):
- po najechaniu kursorem na pulpicie lub w oknie menedżera plików na ikonę pliku lub katalogu pojawi się etykietka ekranowa zawierająca informacje o nim, takie jak: pełna nazwa, format, wielkość itd. a w przypadku plików multimedialnych również dodatkowe metadane, takie jak tytuł, artysta, czas trwania nagrania, rozdzielczość (dla plików graficznych i wideo), bitrate itp.
- podczas przemieszczania plików i folderów metodą "przeciągnij i upuść" za pomocą lewego klawisza myszy pliki/foldery będą się kopiować, jeśli przemieszczenie jest z jednej partycji/dysku na inną, a przenosić - jeśli działanie jest w obrębie jednej partycji
- podczas przemieszczania plików i folderów metodą "przeciągnij i upuść" za pomocą prawego klawisza myszy, po upuszczeniu pliku/folderu pojawi się menu z wyborem, czy chcę go skopiować czy przenieść
- po zaznaczeniu dowolnej ilości plików/folderów w menedżerze plików będzie można je przenieść/skopiować w inne miejsce za pomocą opcji wybieranej z menu programu (Edycja->Przenieś do, Edycja->Skopiuj do, czy coś w tym stylu) lub menu prawego klawisza
- menedżer pików będzie miał widok szczegółowy z opcją wyświetlenia plików w tabelce zawierającej - w zależności od typu większości plików w danym katalogu - metadane takie jak tagi ID3 i dane techniczne jak bitrate, czas trwania utworu dla plików audio, podobne metadane dla innych typów plików (czyli coś takiego jak widok listy informacyjnej w Konquerorze z KDE3)
- pierwsze pojedyncze kliknięcie na ikonie pliku/folderu spowoduje zaznaczenie go, drugie pojedyncze kliknięcie na ikonie (lub kliknięcie bezpośrednio na nazwie) umożliwi edycję jego nazwy (w Konquerorze z KDE3 to była funkcja "Wewnętrzna edycja nazwy pliku")
Wiem, że mniej więcej takie funkcjonalności ma TDE http://www.trinitydesktop.org/ - z wyjątkiem domyślnych działań przy przeciąganiu i upuszczaniu plików/folderów - zawsze pokazuje się lista wyboru działania taka, jak w Windowsie tylko przy przeciąganiu prawym klawiszem, ale może znalazłoby się na to jakieś rozwiązanie. Sęk w tym, że ciągle nie ma repozytoriów dla Ubuntu 12.04 LTS, które to z kolei wydaje się być najstabilniejszym spośród kliku ostatnich wydań Ubuntu (jak to zwykle zresztą jest w wypadku wydań LTS).
Jakieś pomysły? Czy któreś z dobrze wspieranych środowisk w Ubuntu (Unity, Gnome, XFCE, LXDE) da się dostosować tak, by miało wyżej opisane funkcjonalności? A może istnieje jakieś środowisko, które ma je out-of-the-box?
Bo KDE4 nie ma w żadnym ze znanych mi menedżerów plików widoku listy informacyjnej, a poza tym w Ubuntu działa niezbyt stabilnie, więc raczej wolałbym go uniknąć, zwłaszcza, że gdzieś w necie przeczytałem, że Canonical ma przestać je wspierać.
Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie całego posta (wiem, że jest długi, ale nie umiałem tego krócej opisać tak, by było wiadomo, o co chodzi) i za wszelkie (p)odpowiedzi