Zainteresowałem się programem jak wyżej i zdumiony zauważyłem, że po każdej zmianie utworu system łączy się z adresami:
194.24.233.255
195.24.232.055
69.10.149.33
Nie słucham z lastfm ale dlaczego mają wiedzieć jakiej muzyki ja słucham?
W tym przypadku jeszcze bym mógł zrozumieć ale oni mają do mojego komputera?
1. Czy wiemy o przesyłaniu takich informacji z naszego podobno bezpiecznego systemu i dlaczego ktoś je gromadzi? -Może to normalne.
2. Czy można to jakoś wyłączyć w exaile. Wprawdzie zablokowałem te adresy ale Conky wskazuje, na próby połączenia.
Co o tym sądzicie, czy aplikacje linuksowe także trzeba sprawdzać pod kątem bezpieczeństwa, a może jestem przewrażliwiony.
Pozdrawiam
Czy EXAILE szpieguje użytkowników
- Stirlitz
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Czy EXAILE szpieguje użytkowników
Warto prześledzić, tym bardziej że IP bez ptr. Spróbuj podsłuchać jakimś skanerem co w ogóle wysyła.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Czy EXAILE szpieguje użytkowników
Wydaje mi się, że trochę panikujesz. Ostatni adres ip 69.10.149.33 należy do serwera na którym osadzona jest baza danych serwisu www.lyricsfly.com, oferującego darmowe teksty do utworów. Nie używałem nigdy Exaile ale prawdopodobnie pobiera nazwe utworów jakie odtwarzasz i szuka ich w bazie danych tego serwisu by później pokazać Ci napisy.
Jeśli przeszkadza Ci to, wyłącz gdzieś w opcjach "lyrics".
Jeśli przeszkadza Ci to, wyłącz gdzieś w opcjach "lyrics".