Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Tyle, że to obrazuje narzut środowiska na system ... a co do gier to się niedługo zmieni i wydajność w tym aspekcie będzie miła w wielu przypadkach decydujące znacznie ;). Zresztą środowisko KDE - dobrze skonfigurowane w niczym nie ustępuje Unity, co jeszcze dodatkowo zostanie wzmocnione wraz z pojawieniem się KDE 4.10, tu szczególnie na chipach AMD Radeon i APU skok powinien być bardzo znaczący [niektórzy mówią o wręcz gigantycznym skoku = współpraca Developerów AMD i KDE] - choć i teraz jest wręcz idealnie - pod Catalystami 12.9 beta.

Pozdarwiam

-- 07 paź 2012 17:22 --

Dobre Ja tu buduje v20.4 oparte o Linux-3.4.12 ... wydane parę dni temu, a tu Developerzy właśnie wydali m.in. Linux-3.4.13 [a także Linux-3.6.1]. ... ta szybkość updatowania źródeł w oststnim czasie [od ok. roku] mnie chyba "wykończy" ;P.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
EntereX
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: EntereX »

Galvatron pisze:Tylko to jest wydajność w grach, podczas gdy większość użytkowników interesuje jak działa sam pulpit, a tutaj już sytuacja wygląda inaczej - obydwa środowiska powinny być porównywalne.
Ze swojego doświadczenia wiem, że nie są porównywalne. Na moim sprzęcie, czyli m.in. Pentium G840 z Intel HD Graphic 2000 + 4 Gb ramu KDE z działającymi wszystkimi usługami, które są uruchomione zaraz po instalacji działało naprawdę szybciej od Unity oraz Gnome 3 nawet na standardowym jajku ubuntu, w którym to powyłączałem zbędne usługi oraz programy startowe. Okna szybciej się pojawiały, animacje były płynniejsze. Uruchomienie samego terminala na unity trwało ze dwa razy dłużej niż na KDE. Być może Unity w Ubuntu 12.10 będzie działać u mnie szybciej niż w Ubu 12.04 lecz będzie to wynikało zapewne tylko i wyłącznie z możliwości włączenia na nowych sterownikach intela oraz jajku 3.5 nowej metody akceleracji SNA (Sandy Bridge New Acceleration) niż z wydajności nowego Unity.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeszcze co do KDE ... chyba mam dobre info i nosa co do Blue Systems ... sądzę, że będzie się działo. Przypominam, że za Blue Systems stoi Clemens Tönnies - ksywa Starbuck ... a za nim olbrzymia fortuna liczona w miliardach Euro ;).

KDE's KWin Gears Up To Advance At Faster Pace

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
EntereX
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: EntereX »

Niech się dzieje :P
A tak przy okazji eXt działa Ci może powiadamianie o aktualizacjach systemu? Bo u mnie Muon Updater tylko raz, zaraz po instalacji kubuntu sam pokazał, że są dostępne aktualizacje czyli coś ok. miesiąca temu i od tamtej pory milczy. Przez to sam muszę dziada uruchamiać żeby sprawdzić czy jest coś do aktualizacji :P
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

EntereX pisze:Niech się dzieje :P
A tak przy okazji eXt działa Ci może powiadamianie o aktualizacjach systemu? Bo u mnie Muon Updater tylko raz, zaraz po instalacji kubuntu sam pokazał, że są dostępne aktualizacje czyli coś ok. miesiąca temu i od tamtej pory milczy. Przez to sam muszę dziada uruchamiać żeby sprawdzić czy jest coś do aktualizacji :P
Ja mam wyłączone powiadomienia Muon - za duży narzut na system ... dlatego wole ręcznie, albo jak już polecam stosować apper- dużo bardziej niezawodny.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

A ja tak jak Galvatron będę bronił Unity :-D
KDE - to środowisko mi się nie podoba - przerost formy nad treścią, to ich upiększanie, przezroczystości nie raz na nic się zda jak i tak denerwuje ta szarość okien, zimna stylistyka KDE, szare i niebieskie kolory (na początku, bo można się męczyć i poustawiać, ale w każdej skórce i tak czuć to "be"). Samo środowisko - u mnie zawsze po instalacji wracałem do Gnome, bo zawsze coś się "pieprzyło" i wywalało i to częściej niż na Gnome. Te ich usługi typu akonadi "sradi"... Może teraz jest trochę lepiej. Zbyt dużo jest tych opcji konfiguracji w KDE. Linux musi być prosty jak drut. Ta pogoń do Windowsa, skąd my to znamy. Może KDE było jakąś ucieczką po zmianie polityki Canonical z przejściem na Unity, ale już "lekciejszym" środowiskiem jest XFCE, nawet sam Linus Torwalds je poleca. Dobre wyniki KDE w testach gier i tak mnie nie skłonią do KDE ;-) KDE nie nadaje się na maszyny stacjonarne z małą ilością ramu. Zresztą Kubuntu nie nalezy do Ubuntu ;-) więc nie ma co się nad nim rozwodzić na tym forum...

-- niedziela, 7 października 2012, 22:23 --
e X t 7 3 pisze:Jeszcze co do KDE ... chyba mam dobre info i nosa co do Blue Systems ... sądzę, że będzie się działo. Przypominam, że za Blue Systems stoi Clemens Tönnies - ksywa Starbuck ... a za nim olbrzymia fortuna liczona w miliardach Euro ;).

KDE's KWin Gears Up To Advance At Faster Pace

Pozdrawiam
Jeden poszedł tam do roboty, bo pewno mu ładnie zapłacili - jakaś zachęta finansowa musiała być :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don wiem, że będziesz bronił Unity, jak niepodległości ;) ... i oczywiście masz do tego prawo. Tu jednak chodzi o to, że Canonical chyba nie radzi sobie ze zmianami, jakie sam wdraża. Dlatego, Ja zachęcam do podejmowania "wyzwania" i próbowania Kubuntu ... i będę powtarzał - dobrze skonfigurowane KDE działa wprost idealnie i obecnie jest nie tylko wydajne, responsywne, ale tez stabilne jak skała i to zarówno KDE 4.8.5, jak i 4.9.2 - obydwu używam [własnie na stacjonarce z której pisze działa w/w]. Co do zajętości Ramu - jeśli maszyna ma przynajmniej 1, a lepiej 2 GB ramu KDE działa, jak powinno. Standardowo zajmuje - na sterownikach zamkniętych w środowisku 64 bit - od 400 do 480 MB, natomiast na 32-bit od 340 do 370 MB. W przypadku Intela i sterowników otwartych te wartości potrafią spaść nawet o 100 MB.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze:
Poniżej porównanie KDE do Unity 6.4 ... to pomyślcie, jaki byłby wskaźnik [np. gry Xonotic] porównania do Unity 6.8 ... to już przepaść. Oczywiście mowa o trybie wyłączania efektów dla aplikacji pełnoekranowych pod Nvidią. Oczywiście ten proces pod KDE odbywa się automatycznie - bez ingerencji użytkownika - grasz = wyłącza efekty, przechodzisz do pulpitu od razu działają = nie widać nawet przejścia. Po prostu dla użytkownika ten proces jest całkowicie transparentny.

Ubuntu Unity Proves Very Slow To KDE, GNOME, Xfce, LXDE
Tyle, że ja rzadko gram w jakieś gry. Ponadto to nie tylko problem Unity, również Gnome 3.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:
e X t 7 3 pisze:
Poniżej porównanie KDE do Unity 6.4 ... to pomyślcie, jaki byłby wskaźnik [np. gry Xonotic] porównania do Unity 6.8 ... to już przepaść. Oczywiście mowa o trybie wyłączania efektów dla aplikacji pełnoekranowych pod Nvidią. Oczywiście ten proces pod KDE odbywa się automatycznie - bez ingerencji użytkownika - grasz = wyłącza efekty, przechodzisz do pulpitu od razu działają = nie widać nawet przejścia. Po prostu dla użytkownika ten proces jest całkowicie transparentny.

Ubuntu Unity Proves Very Slow To KDE, GNOME, Xfce, LXDE
Tyle, że ja rzadko gram w jakieś gry. Ponadto to nie tylko problem Unity, również Gnome 3.
Tu masz 100 % racje = spaprali Muttera i tyle.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze:Tu jednak chodzi o to, że Canonical chyba nie radzi sobie ze zmianami, jakie sam wdraża.
Tu się zgodzę, bo o ile samo Unity jest bardzo fajne, o tyle sposób jego wdrażania już nie. To co dostajemy od Ubu 11.04, to w praktyce kolejne wersje (etapy) rozwojowe, a nie finalny produkt w wersji stabilnej, który wyląduje pewnie dopiero w przyszłym roku. Efekt jest taki, że ludzie muszą niepotrzebnie walczyć z problemami fazy alfa/beta. Osobiście nie podoba mi się takie eksperymentowanie na żywej tkance.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

eXt73 - zrobiłem test po 1 sesji na każde jajko.
Powiadomienia przestały się pokazywać niezależnie od wersji kernela co chyba oznacza, że nie ma to nic wspólnego z instalacją nowego "jajka" Zbiegło się w czasie. Nie dotyczy to tylko powiadomień o niskim i krytycznym poziomie baterii ale też brak wyskakującego okienka o podłączeniu urządzenia USB, chociaż jeden raz się pokazało przy pierwszej próbie na v20.3 a potem już nie.

Tak przy okazji, bardzo ogólnie.
3.2.0-32 generic 100% naładowania, podświetlenie matrycy na pierwszym z ośmiu stopni, tylko WiFi, terminal, 3 minuty nic nie robienia. Powertop: 8.5W, 310 minut
K8 - 64 v 19.0 (jak wyżej) 8.3W, 320 minut
K8 - 64 v 20.3 (jak wyżej) 8.2W, 333 minuty
W każdym przypadku po starcie dysku + około 2W

Na v 20.x (nie pamiętam która wersja), zeszło kiedyś poniżej 8W. Właściwie każde z jajek pozwoliło na około 3 godziny pracy na baterii.
przy korzystaniu z programów to nie umiem podać ile watów żre bo skacze to na samym "lisku" (3-5 kart) od 10 do nawet 26W a nie wiem czy samo włączenie i zostawienie na parę minut jest miarodajne (schodzi wtedy do około 9W)

Odczucia: to co dla mnie najważniejsze, najciszej jest na v 20.3. Wiatrak przez pierwszą godzinę sporadycznie włącza się kiedy trzeba, słychać co pewien czas start i szum dysku (na genericu nie słyszałem dysku wcale, chyba przez wiatrak). Start systemu... bez stopera nie widzę różnicy. Start programów, na v 20.3 widać że jest szybciej. Jak na ten komp, na baterii jest bardzo dobrze, komfortowo i szybko.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Masz zainstalowany skrypt APM i dodane wpisy w GRUB?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Galvatron pisze:Masz zainstalowany skrypt APM i dodane wpisy w GRUB?
przerabialiśmy już to pytanie stronę wcześniej, ale rozumiem to że pytasz.
viewtopic.php?f=216&t=160362&start=360#p924091
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem tak, aby ocenić - jak najbardziej wiarygodne - wartości do jakich potrafi "zejść" dany kernel + mój APM, wpisy w GRUB oraz cpufreqd, należy dokonywać testów ok. 7-10 minut od załadowania systemu [na baterii], bez podłączania jakichkolwiek urządzeń pod USB - zewnętrznych. Dopiero wtedy można być pewnym, że aktywowane zostały wszystkie mechanizmy oszczędzania energii - mniej więcej taki czas ustaliłem, aby stopniowo następstwo wygaszanie/obniżanie aktywności poszczególnych magistral/procesów.

Pozdrawiam

ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

ext73: mozesz zapodać swoj kwinrc config? Jakis taki wg Ciebie optymalny.
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:ext73: mozesz zapodać swoj kwinrc config? Jakis taki wg Ciebie optymalny.
Zatem to jest, jak dla mnie optymalna konfiguracja kwinrc.

Pozdrawiam

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

e X t 7 3 pisze:należy dokonywać testów ok. 7-10 minut od załadowania systemu [na baterii], bez podłączania jakichkolwiek urządzeń pod USB - zewnętrznych.
Pobór mocy wędruje pomiędzy 7.95 (zazwyczaj minimum to 8.20) a 11W. Z wyjątkiem startowania dysku które daje +2W przeskoki są minimalne, około 1W
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

quatrolibro pisze:
e X t 7 3 pisze:należy dokonywać testów ok. 7-10 minut od załadowania systemu [na baterii], bez podłączania jakichkolwiek urządzeń pod USB - zewnętrznych.
Pobór mocy wędruje pomiędzy 7.95 (zazwyczaj minimum to 8.20) a 11W. Z wyjątkiem startowania dysku które daje +2W przeskoki są minimalne, około 1W
Zatem na kernelu v20.x dochodzimy już do granic. Zmiany na plus powinny pojawić się albo z wersją v21.x, albo v22.x, który najpewniej bazował będzie na Linux-3.7.x. Właśnie z wersją 3.7 i 3.8 wiążę poważne nadzieje, nie tylko na spadek zużycia energii, ale także skok wydajności i responsywności systemu - na niektórych maszynach dość poważny. Zresztą już kernel v21.x powinien przynieść dość odczuwalną poprawę jednego i drugiego aspektu - jak to powiedział Kolega na którego [dodatkowo - obok innych] maszynie testuje kernel v21.0-i7 ... a miał wcześniej v20.3-k8 - "działa [i tu było parę niecenzuralnych dodatków] jak na sterydach !";) ... mam nadzieje, że i w kolejnej wersji K8 i atom to Panie i Panowie odczujecie [oczywiście osoby subskrybujące wersje Brazos i testowo i7 w jeszcze większym stopniu ;)].

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Czekamy na i7, bo na tym zwyklym 20,3 64bit, dziala w zasadzie jak dla mnie tak samo jak na wersji 18.0 czy 20.0.
Dwa dni temu przywrocilem z backupa sobie wlasnie wersje

Kod: Zaznacz cały

mtosh@mtosh-comp:~$ uname -r
3.4.6-ext73-f1-20.0-k8-ags-cfs
wiec mam porownanie do 20.3.
Dojade na niej do czasu ukazania sie wersji 21.0, bo na AC a na nim teraz w zasadzie caly czas jest laptop wlaczony nie widze jakiegos przyspieszenia. Uruchamia sie dosc dlugo, programy startuja tez slamazarnie, przyspieszenie widac dopiero jak juz sie uruchomia, ale to zasluga procesora i7 i RAM-u.
Nie gram, normalnie uzywam laptopa, moze w grach widac przyspieszenie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm ciekawe ... ja na każdej z maszyn na której testowałem pod v20.3 było lepiej niż pod wcześniejszymi wersjami ... zobaczymy, jak u Ciebie będzie działać v20.4 ... ten wypuszczę wcześniej, przed v21.0.

Oczywiście wiadomo, na jakich zasadach udostępniam i7 i Brazos.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”