Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość.
A więc postanowiłem też mieć linuxa ubuntu. Pierwsze wrażenia? Na razie jest słabo, bo nie mogę znaleźć nigdzie partycji.
Niby coś jest ale jak to używać. W windowsie było prosto. Kolejne cyferki, kolejne dyski i albo cos w nim było albo nie. Tutaj po pierwsze nie widzę dysków, a po drugie jak wchodzę na gParted to na partycjach mam pozajmowane miejsce. Gdzieś wyczytałem że w Linuxie dyski to są katalogi w Katalogu domowym. Tyle że w Katalogu domowym mam kilkanaście katalogów w w tych rzekomo partycjach mam też jakieś tam pliki. O co tutaj chodzi. Ja to może jeszcze jakość ogarnę. Ale jak wyjaśnić żonie, że teraz jej partycja jest tutaj i tam ma sobie wszystko zapisywać. Chciałbym wyciągnąć, porobić sobie skróty do tych katalogów- partycji żeby dostęp do nich był np z paska. Czy da się to zrobić? Proszę o pomoc.
I jeszcze jedno w gParted mój podział dysku wygląda tak. Wyjaśnijcie o co tam chodzi. Szczególnie co to za część "nieznane".
A więc postanowiłem też mieć linuxa ubuntu. Pierwsze wrażenia? Na razie jest słabo, bo nie mogę znaleźć nigdzie partycji.
Niby coś jest ale jak to używać. W windowsie było prosto. Kolejne cyferki, kolejne dyski i albo cos w nim było albo nie. Tutaj po pierwsze nie widzę dysków, a po drugie jak wchodzę na gParted to na partycjach mam pozajmowane miejsce. Gdzieś wyczytałem że w Linuxie dyski to są katalogi w Katalogu domowym. Tyle że w Katalogu domowym mam kilkanaście katalogów w w tych rzekomo partycjach mam też jakieś tam pliki. O co tutaj chodzi. Ja to może jeszcze jakość ogarnę. Ale jak wyjaśnić żonie, że teraz jej partycja jest tutaj i tam ma sobie wszystko zapisywać. Chciałbym wyciągnąć, porobić sobie skróty do tych katalogów- partycji żeby dostęp do nich był np z paska. Czy da się to zrobić? Proszę o pomoc.
I jeszcze jedno w gParted mój podział dysku wygląda tak. Wyjaśnijcie o co tam chodzi. Szczególnie co to za część "nieznane".
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu.png
- zrzut ekranu
- (65.37 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 20:46 przez kongresmen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Chcę mieć partycje.
Jak uruchomisz menadżer plików to będziesz miał coś takiego jak "system plików o wielkości 32GB", to jest partycja, nie są one ponumerowane, po prostu jest każda o danej wielkości, jeśli są dwie o tej samej wielkości to trzeba "strzelać".
Wnioskuję, że jesteś nowy jeśli chodzi o takie sprawy, myślę, że Ubuntu nie jest zbyt dobrym systemem dla początkujących, radzę Ci się zapoznać z Linuxem Mint z Cinnamonem, bardzo fajne distro, łatwe, wizualnie dosyć podobne do Windowsa.
A co do tego "nieznane" - usuwałeś Windowsa?
Wnioskuję, że jesteś nowy jeśli chodzi o takie sprawy, myślę, że Ubuntu nie jest zbyt dobrym systemem dla początkujących, radzę Ci się zapoznać z Linuxem Mint z Cinnamonem, bardzo fajne distro, łatwe, wizualnie dosyć podobne do Windowsa.
A co do tego "nieznane" - usuwałeś Windowsa?
-
- Piegowaty Guziec
Trudno powiedzieć czy usunąłem. Zastąpiłem Windowsa Linuxem. Ale nie wiem czy instalacja linuxa i nowe partycje skutecznie wszystko usunęły.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Bo ta partycja, co jest nieznane, jest to partycja zastrzeżona przez Windowsa, jest ona jego bootloaderem.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Coś dziwnie masz to zrobione i mam wrażenie, że tworzysz problemy i komplikujesz sprawy proste. Podaj co chcesz osiągnąć? Po co Ci tyle partycji?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
I dlaczego nie masz SWAPa?
-
- Piegowaty Guziec
Co chcę osiągnąć.
1. Wyczyścić dysk 160 GB. żeby na nim nie było nic ze starego systemu. Mam drugi dysk zewnętrzny 500GB także mam co ważne skopiowane.
2. Podzielić dysk 160 GB na 4 partycje. (50 Gb system, 40 GB dla mnie, 40 GB dla żony i 30 GB na ogólne śmieci. Tworząc partycje miałem utworzoną partycje swap 2048 MB.
3. Dostęp do tych partycji chcę mieć na pasku albo gdzieś indziej, ale w taki sposób żebym nie musiał wyszukiwać miedzy katalogami o różnych nazwach co jest partycją moją a co żony. Ja się przyzwyczaję ale moja żona raczej nie.
4. Nie chce w przypadkowy sposób usunąć plików systemowych, czy potrzebnych linuxowi, także partycje powinny być puste, tzn. bez żadnych plików.
5. I to tyle na początek. Potem zajmę się programami bo też widzę że nie wszystko chodzi tak jak powinno. Ale to wydaje mi się najważniejsze na początek. Taka baza - podstawa., punkt startowy.
Także proszę o pomoc.
1. Wyczyścić dysk 160 GB. żeby na nim nie było nic ze starego systemu. Mam drugi dysk zewnętrzny 500GB także mam co ważne skopiowane.
2. Podzielić dysk 160 GB na 4 partycje. (50 Gb system, 40 GB dla mnie, 40 GB dla żony i 30 GB na ogólne śmieci. Tworząc partycje miałem utworzoną partycje swap 2048 MB.
3. Dostęp do tych partycji chcę mieć na pasku albo gdzieś indziej, ale w taki sposób żebym nie musiał wyszukiwać miedzy katalogami o różnych nazwach co jest partycją moją a co żony. Ja się przyzwyczaję ale moja żona raczej nie.
4. Nie chce w przypadkowy sposób usunąć plików systemowych, czy potrzebnych linuxowi, także partycje powinny być puste, tzn. bez żadnych plików.
5. I to tyle na początek. Potem zajmę się programami bo też widzę że nie wszystko chodzi tak jak powinno. Ale to wydaje mi się najważniejsze na początek. Taka baza - podstawa., punkt startowy.
Także proszę o pomoc.
- ethanak
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
podział totalnie bez sensu.
po co 50 G na system?
po co oddzielne partycje dla żony?
czy naprawdę łatwiej jest zapamiętać że pliki żony są w F: niż np. "żabcia"?
czy przewidujesz korzystanie ze wspólnego konta z żoną?
to tak na początek.
aha, i co byś nie czytał swap jest potrzebny.
po co 50 G na system?
po co oddzielne partycje dla żony?
czy naprawdę łatwiej jest zapamiętać że pliki żony są w F: niż np. "żabcia"?
czy przewidujesz korzystanie ze wspólnego konta z żoną?
to tak na początek.
aha, i co byś nie czytał swap jest potrzebny.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja bym po prostu wyczyścił partycję po Windzie, usunął partycję z jego bootloaderem, wtedy podzielił tak, że jakieś 20 - 30 GB na system, potem na oddzielnej partycji zrobić folder home, ty i żona będziecie mieć swoje katalogi użytkowników, a gdzieś tam możesz sobie zrobić folder na śmieci.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
W gparted wybierz nowa tablica partycji to USUNIE wszystko na twoim dysku, i podziel dysk w gparted na system góra 12gb, home 50gb i resztę jak chcesz, podczas instalacji wybierz "inne rozwiązanie" przy podziale dysku
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_systemu
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Instalacja_systemu
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Tworzysz partycję: /, partycję: /home, swap. Na /home tworzysz katalog dla żony z nazwą, jaką chcesz, później tworzysz skrót do katalogu. Możesz też utworzyć osobne konto na Linuksie dla żony. Na system wystarczy 15GB.
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
@mistrz1
po co takie kombinacje? od razu konto dla żony
po co takie kombinacje? od razu konto dla żony
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
Z tego, co napisał wygląda, jakby chciał mieć tylko osobny katalog dla żony. No i przy takim rozwiązaniu żona będzie mogła kontrolować, co ma mąż na kompie 

Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
nie, to zły pomysł.
ja chcę komtrolować co żona ma na kompie, a żona powinna kontrolować to, co ona ma na kompie...
ot, typowy przypadek użycia -a -G w wiadomych poleceniach:)
ja chcę komtrolować co żona ma na kompie, a żona powinna kontrolować to, co ona ma na kompie...
ot, typowy przypadek użycia -a -G w wiadomych poleceniach:)
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
A co jeśli on lubi, gdy go żona kontroluje? Odmawiać mu przyjemności?
@ethanak, dla mnie Twoje podejście jest najlepsze, co nie oznacza, że inni też tak chcą 

Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Zaproś do domu kogoś, kto używa Linuksa. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu i unikniesz wielu pomyłek/błędów. Możesz też znaleźć pomocną dłoń tutaj viewforum.php?f=200
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
tutaj viewtopic.php?f=146&t=134558 masz jasno opisane jaka literka do jakiego dysku podlega z tego wywnioskujesz sobie jak zrobić partycje po swojemu
-
- Piegowaty Guziec
Re: Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
Czy ja to dobrze rozumiem.
W linuxie jest jeden dysk jako całość. Na dysku tym instaluję sobie system. Linux tworzy różnego rodzaju katalogi. Montowanie polega na tym, że jakiś tam katalog zostanie potraktowany jako partycja. W razie awarii zamontowane katalogi-partycje nie są czyszczone. Jeśli chcę mieć bezpośredni dostęp do partycji to robię skrót do katalogu-partycji i umieszczam sobie ten skrót na pasku. Czy to dobrze zrozumiałem.
W linuxie jest jeden dysk jako całość. Na dysku tym instaluję sobie system. Linux tworzy różnego rodzaju katalogi. Montowanie polega na tym, że jakiś tam katalog zostanie potraktowany jako partycja. W razie awarii zamontowane katalogi-partycje nie są czyszczone. Jeśli chcę mieć bezpośredni dostęp do partycji to robię skrót do katalogu-partycji i umieszczam sobie ten skrót na pasku. Czy to dobrze zrozumiałem.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Re: Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
W skrócie tak.