Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Chcę mieć partycje i dostęp do nich z paska.
ewentualnie możesz zrobić partycję "/" i boot i system plików np. ext4 a reszta partycji jako ntfs i wtedy ubuntu będzie widziało je w sposób mniej/więcej opisany przez ciebie
-- 11 paź 2012 20:30 --
tutaj masz jeszcze poradnik na start http://www.ubuntu-pomoc.org/przewodnik- ... -pangolin/
-- 11 paź 2012 20:30 --
tutaj masz jeszcze poradnik na start http://www.ubuntu-pomoc.org/przewodnik- ... -pangolin/
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Sam decydujesz ile masz partycji na dysku twardym i w jakich katalogach te partycje będą montowane. Możesz więc mieć cały system na jednej partycji (podczas instalacji systemu nazywasz ją "/", albo poszczególne katalogi umieszczasz na odrębnych partycjach - np. /home. Jeżeli przykładowo podczas instalacji systemu podasz swoją nazwę użytkownika jako mietek, to instalator sam utworzy katalog /home/mietek. Jeżeli przykładowo Twoja Żona ma na imię Ania i będziesz chciał aby jej konto nazywało się ania (używa się małych liter), to jej katalog domowy będzie w /home/ania. Jeżeli masz taki kaprys, to katalog ania możesz umieścić na odrębnej partycji, ale i tak będzie on w drzewie katalogów w tym samym miejscu tj. /home/ania.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Patrycja to partycja, po prostu w większości Linuxów jest ona dostępna jako folder, w Windowsie jest to inaczej zrobione, może Ci się wydawać, że to w Linuxie jest dziwnie, ale raczej jest tak w Windowsie.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
dokładniejaazik napisał:
Patrycja to partycja, po prostu w większości Linuxów jest ona dostępna jako folder, w Windowsie jest to inaczej zrobione, może Ci się wydawać, że to w Linuxie jest dziwnie, ale raczej jest tak w Windowsie.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Powiedzcie mi tylko jeszcze czy w razie ponownej instalacji linuxa partycja /home jest nieruszana?
Tzn., że wszystkie informacje, pliki zostaną na niej nawet po reinstalacji linuxa?
Tzn., że wszystkie informacje, pliki zostaną na niej nawet po reinstalacji linuxa?
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
jeśli jej nie zaznaczysz do sformatowania to tak właśnie jest,tylko że w /homie przechowywane są też ustawienia programów,więc nie zdziw się jak po reinstalacji systemu programy już będą skonfigurowane tak jak przed reinstalacją ubuntu