MySQL - przenosiny na inny dysk

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

MySQL - przenosiny na inny dysk

Post autor: krzyszp »

Dołożyłem nowy dysk do swojego domowego serwerka, aby przenieść na niego rozrastającą się bazę danych.
Po skopiowaniu całego katalogu gdzie trzeba i zmianie uprawnień baza działa, jednak ani PHPMyAdmin, ani MYSQL Administrator, ani żadna inna aplikacja nie potrafią wyświetlić listy baz na serwerze...
Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Architektura: x86
Kontakt:

Re: MySQL - przenosiny na inny dysk

Post autor: ethanak »

czyli baza działa czy nie bo niespecjalnie rozumiem...
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

ethanak pisze:czyli baza działa czy nie bo niespecjalnie rozumiem...
Tak, baza (a właściwie bazy - jest ich kilkanaście) działają poprawnie. Niestety, w PHPMyAdmin'ie po kliknięciu na zakładkę (odnośnik) "Bazy danych" dostaję tylko informację "Brak baz danych" - mimo, że bazy istnieją, moje programy się z nimi łączą, itd. Ten sam problem występuje, gdy łączę się z serwerem za pomocą MySQL Administrator'a czy TOAD'em z poziomu drugiego komputera (Windows).
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Ostatni raz widziałem coś takiego jak pomyliłem nazwy hostów :)
BTW. co znaczy "skopiowanie i zmiana uprawnień"? Czyżbyś kopiował narzędziem które nie zachowuje uprawnień i właściciela plików? Jeśli tak, to tam się maja prawo dziać dziwne rzeczy i baza prawdopodobnie na śmietnik.
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post nr 5, do tego zmiany w apparmor (nie pamiętam, gdzie znalazłem do tego poradnik) konieczne, bo w przeciwnym razie mysql nie startował.
Powtarzam - bazy działają, wszystko co odwołuje się do konkretnej bazy działa - nie pokazuje mi tylko w żadnym sofcie listy baz...
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Robiłeś softlink czy pokazałeś nowe miejsce? Ja ostatnio miałem podobny problem, na sotflink się obraził i powiedział że softlinków nie uznaje, a nowego miejsca nie chciał przyjąć (nie wiem czemu, nie wnikałem w szczegóły, nie mam czasu na zabawy z manierami MySQL-a).
Skończyło się na zamontowaniu (bind) /home/mysql (bo tam go wrzuciłem) jako /var/lib/mysql - wtedy dopiero uprzejmie ruszył.
Ubuntu 12.04 Server, kopiowałem MC bo jestem za leniwy żeby tyle literek w konsoli wpisywać.
Może tu pies pogrzebany?
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Wskazałem nowe miejsce (w moim przypadku nowy dysk podmontowany do /var/disk2/). MySQL grzecznie wystartował, a jedyny problem opisany powyżej. Generalnie olał bym sprawę, ale akurat za pomocą Toad'a na windzie dość wygodnie wykonuje mi się kilka operacji pomiędzy bazami. W dodatku dzieje się coś, czego nie rozumiem - a tego nie lubię.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

A spróbuj tak na próbę zbindować toto do /var/lib/mysql i przywrócić stare miejsce. Też nie chciało mi się wnikać w powody, ale coś mi się majaczy że tego wskazania nowego miejsca było więcej niż jedno.
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Nie chcę powiększać bałaganu, po prostu poszukam jeszcze jakiegoś wpisu kierującego do /var/mysql...
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

O czym ta dyskusja?
ALbo zrzucasz bazy mysqldumpem, potem zmieniasz lokalizację w serwerze Mysql i wczytujesz bazy na nowo, albo sokpiujesz na żywca folder /var/lib/mysql do innej lokalizacji,sprawdzasz uprawnienia, i odpalasz Mysqla z DATADIR w nowje lokalizacji.
Trzeba tylko w używanym systemie ACL (w Ubuntu domyślnie Apparmor) poprawić wpis, żeby wpuścił Mysqla do nowego DATADIR.

Możesz tez potraktować /var/lib/mysql jako punkt montowania - i zamontować tam cały dysk albo nawet macierz RAID10 z bazami.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Dyskusja o tym że działa, ale połowicznie.
IMHO (podkreślenie) drugi sposób jest lepszy - katalog MySQL-a mam tam gdzie Bóg przykazał, a to co ja tam zamontuję to nie sprawa MySQL-a, ACL-i i innych merdających się po systemie ograniczeń. I tak jak powiedziałeś - podmontować mogę cokolwiek.
A jeśli chodzi o mysqldump... cóż, ostatnio zrobił mi brzydki numer, ale to wynikało z mojej niewiedzy o niekompatybilności wersji 5.5 i 5.1. Na szczęście dało się to szybko naprawić :)
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

1. Po pierwsze - chodzi na symlinkach bez problemu.
2. Po drugie - istnieje cos takiego jak /etc/my.cnf i do tego pliku konfiguracyjnego powinny zagladac wszelkie programy zeby sie dowiedziec gdzie czego szukac.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

po trzecie na symlinkach nie działa (12.04 server) i nie wciskaj kitu - nie pamiętam dokładnego komunikatu błędu ale sprowadzał się do "swoje symlinki możesz sobie wsadzić".
po czwarte super znajomość wszystkich opcji w my.cnf nie jest potrzebna normalnemu użytkownikowi domowego serwerka. ja np. jestem programista, chlebuś z masełkiem i piwem spożywam za tworzenie aplikacji a nie użeranie się z durnym plikiem konfiguracyjnym który na dobrą sprawę powinien mieć trzy linijki w tym dwie komentarza.
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Bez sensu...
Bazy mają ponad 100GB więc zrzucanie ich mysqldump'em mija się z celem (z doświadczenia wiem, że różnie bywa z importem baz pow. 400MB), dysk zrobił się za mały, więc dołożyłem większy, podmontowałem w nowym miejscu, pzrekopiowałem bazy i edytowałem my.cnf podając nową lokalizację. Poprawiłem też wpisy w Apparmor (dla tych co nie zauważyli - baza działa).
Teraz tylko pytanie dlaczego w zewnętrznych aplikacjach nie mogę zobaczyć spisu baz???

Ps. Obecnie bazy mają już ok 200GB i szybko dojdą do 300GB, bo akurat takie dane potrzebuję tam załadować, więc kopiowanie tego nie wchodzi w grę...
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

a takie durne pytanie... próbowaleś mojej propozycji?
poza tym przenosiłem ostatnio mysqldumpem jakieś 5 G bazy i problemów nie stwierdziłem.
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Nie chcę montować drugiego dysku do /var/mysql z różnych powodów. Natomiast na mysqldump się już kilka razy przejechałem a zrzucanie i sprawdzanie 100GB trwa stanowczo za długo i zajmuje za dużo miejsca, żebym się w to bawił...
Generalnie moim problemem nie jest to, gdzie baza fizycznie leży a tylko to co napisałem powyżej...
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

jak nie chcesz to już twoja sprawa.
EOT
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

ethanak pisze:po trzecie na symlinkach nie działa (12.04 server) i nie wciskaj kitu - nie pamiętam dokładnego komunikatu błędu ale sprowadzał się do "swoje symlinki możesz sobie wsadzić".
Na 12.04 nie sprawdzalem, ok.
po czwarte super znajomość wszystkich opcji w my.cnf nie jest potrzebna normalnemu użytkownikowi domowego serwerka. ja np. jestem programista, chlebuś z masełkiem i piwem spożywam za tworzenie aplikacji a nie użeranie się z durnym plikiem konfiguracyjnym który na dobrą sprawę powinien mieć trzy linijki w tym dwie komentarza.
Konfigurowanie aplikacji jest podstawowym pierwszym krokiem gdy sie chce zeby dzialala.
Jesli ktos nie moze albo nie chce wstawic albo chociaz obejrzec co jest w pliku konfiguracyjnym - zawsze ma prawo miec mysqla w /var/lib/mysql.
Ja akurat nie pisze aplikacji tylko ich uzywam i 60% mojej roboty to taniec z z plikami konfiguracyjnymi a 20% to poprawianie tego co spieprzyli w nich inni .
krzyszp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ja nie mogę...
Przecież pisałem wyraźnie, że zmiany w pliku konfiguracyjnym zrobiłem i najprawdopodobniej dobrze, skoro baza działa...
@Ubek308 - może i dyskusja filozoficzna na temat potrzeby grzebania w plikach konfiguracyjnych jest potrzebna, ale temat wątku jest zupełnie inny...

Pytanie jest w zasadzie bardzo proste:
Dlaczego po zmianie lokalizacji plików baz mysql przy odpowiednim wpisie w my.cnf i apparmor, zewnętrzne aplikacje nie widzą listy baz danych?

Możliwe odpowiedzi:
a) jest jeszcze jedno miejsce, gdzie trzeba tę lokalizację podać...
b) PHPMyAdmin, MySQL Administrator oraz Toad nie potrafią sobie poradzić z taką zmianą...

A o wyższości użytkowników używających programów i edytujących pliki nad użytkownikami po prostu używającymi programów proponują sobie porozmawiać w innym wątku.

Ps. Jeśli ktoś nie umie odpowiedzieć na pytanie - proszę nie odpowiadać.
Ps 2. Jeśli do udzielenia odpowiedzi potrzeba więcej danych, napiszę.
Ps 3. Symlink w tym przypadku wprowadzi tylko bałagan do systemu zwłaszcza, że ten dysk służy też do innych danych...
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Pytanie jest w zasadzie bardzo proste:
Dlaczego po zmianie lokalizacji plików baz mysql przy odpowiednim wpisie w my.cnf i apparmor, zewnętrzne aplikacje nie widzą listy baz danych?
Prawdopodobnie nie zgadza się użytkownik, grupa albo uprawnienia.
Przenosiłeś jako root, to pewnie teraz pliki mają właściciela root a nie mysql.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”