Dlaczego nie działa własnościowy sterownik nvidia w 12.10?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Dlaczego nie działa własnościowy sterownik nvidia w 12.10?
Domyślnie ustawiony jest otwartoźródłowy, przez co chyba nie ma panelu z nvidii (potrzebuję tego, by podłączać laptopa do tv) jak i również brakuje sporo ustawień efektów graficznych w menadżer compiza takich jak falowanie okienka podczas jego przeciągania, robienie przeźroczystości okna po naciśnięciu Fn+scroll i nie wiem właśnie czy to również wina sterownika grafiki. Po przełączeniu na własnościowy obraz jest nieforemny niskiej rozdzielczości nie nadający się do pracy...
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Dlaczego nie działa własnościowy sterownik nvidia w 12.10?
Może byś podał takie drobiazgi jak model karty graficznej, wersje sterownika, zawartość plików xorg.conf i Xorg.0.log?
-
- Sędziwy Jeż
nvidia geforce 320m, nie wiem jak sprawdzić wersję sterownika, bo w opcji dodatkowe sterowniki nie jest to wpisane
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
podłączam się do tematu:
moje wyniki:
lspci -k | grep -A2 VGA
02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310M] (rev a2)
Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd Device c06a
Kernel driver in use: nouveau
glxinfo | grep rendering
direct rendering: Yes
moje wyniki:
lspci -k | grep -A2 VGA
02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310M] (rev a2)
Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd Device c06a
Kernel driver in use: nouveau
glxinfo | grep rendering
direct rendering: Yes
Panel główny w dashu->wpisz Zasoby oprogramowania i włącz->wybierz belkę Dodatkowe sterowniki
-
- Sędziwy Jeż
@up
czytaj dokładnie wątek, sterowniki są własnościowe ale po zastosowaniu ich grafika się wykrzacza... a na 12.04 nie było z nimi problemu. Teraz zostają tylko stery otwarte a to nie najlepsze rozwiązanie.
P.S. @wiwersk
może Twój problem rozwiąże aplikacja "blender" jest do pobrania z centrum oprogramowania.
czytaj dokładnie wątek, sterowniki są własnościowe ale po zastosowaniu ich grafika się wykrzacza... a na 12.04 nie było z nimi problemu. Teraz zostają tylko stery otwarte a to nie najlepsze rozwiązanie.
P.S. @wiwersk
może Twój problem rozwiąże aplikacja "blender" jest do pobrania z centrum oprogramowania.
-
- Sędziwy Jeż
Ale w czym ma mi pomóc ten blender? To jakiś program do tworzenia grafiki 3d
-- 20 paź 2012, o 22:11 --
Znalazłem na innym forum odpowiedź na mój problem jak pewnie również wielu innych użytkowników ponieważ problem ze sterownikiem własnościowym nvidia to błąd ubuntu 12.10. Podczas instalacji odinstalowane zostały pakiety linux-source i linux-headers potrzebne do instalacji sterownika własnościowego tak więc przed instalacją należy zainstalować te pakiety:
sudo apt-get install linux-source
sudo apt-get install linux-headers-3.5.0-17-generic
Sprawdziłem i u mnie to działa pokazał się również panel nvidia settings. Nie przybyło jednak brakujących opcji w menadżer compiz więc nie miało to związku ze sterownikiem. Prawdopodobnie canonical uznał te opcje za zbędne i je po prostu usunął
Swoją drogą jak można wypuścić finalną wersję z problemami dotyczącymi sterownika nvidia; karty tego producenta ma co najmniej połowa komputerów i każdy ma ten sam problem. Producent systemu nie zainstalował go w celu sprawdzenia na kilku komputerach przed wrzuceniem obrazów jako "finalnych" na główny serwer? Nie rozumiem tego...
-- 20 paź 2012, o 22:11 --
Znalazłem na innym forum odpowiedź na mój problem jak pewnie również wielu innych użytkowników ponieważ problem ze sterownikiem własnościowym nvidia to błąd ubuntu 12.10. Podczas instalacji odinstalowane zostały pakiety linux-source i linux-headers potrzebne do instalacji sterownika własnościowego tak więc przed instalacją należy zainstalować te pakiety:
Sprawdziłem i u mnie to działa pokazał się również panel nvidia settings. Nie przybyło jednak brakujących opcji w menadżer compiz więc nie miało to związku ze sterownikiem. Prawdopodobnie canonical uznał te opcje za zbędne i je po prostu usunął

Swoją drogą jak można wypuścić finalną wersję z problemami dotyczącymi sterownika nvidia; karty tego producenta ma co najmniej połowa komputerów i każdy ma ten sam problem. Producent systemu nie zainstalował go w celu sprawdzenia na kilku komputerach przed wrzuceniem obrazów jako "finalnych" na główny serwer? Nie rozumiem tego...
-
- Sędziwy Jeż
@up
a właśnie miałem o tym napisać ale uprzedziłeś mnie ;p
a właśnie miałem o tym napisać ale uprzedziłeś mnie ;p
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Gdybyś instalował sterowniki tak jak bozia nakazała, czyli przy użyciu apt-get, to byś miał od razu stosowny komunikat błędu.Znalazłem na innym forum odpowiedź na mój problem jak pewnie również wielu innych użytkowników ponieważ problem ze sterownikiem własnościowym nvidia to błąd ubuntu 12.10. Podczas instalacji odinstalowane zostały pakiety linux-source i linux-headers potrzebne do instalacji sterownika własnościowego tak więc przed instalacją należy zainstalować te pakiety:
Zamiast tego:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)
sudo apt-get install linux-headers-generic
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Na szczęście Ubuntu nie różni się znaczaco od Debiana:
RTFM:
http://dug.net.pl/tekst/142
Najpierw czytać od początku do końca, potem stosować.
Bez bezmyślnego "copy & paste".
To by było na tyle

RTFM:
http://dug.net.pl/tekst/142
Najpierw czytać od początku do końca, potem stosować.
Bez bezmyślnego "copy & paste".

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux