rozpakowanie archiwum z japońską czcionką

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
sakura7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

rozpakowanie archiwum z japońską czcionką

Post autor: sakura7 »

Witam serdecznie. Przeszukałam forum w poszukiwaniu rozwiązania problemu zawartego w temacie. Nic nie znalazłam, więc zakładam nowy wątek.
Problem przedstawia się następująco: Korzystam z ubuntu 12.04. i przy rozpakowywaniu archiwum .rar pojawia się komunikat o błędzie. Wszystkie pliki o nazwie opisanej japońską czcionką są niewypakowywane, a te o nazwach łacińskich - są wypakowane bez problemu. Japońską czcionkę zainstalowałam, ale to nie pomogło. Co zrobić z tym fantem? :???:

Z góry dziękuję za pomoc.
Don't worry, be happy :D
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: rozpakowanie archiwum z japońską czcionką

Post autor: luk1don »

Rozpakowujesz za pomocą menedżera archiwów (filerollera)? Może on nie wspiera japońskich fontów (unicode i te sprawy). Poszukaj innego "pakera" pod Ubuntu, albo w linii poleceń rozpakuj. Być może zmiana systemowych locales na np. ja_JP.UTF-8 albo ja_JP.EUC-JP pomoże...
Awatar użytkownika
sakura7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: rozpakowanie archiwum z japońską czcionką

Post autor: sakura7 »

luk1don - dziękuję serdecznie za pomoc. Nie pobierałam nowych menadżerów, tylko rozpakowałam z konsoli. Tak to jest, jak się babę do komputera posyła ;). Trzeba było od razu unrarem potraktować, a nie szukać mózgu gdzie go nie ma. Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Don't worry, be happy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”