Jak zalogować się na konto superużytkownika ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
micza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Jak zalogować się na konto superużytkownika ?

Post autor: micza »

Mój problem:
Posiadam linuksa 12.04 LTS współdzielonego z windoza 7. Systemy wybieram przez GRUP. Wczoraj wchodziłem na terminal i logowałem się jako root , zmieniłem hasło root i tyle. Po ponownym włączeniu kompa nie można się zalogować na konto superużytkownika a tylko na guest. Po podaniu hasła na sekundę wyświetla się czarny ekran z napisami (stoping configure network device i podobne) i pulpit logowania znowu prosi o hasło i tak w kółko, bez efektu wejścia do systemu. Hasło do roota jest dobre, bo sprawdzałem na trybie awaryjnym i tym hasłem się loguje do wiersza poleceń.
Ewent. drugie pytanie: jak za pomocą trybu awaryjnego, gdzie mam dostęp do roota i do plików, przenieść plik na windoze, w jakim katalogu znajduje się win 7 ? Próbowałem mv lecz nie wiem gdzie leży katalog docelowy, w tym przypadku windoza.

Dziękuję wszystkim za rzetelną pomoc.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Jak zalogować się na konto superużytkownika ?

Post autor: JerryG »

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

Spróbuj stare hasło i zaloguj się jako zwykły użytkownik. W terminalu nowe hasło root będzie działać. Logowanie jako root w trybie graficznym jest domyślnie zablokowane.
W nautilusie (menadżer plików, ten wyświetlający foldery i pliki) po lewej jest panel boczny Miejsca (lub włącz go w menu Widok). Tam odszukaj partycję z Windowsem, klikając a nią powinna się automatycznie zamontować i wyświetlić zawartość. Jeśli nie zadziała automatycznie, to w terminalu trzeba będzie zamontować ręcznie (trzeba znać numer windowsowej partycji, np. /dev/sda2).
także = też
tak że = więc
micza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety nie da się zmienić hasła nawet na root (podczas sesji root w awaryjnym), wywala :Błąd podczas uwierzytelnienia. W ogóle na awaryjnym nie działają żadne su i sudo , mimo tego że mam roota. Mogę tylko listować pliki.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

micza pisze: Ewent. drugie pytanie: jak za pomocą trybu awaryjnego, gdzie mam dostęp do roota i do plików, przenieść plik na windoze, w jakim katalogu znajduje się win 7 ? Próbowałem mv lecz nie wiem gdzie leży katalog docelowy, w tym przypadku windoza.
Ten problem zasługuje na osobny wątek, choćby ze względu na regulamin forum...
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

micza pisze:Niestety nie da się zmienić hasła nawet na root (podczas sesji root w awaryjnym), wywala :Błąd podczas uwierzytelnienia. W ogóle na awaryjnym nie działają żadne su i sudo , mimo tego że mam roota. Mogę tylko listować pliki.
Masz dostęp do swojego konta - nie konta "root"? Możesz się zalogować do systemu? Bo coś mi się wydaje, że niepotrzebnie kombinujesz.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
micza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak rzeczywiście nie można się zalogować na roota w trybie graficznym. Niestety podjąłem decyzję reinstalki. Szkoda , że nie odzyskam plików.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

o ile mnie pamięć nie myli to w trybie awaryjnym / jest montowany ro. może wystarczy

Kod: Zaznacz cały

mount -o rw,remount /
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”