Problematyczna instalacja obok Win7

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Apkey
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Problematyczna instalacja obok Win7

Post autor: Apkey »

Witam wszystkich!
Podczas instalacji Ubuntu 12.04.1 na laptopie HP Pavilion DV6-6120SW wystąpił pewien problem.
Mam na nim Windows 7 (wiadomo ze sklepu czyli partycje recovery itp) i robiąc po "bożemu" czyli:
- defragmentacja
- wydzielenie "wolnego" miejsca przy pomocy narzędzia windowsowskiego
- i na koniec instalacja Ubuntu z pendrive
I tu wystawił problem - gdzieś wsiąkła opcja automatycznej instalacji obok Win7 jest tylko wymazanie i "inne rozwiązanie". I wszystko byłoby dobrze gdyby nie to iż opcja "inne rozwiązanie nie najpierw nie widziało "wolnego" miejsca a po restartowaniu całego cyrku okazało się że nie mogę nic z tym miejscem zrobił (zaorać w partycje linuxowe w domyśle). Więc z czysto akademickiej ciekawości pisze do was może ktoś zna rozwiązanie mojego problemu :)

Dodam że wcześniej podobnie robiłem z moim Sony Vaio i tam problemów nie było żadnych a używałem literalnie tej samej dystrybucji (bez wymazywania pendriva)

Z góry dziękuję za pomoc! :)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64

Re: Problematyczna instalacja obok Win7

Post autor: Tomfoc »

Używanie tych windowsowych narzędzi do partycjonowania dysku to nie jest dobry pomysł. Wydaje mi się, że szybciej uzyskasz pomoc podając na forum wyniki polecenia sudo fdisk -l
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Problematyczna instalacja obok Win7

Post autor: majsza »

Jakie było to wydzielenie "wolnego" miejsca? Partycja podstawowa, czy partycja logiczna na partycji rozszerzonej?
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”