Witam!

Szukałem na to pytanie odpowiedzi w sieci, ale natrafiałem na takie sprzed kilku lat, także postanowiłem zapytać ludzi znających temat

Potrzebuję jakiegoś chudszego systemu niż windows 7 do korzystania na uczelni, ponieważ w7 zajeżdża mi baterię w 1,5h

Czy ubuntu pozwoli osiągnąć jakiś lepszy wynik? Potrzebuję tam systemu do korzystania z internetu, programowania, itp. Chociaż jak już wracam na mieszkanie to fajnie byłoby w coś pograć

Pobrałem najnowsze ubuntu 12.04pl, teraz czekam tylko na długi weekend żeby je zainstalować

Waham się tylko czy zostawić winde na dysku i zainstalować linuksa obok, czy uderzyć od razu na cały dysk

Tyle że jeżeli zainstaluje ubuntu jako jedyny system, to pewnie odpadną mi jakieś bardziej zaawansowane gierki? Ogólnie nie gram wiele, ale czasem dla rozrywki można sobie sprawdzić co tam nowego w grach wymyślili

Jak na razie odpaliłem system z pen drive ale wydajności baterii w ten sposób raczej nie sprawdzę? Chodzi mi o w miarę dokładne porównanie, a nie w przybliżeniu

I takie mini pytanko, bo imo bez sensu zakładać nowy temat - czy trzeba instalować sterowniki do grafiki ati żeby na wine coś sensownego odpalić? Z pen drive system mi działał bez problemu, wifi, udostępnianie plików, itd. ale nie wiedziałem jak sprawdzić sterowniki do karty no i nie opalałem żadnego wine czy coś w tym stylu

Mój komputer: acer aspire 5740G, intel i3 330m, radeon hd 5650