Wytnij z pulpitu na pendrive = brak danych
-
- Piegowaty Guziec
Wytnij z pulpitu na pendrive = brak danych
Używany system: 12.04 LTS
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę o pomoc. Przed chwilą WYCIĄŁEM pliki z pulpitu i wkleiłem je na sformatowanego pendrive.
Następnie odłączyłem pendrive'a (lub też zamknąłem okno przeglądania pendrive'a) i okazało się, że pendrive jest pusty.
Wkleiłem tam folder (niespakowany) z kilkoma plikami - jpg., txt., pdf.
To bardzo ważny dla mnie folder, gdyż pracowałem nad nim całe 2 dni i nie mam już nigdzie tych danych.
KOMPUTER NIE BYŁ WYŁĄCZANY - stało się to około 10 minut temu.
Zrobię wszystko by odzyskać te dane.
Proszę o pomoc w związku z tym problemem - będę wielce wdzięczny
Z poważaniem
Adam Pasieka
Szanowni Państwo,
uprzejmie proszę o pomoc. Przed chwilą WYCIĄŁEM pliki z pulpitu i wkleiłem je na sformatowanego pendrive.
Następnie odłączyłem pendrive'a (lub też zamknąłem okno przeglądania pendrive'a) i okazało się, że pendrive jest pusty.
Wkleiłem tam folder (niespakowany) z kilkoma plikami - jpg., txt., pdf.
To bardzo ważny dla mnie folder, gdyż pracowałem nad nim całe 2 dni i nie mam już nigdzie tych danych.
KOMPUTER NIE BYŁ WYŁĄCZANY - stało się to około 10 minut temu.
Zrobię wszystko by odzyskać te dane.
Proszę o pomoc w związku z tym problemem - będę wielce wdzięczny
Z poważaniem
Adam Pasieka
-
- Piegowaty Guziec
Re: Wytnij z pulpitu na pendrive = brak danych
Przywróciło sie ponad 20 tysięcy plików.
Nieposegregowane, screeny ze stron itnernetowych.
Ale nie było plików z pulpitu.
Czy nie da się tego jakoś cofnąć? To było 2 h temu ;/
Nieposegregowane, screeny ze stron itnernetowych.
Ale nie było plików z pulpitu.
Czy nie da się tego jakoś cofnąć? To było 2 h temu ;/
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Dać się da na pewno ale musisz poczytać więcej o odzyskiwaniu danych. I innych programach
-
- Piegowaty Guziec
A czy fakt, że ten folder (z paroma plikami pdf, txt, jpg, png w środku) nie został skasowany, a dokładnie mówiąc, zniknął podczas wycinania i wklejania, wpływa jakoś na powodzenie odzyskiwania danych?
W tej chwili przeprowadzam odzyskiwanie z PhotoRec. Ponad 2 h do końca.
Nie ma możliwości sprawdzenia listy usunietych plików wg daty albo szukania tych usunietych plikow po nazwach?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Przeczytałem polecone przez Pana linki.
W tej chwili przeprowadzam odzyskiwanie z PhotoRec. Ponad 2 h do końca.
Nie ma możliwości sprawdzenia listy usunietych plików wg daty albo szukania tych usunietych plikow po nazwach?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Przeczytałem polecone przez Pana linki.
- simon532
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
Za mało podajesz konkretów. Nie bardzo zrozumiałem czy pliki już były obecne na pendrive po ich wklejeniu, a dopiero po odłączeniu od złącza i ponownym włożeniu zniknęły?niachoping pisze: uprzejmie proszę o pomoc. Przed chwilą WYCIĄŁEM pliki z pulpitu i wkleiłem je na sformatowanego pendrive.
Jeżeli robiłeś metodą wytnij/ wklej to operacja ta powinna być jeszcze widoczna w schowku systemowym. Zależy to oczywiście od tego czy w ogóle go używasz oraz jak został skonfigurowany. Jest to w każdym razie jakaś szansa. Ja spróbowałbym najpierw tam poszukać.
Druga sprawa to sam pendrive. Podłącz go ponownie do komputera i sprawdź w menadżerze plików jego ścieżkę zamontowania (Ctrl+ L). U mnie wygląda to w taki sposób:
Kod: Zaznacz cały
/media/CNXT_PVR/

Następnie uruchom terminal i wpisz poniższe polecenia:
cd /media/CNXT_PVR/
ls -la
-
- Piegowaty Guziec
Tak, były. Na tym pendrive jakoś tak przewaznie miałem, że kopiowało się z błędami albo znikało tak po odłączeniu pendrive.
Niestety, pendrive został zniszczony, ale wcześniej przeszukany PhotoRec i nie znalazło nic (oprócz setek innych plików o wiele starszych).
Najgorsze jest to, że był to folder (niespakowany), a w środku 3 pliki tekstowe, 3 zapisane strony w html, 3 pdf i kolejny folder z 10 zdjęciami.
Gdyby to było spakowane, byłoby pewnie łatwiej.
Teraz się kończy skanowanie PhotoREC całego komputera. Jak na razie poznajdował jakieś pdf, stare zdjęcia (o dziwo - screeny z internetu, np. z allegro, zdjęcia z aukcji, itd.).
Komputer został już parę razy włączony i wyłączony.
Co mogę jeszcze zrobić?
Niestety, pendrive został zniszczony, ale wcześniej przeszukany PhotoRec i nie znalazło nic (oprócz setek innych plików o wiele starszych).
Najgorsze jest to, że był to folder (niespakowany), a w środku 3 pliki tekstowe, 3 zapisane strony w html, 3 pdf i kolejny folder z 10 zdjęciami.
Gdyby to było spakowane, byłoby pewnie łatwiej.
Teraz się kończy skanowanie PhotoREC całego komputera. Jak na razie poznajdował jakieś pdf, stare zdjęcia (o dziwo - screeny z internetu, np. z allegro, zdjęcia z aukcji, itd.).
Komputer został już parę razy włączony i wyłączony.
Co mogę jeszcze zrobić?
- simon532
- Wytworny Kaczor
Na razie nic, poczekaj aż przeskanuje całość. A skanowałeś photorec sam pendrive? Nic nie znalazło, a powinno. To dziwne, ja dla przykładu przeskanowałem swój i były tam pliki skasowane wiele miesięcy temu.
Poza tym zrób jeszcze jak radziłem na początku, sprawdź schowek systemowy. O ile jest zapamiętana pozycja w schowku można ją wkleić ponownie nawet po restarcie systemu, jeżeli nie zaznaczyłeś kasowania zawartości przy wyłączeniu w preferencjach schowka. Wtedy to się uda bez całej procedury odzyskiwania.
Poza tym zrób jeszcze jak radziłem na początku, sprawdź schowek systemowy. O ile jest zapamiętana pozycja w schowku można ją wkleić ponownie nawet po restarcie systemu, jeżeli nie zaznaczyłeś kasowania zawartości przy wyłączeniu w preferencjach schowka. Wtedy to się uda bez całej procedury odzyskiwania.

-
- Piegowaty Guziec
Nie korzystałem z żadnych menedżerów dla schowka.
Także przycisk WKLEJ jest nieaktywny od samego początku. Także po restarcie.
Także przycisk WKLEJ jest nieaktywny od samego początku. Także po restarcie.
- simon532
- Wytworny Kaczor
A czy sprawdzałeś w koszu pendrive`a? Zamontuj go i podaj wynik z terminala, o który już wcześniej prosiłem.
i
cd /media/Tutaj_wpisz_nazwę_pendrive
ls -ar
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Powiem wam że ja podobny miałem problem, tyle że ja skopiowałem te dane a właściwie to cały folder na tableta z androidem (tam była wbudowana karta (pamięć?) i po ponownym podłączeniu tableta katalogu nie było zaś pojawił się LOST&FOUND i tam zauważyłem jakieś pliki binarne. Jeszcze sprawdzałem to na kilku innych pendrivach i też taki problem zauważyłem. Dodam iż ja posiadam Linuxa Mint 13 XFCE. Ja to olałem ale może dla was taka informacja może się przydać i u zakładającego temat przypuszczam że też taki folder znajdzie a w nim pliki binarne, ale... jeśli ten post, a właściwie informacja w nim zawarta nie jest wam przydatna to możecie go usunąć.