Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze:Co do ustawienia dysku na 255 na baterii ... nie polecam. Ustawiania, które Ja preferuje peniają jednoczenie i energooszczędność i bezpieczeństwo. Przykład mojego Kolegi - miał ustawione właśnie 255, a zatem praktycznie niemożliwe jest zaparkowanie głowicy. Jechał pociągiem z Kraka do Wawy na spotkanie i pisał coś na swojej maszynie ... nagle pociąg gwałtownie zahamował i on swoją maszyna uderzył w siedzenie naprzeciwko - maszyna się zawiesiła. Odpalił ponownie, a tu system nie rozpoznaje dysku = uszkodzenie fizyczne MBR. Gwarancji nie uznano bo stwierdzi, ze dysk musiał "upaść" :P. Jak by głowica była zaparkowana - zatem dysk zgodnie z moja polityka wszedł w tryb "sleep" nic by się nie stało. Ponadto zużycie energii to od 1 - 4 watt [zależy od dysku to ostatnie na dyskach 7200] ... ale tez kwestia temperatury = wyższa temperatura wyższe zużycie energii = wiatrak. Kwestia usypiania - moim zdaniem przy takich ustawieniach mało istotna - w przypadku mojej polityki taki dysk powinien przeżyć ok 7-10 lat ;)

Pozdrawiam
255 to powersave, nie parkowanie, tylko pośrednio parkowanie. Polityka polityką, ale jak się odezwie smart dysku czy zacznie sypać najpierw małymi błędami to już "d... zimna". Każdemu radzę sprawdzić te parametry, o których pisałem własnoręcznie! Dyski są bardzo różne.
seba111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: seba111 »

Zatem wróciłem do standardowego parametru określającego parkowanie głowicy na AC w skrypcie eXt73 (/sbin/hdparm -B254). Temperatura dysku o kilka stopni skoczyła, ale nie przekracza 47°C. (choć jednak pod ręką czuć różnicę, obudowa wyraźnie cieplejsza. Szkoda... Zresztą ciekawe, że z tym parkowaniem głowicy na tym forum są tak rozbieżne opinie: jedni że nadmierne parkowanie szkodzi, inni - nie szkodzi [gdzieś widziałem - nie tu - wpis chwalący się ponad 3 mln parkowań dysku!]. Jestem ciekaw, co bardziej szkodzi: parkowanie czy wysokie temperatury ...).
Pozostaje jednak aktualne pierwsze pytanie do eXt73 (na pewno to wychodziło przy kolejnych testach): jaki wpływ na kernel (na stabilność i wydajność) ma moje ustawienie w /etc/cpufreqd.conf , żeby na zasilaniu sieciowym stosował profile=Performance Low (gdzie jest ondemand) zamiast Performance High (jak eXt73 zaproponował)? Przy takim ustawieniu, jak wcześniej pisałem, temperatura pokazywana przez 'sudo sensors' jest u mnie wyraźnie niższa (nawet do 10°C).
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

seba111 pisze:Zatem wróciłem do standardowego parametru określającego parkowanie głowicy na AC w skrypcie eXt73 (/sbin/hdparm -B254). Temperatura dysku o kilka stopni skoczyła, ale nie przekracza 47°C. (choć jednak pod ręką czuć różnicę, obudowa wyraźnie cieplejsza. Szkoda... Zresztą ciekawe, że z tym parkowaniem głowicy na tym forum są tak rozbieżne opinie: jedni że nadmierne parkowanie szkodzi, inni - nie szkodzi [gdzieś widziałem - nie tu - wpis chwalący się ponad 3 mln parkowań dysku!]. Jestem ciekaw, co bardziej szkodzi: parkowanie czy wysokie temperatury ...).
Pozostaje jednak aktualne pierwsze pytanie do eXt73 (na pewno to wychodziło przy kolejnych testach): jaki wpływ na kernel (na stabilność i wydajność) ma moje ustawienie w /etc/cpufreqd.conf , żeby na zasilaniu sieciowym stosował profile=Performance Low (gdzie jest ondemand) zamiast Performance High (jak eXt73 zaproponował)? Przy takim ustawieniu, jak wcześniej pisałem, temperatura pokazywana przez 'sudo sensors' jest u mnie wyraźnie niższa (nawet do 10°C).
Ile mam powtarzać, że za spin downy (parkowania) odpowiedzialny (ustawiany) jest: hdparm -S

Kod: Zaznacz cały

man hdparm
Ustawienia są w /etc/hdparm.conf
Innymi słowy:pomimo ustawienia 255 (wyłączenie zarządzenia energią) głowica sobie parkuje.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Zawsze mnie śmieszył lament z Load_Cycle_Count, który nie ma nic wspólnego z jakiś magicznym psuciem się dysków po osiągnięciu 600 000.
Te minimalne ruchy (Load_Cycle_Count) nie mają nic wspólnego z parkowaniem głowicy, a służą tylko do zabezpieczenia dysku przy gwałtownym ruchu lub upadku.

Dysk stara się trzymać głowicę z dala od talerzy jak najszybciej po wykonaniu operacji zapisu/odczytu — nie jest to jednak zaparkowanie głowicy.
Parkowaniem głowicy zarządza parametr -S (spindown), a liczbę parkowań głowicy (spin-up/spin-down) można czasem podejrzeć jako Start_Stop_Count (o ile dysk jest zgodny z SMART) i nawet wtedy nie warto się martwić tymi 600 tyś. bo jest to wartość minimalna i dotyczy kilku procent produkcji (niezależnie od branży).

Ustawienie -B 255 nie zawsze zadziała (zależy to od konkretnego dysku) i powoduje pewne ryzyko utraty danych przy upadku.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Na kernelach eXt73

Kod: Zaznacz cały

225 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       4090 #03/05/2012 18:49 SB nie podbija licznika na KDE
225 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       4104 #07/05/2012 04:42
225 Load_Cycle_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       7011 #28/10/201201:03
do pazdziernika byl na pierwszej partycji W7 a teraz jest XP ktory czasami uzywam, wiec wyniki nie sa zle :)
Laptop i dysk uzywany od grudnia 2011.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zatem tak aby była jasność:

Parametr -B:

Query/set Advanced Power Management feature, if the drive supports it. A low value means aggressive power management and a high value means better performance ... A value of 255 tells hdparm to disable Advanced Power Management altogether on the drive (not all drives support disabling it, but most do).

i Ja takiego parametru nie używam nawet na zasilaniu AC [używam 254] - tu nie ma potrzeby oszczędzania - ma być najwyższa wydajność. Wskazany przeze mnie parametr praktycznie uniemożliwia wejście w tryb oszczędzania i parkowanie głowicy - jednak nie wyłącza oszczędzania energii [jedynie znacznie wydłuża czas po którym to nastąpi] - uważam go za ostateczny bezpieczny parametr. Tutaj nie istnieje raczej ryzyko "upuszczeni" dysku, czy też mocnego szarpnięcia maszyny - choć czasem i takie ryzyko się zdarza na zasilaniu sieciowym, ale jest ono znikome w porównaniu do zasilania bateryjnego - używanego głównie w podroży, przemieszczania się z maszyną, etc. Jak Ktoś się nie boi to wystarczy mocno "trzepnąć" maszynę na zasilaniu sieciowym, bądź bateryjnym gdy ustawimy jest parametr -B255 - maszyna powinna się zawiesić, i módlmy się aby głowica akurat nie była nad jakimś wrażliwym miejscem ;). Zatem konkludując, parametru -B255 używamy, gdy zależy nam na maksymalnej wydajności, a energooszczędność i bezpieczeństwo talerzy dysku nie ma dla nas znaczenia.

Oczywiście używam też parametru -S, ale to nie jest przedmiotem, akurat tych dywagacji ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

^ Dysk montowany jest z fabrycznym oprogramowaniem (firmware), sterującym jego pracą. Producenci ustawili sobie sterowanie parkowaniem głowicy tak a nie inaczej, pod pretekstem oszczędnego zarządzania energią. Problem ujawnia się najsilniej przy pracy laptopa na baterii.
Systemy operacyjne mogą ale nie muszą osobno kontrolować politykę zarządzania energią. Pod Ubuntu da się dokonać takich ustawień, aby podczas pracy tego systemu dysk zachowywał się inaczej niż każe mu producent. Jednak jak dotąd domyślne ustawienia Ubuntu są nie najlepsze. Należy je skorygować ręcznie.
Na ustawienia -B 255, 254 czy niższe różnie różne dyski reagują. Nie zawsze to działa, ale przekłada się pośrednio na Load Cycle Count - Load/Unload Cycle Count to Ilość cykli zaparkowania/wyparkowania głowic ze strefy parkowani lub jak jeszcze inaczej podają w ogóle "ruchów". Podają 300 - 600 tys. jako minimalne, ale chyba logiczne że im wyższe wartości to więcej dysk pracuje i się zużywa. W końcu to jest atrybut S.M.A.R.T. dysku.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 11:46 przez luk1don, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oczywiście każdy dysk reagować może inaczej - każdy producent sosteje różną politykę. Jednak na podstawie swojego doświadczenia wiem, że parametry, które dograłem w swoim APM zapewniają obecnie najlepszy kompromis. Oczywiście Każdy może ustawiać je według swojego doświadczenia, potrzeb i wiedzy ;). Ja na pewno nie polecam parametru -B255, już dwukrotnie widziałem sytuacje, w których dyski "przypłaciły to życiem" ... w tym mój jeden - chciałem jakieś 3 lata temu dać mu maksymalną wydajność i dałem na ok 6 miesięcy ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
seba111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: seba111 »

Przy zastosowanym skrypcie APM mój laptop na baterii (hdparm -S6 -B160):
Load_Cycle_Count - średnio co 1-2 minuty wzrost o 1
Start_Stop_Count - wartość nie zmienia się (na chwilę obecną ponad 23 tys.)
Temperature_Celsius - ok 36°C. :clap:

Przy zastosowanym skrypcie APM mój laptop na AC (hdparm -S120 -B254):
Load_Cycle_Count - wartość nie zmienia się;
Start_Stop_Count - wartość nie zmienia się;
Temperature_Celsius - dysk cieplejszy o ok. 10°C. (niby nic, ale pogarsza komfort np: pisania, gdy pod ręką już wyraźnie parzy)

Zatem skoro
brezniew pisze:Te minimalne ruchy (Load_Cycle_Count) nie mają nic wspólnego z parkowaniem głowicy, a służą tylko do zabezpieczenia dysku przy gwałtownym ruchu lub upadku.
i
liczbę parkowań głowicy (spin-up/spin-down) można czasem podejrzeć jako Start_Stop_Count
oraz wielokrotnie na tym forum eXt73 podkreślał, że nie uważa parkowania głowicy za problem,
a z drugiej strony np. luk1don wielokrotnie uwrażliwiał nas na ilość cyklu zaparkowań/wyparkowań (Load_Cycle_Count),
do tego Moderator podsumowuje ten wątek
brezniew pisze:Zawsze mnie śmieszył lament z Load_Cycle_Count, który nie ma nic wspólnego z jakiś magicznym psuciem się dysków po osiągnięciu 600 000
to niezły jest w tej dziedzinie bałagan informacyjny... :pt36:

Chciałbym mieć tak chłodny dysk na AC jak na baterii. I wydawało mi się, że sposobem na to jest ustawienie mniejszego parametru niż -B254. Jednocześnie zawsze wtedy Load_Cycle_Count wzrasta średnio o 1/minutę. Temperatura spada do tej z baterii. Jak widzę na moje pytanie o bezpieczeństwo dysku przy parametrze -B np.: 160 nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony wtedy mam chłodniejszy dysk (ręka położona na laptopie nie smaży się...), z drugiej - wzrost (raczej szybki) Load_Cycle_Count. I jeszcze Start_Stop_Count, który się nie zmienia (skoro liczba parkowań głowicy się nie zmienia czy to znaczy, że dysk wcale mi nie parkuje?).
Całość można podsumować pytaniem: "co jest dla dysku bardziej szkodliwe: wyższa temperatura czy rosnący Load_Cycle_Count :?:". Choć z pobieżnego prześledzenia problemu na tym forum widzę, że nie ma jednoznaczej odpowiedzi. Chyba trzeba zaufać standardowemu ustawieniu na AC, czyli -B254 i pogodzić się z cieplejszym dyskiem (co może się przydać przy nadchodzącej zimie ;-) ).
Na zakończenie tematu hdparm chciałbym podziękować eXt73 za kapitalną robotę. :clap: :clap: :clap: A innym forumowiczom za dzielenie się swoją wiedzą :clap:
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Należy zacząć od tego, że ten wyimaginowany problem nie zdążył nawet zaistnieć:
* Set hdparm power management to 254 for all hard drives. (Closes: #448673)
-- Raphael Hertzog <hertzog@debian.org> Thu, 15 Nov 2007 11:45:41 +0100
Jednak szybko zdrowy rozsądek zwyciężył zbiorową histerię i po miesiącu nastąpiła zmiana:
* Set hdparm -B 128 while on battery in 90-hdparm.sh. Head parking is useful
on the road for shock protection. Still set hdparm -B 254 while on AC.
- Raphael Hertzog <hertzog@debian.org> Thu, 13 Dec 2007 20:27:24 +0100
Do Ubuntu trafiło po roku:
* ac.d/90-hdparm.sh, battery.d/90-hdparm.sh, resume.d/90-hdparm.sh,
start.d/90-hdparm.sh: Set hdparm power management to 254 for all hard
drives. Ignore errors while detecting of APM is supported. Set
hdparm -B 128 while on battery in 90-hdparm.sh. Head parking is useful
on the road for shock protection. Still set hdparm -B 254 while on AC.
(Closes: #448673, #452489, #453478, #458787, #481685)
-- Bryce Harrington <bryce@ubuntu.com> Wed, 24 Sep 2008 08:43:42 -0700
Dziś są już w innych miejscach te skrypty, które tym zarządzają (pm-powersave).
Oczywiście należy pamiętać, że It's not a bug - it's a feature!
Kiedyś w biznesowych laptopach (zwykłymi Kowalskimi nigdy się nikt nie przejmował) były montowane specjalne sensory i specjalne sterowniki do Windowsa, które po wykryciu niebezpiecznych sytuacji zatrzymywały dyski i parkowały głowice bo dla klienta biznesowego utrata danych była niedopuszczalna. Potem trafiło na zwykły rynek.
Nie było to ani wydajne, ani skuteczne dlatego w kolejnej generacji dysków rozwiązano to na poziomie firmware dysków i jest dostępne również dla zwykłego zjadacza chleba i nie jest to już pełne parkowanie znane z desktopów (spindown).

Co do wyników SMART, gdy jakiś parametr ma rzeczywiste znaczenie przy ocenie żywotności dysku, to producent z oczywistych powodów zaznaczy to w warunkach gwarancji:
Firma Intel gwarantuje nabywcy powyższego produktu w oryginalnym zapieczętowanym opakowaniu („oryginalny
nabywca”) oraz nabywcy zawierającego produkt systemu komputerowego zbudowanemu przez oryginalnego nabywcę
(„oryginalny nabywca systemu”) co następuje: Jeżeli Produkt jest użytkowany i zainstalowany we właściwy sposób,
będzie wolny od usterek materiałów i robocizny i będzie odpowiadał powszechnie dostępnym specyfikacjom firmy Intel
przez „okres gwarancyjny” trwający NAJWYŻEJ: (A) PRZEZ OKRES 5 (PIĘCIU) LAT LICZONY OD DATY ZAKUPU
PRODUKTU W ORYGINALNYM, ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU PRZEZ PIERWOTNEGO NABYWCĘ LUB OD DATY
ZAKUPU PRZEZ PIERWOTNEGO NABYWCĘ SYSTEMU, LECZ NIE DŁUŻEJ NIŻ (B) DO CZASU, KIEDY WEDŁUG
POMIARU PRZEPROWADZONEGO ZA POMOCĄ IMPLEMENTACJI FIRMY INTEL INTELIGENTNEGO WSKAŹNIKA
ZUŻYCIA MEDIÓW E9 (“SMART” ATTRIBUTE (E9) “MEDIA WEAR-OUT INDICATOR”) OSIĄGNIE WARTOŚĆ
ZNORMALIZOWANĄ 1
(“NORMALIZED VALUE” OF “1”) ZGŁOSZONĄ PRZEZ INTEL® SSD TOOLBOX (ZESTAW
NARZĘDZIOWY SSD INTEL®). Wskaźnik zużycia mediów” (E9) jest wyspecyfikowany w arkuszu danych produktu firmy
Intel i można uzyskać do niego dostęp za pomocą oprogramowania pod nazwą Intel® Solid-State Drive Toolbox (zestaw
narzędziowy do napędu półprzewodnikowego Intel®), które można pobrać bezpłatnie od firmy Intel. Użytkownik programu
SSD Toolbox znajdzie wartość E9 „wskaźnika zużycia mediów” klikając na przycisk „Sprawdź atrybuty SMART”.
Wskaźnik zużycia nowego, nieużywanego napęd ma wartość 100, a napęd, który osiągnął kres zdolności zapisywania
wskaźnik zużycia 1.
Jeżeli produkt będący przedmiotem niniejszej ograniczonej gwarancji nie będzie odpowiadał
warunkom niniejszej gwarancji w okresie gwarancyjnym, firma Intel według własnego uznania podejmie następujące
czynności:
Po półrocznym, beztroskim używaniu bez stosowanie żadnych porad spanikowanych użytkowników Ubuntu (typu wyłączanie journalingu):
smartctl -a /dev/sda | grep Media_Wearout_Indicator
233 Media_Wearout_Indicator 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
Kiedyś z ciekawości sprawdziłem wynik Load_Cycle_Count na netbooku, na którym przez 2 lata był używany wyłącznie WinXP i wartość wynosiła ponad 470 tyś. Nie spotkałem się nigdy z paniką użytkowników Windowsa z tego powodu.
Widziałem nie raz wyniki Load_Cycle_Count rzędu kilku milionów i dyskom nic nie dolegało. Zresztą kto dziś używa wieloletnich dysków twardych.

Używanie parametru 255 ma sens jedynie przy używaniu laptopa jako desktopa. Stale na biurku i z podłączonym zasilaniem. Wtedy nie interesuje nas cała polityka zarządzania energią, ani ryzyko utraty danych przy wstrząsie/upadku.
Nie w każdym przypadku 255 zadziała. Gdy dysk nie pozwala na wyłączenie zarządzaniem energii to po prostu będzie działało wg ustawień producenta, a sam parametr zostanie zignorowany.

Nie po to się kupuje nowy sprzęt, żeby się ograniczać i dodatkowo ryzykować utratę danych.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tu się z Kolegą brezniew`em [jak by to nie brzmiało ... ze 30 - 40 lat temu dodałbym pewnie tow. hehe ;)] w pełni zgadzam ... oczywiście -B255 nie wszędzie zadziała, ale jak już to tylko w sytuacjach o jakich obaj piszemy. Oczywiście Każdy może realizować się tu według swoich upodobań, zgodnie z jakże piękną staropolską zasadą: "Każdy Zbój na swój strój" ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Co do manuali, cała histeria zaczęła się od rozdziału z instrukcji dysku Fujitsu MHT2080AT:
1.10 Load/Unload Function

The Load/Unload function is a mechanism that loads the head on the disk and
unloads the head from the disk.
The product supports a minimum of 300,000 normal Load/Unload cycles.
Normal Unload is a normal head unloading operation and the commands listed
below are executed.
• Hard Reset
• STANDBY
• STANDBY IMMEDIATE
• SLEEP
• IDLE
Emergency Unload other than Normal Unload is performed when the power is
shut down while the heads are still loaded on the disk.
The product supports the Emergency Unload a minimum of 20,000 times. Device Overview
When the power is shut down, the controlled Normal Unload cannot be executed.
Therefore, the number of Emergency other than Normal Unload is specified.
Remark:
We recommend cutting the power supply of the HDD for this device after the
Head Unload operation completes. The recommended power supply cutting
sequence for this device is as follows:
1) Disk Flush
Flush Cache command execution.
2) Head Unload
Standby Immediate command execution.
3) Wait Status
Checking whether bit 7 of the status register was set to '0'.
(wait to complete STANDBY IMMEDIATE command)
4) HDD power supply cutting
Przy dyskach Hitachi tolerancja jest 600000 wyładowań. Z tego, co przeczytałem osiągnięcie wysokich liczb w tym wzglądzie było określane przyczyną wyrzucania błędów SMART i polecano obserwację błędów w /var/log/messages czy w /var/log/syslog i oczywiście wykonanie bakupu danych. Prawda, że nie wiadomo, czy bezpośrednią przyczyną tego była liczba Load Cycle Count, bo tego nie zbadano. Dysk zużywać się musi, tylko nie nadmiernie szybko.
Tym, co spotęgowało tę panikę było zjawisko klikania dysku, określane dźwiękiem "tik tik tik" w rodzaju kleszczy lub lekkiego "beep" w przypadkowych odstępach czasu. Dźwięk kliknięcia jest zazwyczaj spowodowany przez napęd parkującej głowicy. Istnieje wiele tego przyczyn, w tym zarządzanie energią i czujniki wstrząsów. Jednakże, może to również oznaczać, że dysk ma umrzeć. W wiki nazwali to "click of death":
http://en.wikipedia.org/wiki/Click_of_death
Nie należy mylić tego z regularną aktywnością dysku. Wiele plików czy demonów aktualizuje się co parę sekund. Pomimo plików w pamięci podręcznej, systemy plików zgodne z POSIX takie jak ext2, ext3 czy ext4 muszą zaktualizować ostatni czas dostępu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż Hitachi w przypadku zostawiając ustawień standardowych dla np. Ubuntu 11.10 potrafił parkowa głowicę ... co 1 sekundę ! Niestety polityka tego producenta jest zadziwiająca. Sam ma 3 dyski tej firmy i zastosowanie moich rozwiązań pozwala na utrzymanie w przypadku pracy na baterii niskich temperatur i braku właśnie "klikania" dysku. Poruszona już w tym wątku kwestia temperatur - dyski w/w Firmy potrafią się rozgrzewać nawet do 50 st. C, co już w samo w sobie mocno skraca ich żywotność ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Wspomniany przeze mnie netbook klika od początku używania (WinXP) i tak se klika ponad 2 lata, więc Pogłoski o jego śmierci są mocno przesadzone. Nie ma wątpliwości, że to klikanie to ruchy głowicy (470 tyś. Load_Cycle_Count) i nikt w świecie Windowsów nie zawraca sobie głowy takimi pierdołami. Nie ma chyba nawet do tego żadnego sterownika. A to nie jakiś zapyziały rynek linuksiarzy.

Te słynne 600 tyś cykli dotyczy raczej liczby start/stop, która przy dyskach biurkowych powinna być równa liczbie load/unload (o ile podaje prawidłowe wyniki SMART). Dlatego pewnie zawsze się podawało "300,000 normal Load/Unload cycles".
Widziałeś kiedyś dysk o wskaźniku 300k Start_Stop_Count? Bo 300k Load_Cycle_Count na nikim wrażenia nie robi.
http://superuser.com/questions/313523/h ... are-update
http://superuser.com/questions/153982/h ... n-325-days
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wydaje mi się, że Panowie chyba nie ma tu specjalnie, co dzielić włosa na czworo. Dyski są dla nas, a nie odwrotne. Po to są systemy oszczędzania energii, aby by z ich dobrodziejstw korzystać. Jeśli Ktoś uważa inaczej - stosuje swoje reguły i tyle.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:Cóż Hitachi w przypadku zostawiając ustawień standardowych dla np. Ubuntu 11.10 potrafił parkowa głowicę ... co 1 sekundę ! Niestety polityka tego producenta jest zadziwiająca. Sam ma 3 dyski tej firmy i zastosowanie moich rozwiązań pozwala na utrzymanie w przypadku pracy na baterii niskich temperatur i braku właśnie "klikania" dysku. Poruszona już w tym wątku kwestia temperatur - dyski w/w Firmy potrafią się rozgrzewać nawet do 50 st. C, co już w samo w sobie mocno skraca ich żywotność ;).

Pozdrawiam
Ja jadę właśnie na Hitachi... :-D
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Z tego co pamiętam (od wakacji) tam chyba też był Hitachi, a 300k load/unload to on chyba w rok robi i problemu nie ma ;-)
Nie przypominam sobie żeby był chociaż ciepły.
Sprawdzałem te liczby bo zaciekawiło mnie ciągłe cykanie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do temperatur ... to Hitachi które Ja ma są wyraźnie cieplejsze od Samsungów i Caviarów ... a te u mnie pracują na 7200 a nie 5200. Widać "inna półka" ;). Choć oczywiście Hitachi "Hitachiemu" nierówny ;).

Pozdrawiam

hvil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: hvil »

Mam problem świeżo po zainstalowaniu Ubuntu. Wygląda to tak:
1. włączam komputer
2. leci ładowanie linuxa
3. pojawia się tło pulpitu
4. i.... nic więcej.....
5. po ok 4 minutach oczekiwania wyskakuje komunikat "Program Compiz został nieoczekiwanie zamknięty" i tu opcje "Pozostaw mimo to "(czy jakoś tak) lub " uruchom ponownie system"
6. Jak klikam pozostaw to tak wisi i wisi wszystko i nic więcej. A jak uruchom ponownie to znowu się to dzieje.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hvil pisze:Mam problem świeżo po zainstalowaniu Ubuntu. Wygląda to tak:
1. włączam komputer
2. leci ładowanie linuxa
3. pojawia się tło pulpitu
4. i.... nic więcej.....
5. po ok 4 minutach oczekiwania wyskakuje komunikat "Program Compiz został nieoczekiwanie zamknięty" i tu opcje "Pozostaw mimo to "(czy jakoś tak) lub " uruchom ponownie system"
6. Jak klikam pozostaw to tak wisi i wisi wszystko i nic więcej. A jak uruchom ponownie to znowu się to dzieje.
Hmm proponowałbym odrębny wątek w dziale laptopy ? ;) Ja proponuje Kubuntu 12.10.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”