Po aktualizacji do 12.10 zamykanie systemu wypisuje tekst z konsoli na ekanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
krzynycz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Po aktualizacji do 12.10 zamykanie systemu wypisuje tekst z konsoli na ekanie

Post autor: krzynycz »

Zaktualizowałem Ubuntu 12.04 do 12.10 (Unity) przy pomocy Menadżera aktualizacji.

W po aktualizacji zauważyłem, że podczas startu systemu na ekranie miga kursor w lewym górnym rogu. Nic nie pisze tylko miga, więc przyjąłem, że tak ma być. Jednak podczas zamykania systemu gdy ekran gaśnie i na ciemnym tle wyświetla się centralnie niewielki pomarańczowy napis Ubuntu 12.10 a pod nim kilka kropeczek, kursor znowu miga - tym razem zaraz za ostatnią kropeczką. Po chwili system zaczyna pisań do miejsca w którym jest kursor, czyli od środka ekranu. Wypisuje typowe teksty które wypluwane są przy shutdownie na konsole, jednak od pewnej wersji, już nie pamiętam której konsola przy starcie i zatrzymaniu nie jest widoczna.

Wygląda to nie najlepiej. Nie wiem czy ktoś z was też tak ma. Być może przy czystej instalacji od nowa jest OK. Co może być powodem takiego zachowana?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Po aktualizacji do 12.10 zamykanie systemu wypisuje tekst z konsoli na ekanie

Post autor: bear7 »

Chyba masz ten sam problem:
viewtopic.php?f=133&t=162410
Zgadza się?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
grobik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: Po aktualizacji do 12.10 zamykanie systemu wypisuje tekst z konsoli na ekanie

Post autor: grobik »

Po nowej instalacji też to mam. I też mi się nie podoba - niezależnie od wielkości liter (u mnie wielkość normalna)
krzynycz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 17.10

Post autor: krzynycz »

Metoda pierwsza z linku podanego przez @bear7 zmieniła sposób wyświetlania obrazu przy starcie i zatrzymaniu systemu. Kursora ani tekstu już nie widać. Jest tylko napis z Ubuntu a pod nim migające kropeczki - wszystko większe jakby w trybie graficznym.

Można powiedzieć, że problem zamaskowany - dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”