Konfiguracja PPPoE w Ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Konfiguracja PPPoE w Ubuntu
Czy ktoś mógłby opisać jak poprawnie skonfigurować połączenie PPPoE?
Korzystam z internetu radiowego i w Windows sprawa jest prosta. Wystarczy że wpisze swój login i hasło i mam dostęp do internetu.
A w Ubuntu przy tej konfiguracji się pogubiłem. W graficznym programie do konfiguracji widzę więcej opcji niż w Windows. Do tego wyskakuje mi jakieś okienko do wpisania SSID? Gdzie w Windows sam program to wczytuje.
Korzystam z internetu radiowego i w Windows sprawa jest prosta. Wystarczy że wpisze swój login i hasło i mam dostęp do internetu.
A w Ubuntu przy tej konfiguracji się pogubiłem. W graficznym programie do konfiguracji widzę więcej opcji niż w Windows. Do tego wyskakuje mi jakieś okienko do wpisania SSID? Gdzie w Windows sam program to wczytuje.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Konfiguracja PPPoE w Ubuntu
Tutaj jest identycznie prosto - albo ustawiasz to w graficznym managerze połączeń internetowych albo klepiesz w konsoli
i podajesz użytkownika, hasło i wsio - hula. A to, że jest więcej możliwych opcji nie uznaję za minus
Poza tym SSID na pewno nie musisz uzupełniać - parę lat używałem PPPoE i nie przypominam sobie, abym musiał robić takie czary, a korzystałem zarówno z konsolowego narzędzia jak i network-managera 
Kod: Zaznacz cały
sudo pppoeconf

-
- Piegowaty Guziec
Dzięki. Tej komendy już próbowałem. Zadziałała dopiero na innym systemie tj. na Kubuntu 12.10
Jednak zrywa mi się połączenie z internetem i nie wiem dlaczego
Jednak zrywa mi się połączenie z internetem i nie wiem dlaczego

- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Miałem tak samo gdy ustawiłem jednocześnie PPPoE w Network Managerze i konsoli. Czasem sam Network Manager je zrywał. Gdy używałem tylko pppoeconf, połączenie działało i działa nadal bez problemu w domu u moich rodziców, gdzie stacjonarka używa właśnie tego typu połączenia.
-
- Piegowaty Guziec
Najpierw wykonałem komendę sudo pppoeconf po czym otrzymałem taki komunikat:
Następnie odkryłem w programie Network Manager że login i hasło mogę wpisać w zakładce DSL.
Kolejny komunikat jaki się pojawił tylko nie pamiętam czy z konsoli ale chyba tak, był taki:
A teraz bardzo ważne dla mnie pytanie, czy jeżeli uda mi się ustawić to połączenie w konsoli to czy system będzie się łączył z internetem automatycznie czy za każdym razem będę musiał uruchamiać internet przez konsolę.
I jeżeli system będzie się łączył automatycznie to jak wyłączyć np: na chwilę internet?
| Sorry, I scanned 2 interfaces, but the Access │
│ Concentrator of your provider did not respond. Please │
│ check your network and modem cables. Another reason for │
│ the scan failure may also be another running pppoe │
│ process which controls the modem. |
Kolejny komunikat jaki się pojawił tylko nie pamiętam czy z konsoli ale chyba tak, był taki:
| The DSL connection has been triggered. You can use the │
│ "plog" command to see the status or "ifconfig ppp0" for │
│ general interface info.
A teraz bardzo ważne dla mnie pytanie, czy jeżeli uda mi się ustawić to połączenie w konsoli to czy system będzie się łączył z internetem automatycznie czy za każdym razem będę musiał uruchamiać internet przez konsolę.
I jeżeli system będzie się łączył automatycznie to jak wyłączyć np: na chwilę internet?