Wybór dystrybucji ubuntu
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Wybór dystrybucji ubuntu
Gdybyś próbował Debiana, to są gotowe dystrybucje bazujące na tym systemie.
Na przykład Crunchbang z Openboksem:
- wersja Statler (Debian Stable) http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=17742
- wersja Waldorf (Debian Wheezy - Testing) http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=22440
Minusem jest brak pełnego polszczenia o ile dobrze pamiętam.
Na przykład Crunchbang z Openboksem:
- wersja Statler (Debian Stable) http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=17742
- wersja Waldorf (Debian Wheezy - Testing) http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=22440
Minusem jest brak pełnego polszczenia o ile dobrze pamiętam.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
O działanie Flasha nie możesz winić systemu tylko Adobe. Na Lubuntu zapewne będzie podobnie, ale chciałbym się mylić. Nie wiem jaki masz komputer, ale na słabszych - zapomnij o Flashu, ja na starym P4 2GHz i 512MB RAM miałem już pokaz slajdów na stronie na której było parę reklam flashowych. I winą było tu słabe zoptymalizowanie Flash dla Linuksa, bo na Windows XP działało jak złoto. Więc może przyczyna też tutaj leży.Molekh pisze:Xubuntu 12.10 zachowuje się w taki sam sposób jak poprzednik. Czyli dalej masochistyczne zapędy flasha oraz ścinanie skype plus dłuższe oczekiwanie na włączenie paska po kliknięciu prawego kliknięcia myszki. Zainstalowałem uaktualnienia, zreinstalowałem flash i go skonfigurowałem ale dalej żadnej poprawy nie było. Wypalam płytkę z Lubuntu jednak wielkich nadziei sobie nie robie na to że obędzie się bez ścinek. Będę informował na bieżąco o postępach
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
wersja flasha ma też duże znaczenie - niektóre są mniej skopane niż inne.
niech ktoś mądrzejszy ode mnie w te klocki wypowie się którą wersję (i jak) zainstalować.
niech ktoś mądrzejszy ode mnie w te klocki wypowie się którą wersję (i jak) zainstalować.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
openSUSE 12.1 to system sprzed roku. Używał on innej wersji flasha, być może mniej "skopanej". Dla mnie rozwiązaniem jest nieraz instalacja Chrome i używanie tej przeglądarki tylko do youtube.Molekh pisze: Wydaje mi sie jednak iż problem flasha jest po stronie ubuntu, bo gdy bawiłem się opensuse 12.1 to aż tak strasznie youtube sie nie ścinał.
Można też cofać się wstecz z wersjami flasha. Opisy na forum. Wyjściem może być odinstalowanie flashplugin-installer i włączenie Partnerów w repozytoriach, po czym zainstalowanie adobe-flashplugin.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Sprzęt ma duże znaczenie - Skype dla Linuksa nie ma małych wymagań:
PS:
Jak wspomniał wyżej przedmówca, użyj Google Chrome - ma on zawsze najnowszą wersję flasha wbudowaną i generalnie już tylko na dziś w Google Chrome flash jest oficjalnie supportowany.
W moim przypadku miałem podobnie jak Ty, do czasu aż nie zmieniłem sprzętu na obecny gdzie wszystko działa już ładnie. Wspominasz jednak o OpenSUSE, więc pewnie sprzęt jako taki masz, bo distro te do najlżejszych nie należy. Spróbuj oczywiście jak mówisz na innej wersji - niczego nie stracisz, ale z doświadczeń na moim starym sprzęcie, to YouTube w 360p i okienku to był maks co mogłem osiągnąć na Linuksowym flashu. Niemniej nie wiem jaki masz sprzęt, więc cięzko mi powiedzieć.1 GHz processor or faster.
256 MB RAM.
PS:
Jak wspomniał wyżej przedmówca, użyj Google Chrome - ma on zawsze najnowszą wersję flasha wbudowaną i generalnie już tylko na dziś w Google Chrome flash jest oficjalnie supportowany.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
@Jusko
Kolega ma akurat sprzęt, który powinien lubić się z Xubuntu i Lubuntu:
Procesor: Intel Pentium D 2x2,66
Grafika:ATI Radeon X550
RAM: 1GB DDR2
Płyta główna: Gigabyte G31M-ES2L
Karta Dźwiękowa: zintegrowana Realtek (system 5.1)
Tak przypominam, bo to info było tak wciśnięte między posty, że trudno dostrzec.
Kolega ma akurat sprzęt, który powinien lubić się z Xubuntu i Lubuntu:
Procesor: Intel Pentium D 2x2,66
Grafika:ATI Radeon X550
RAM: 1GB DDR2
Płyta główna: Gigabyte G31M-ES2L
Karta Dźwiękowa: zintegrowana Realtek (system 5.1)
Tak przypominam, bo to info było tak wciśnięte między posty, że trudno dostrzec.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2012, 13:46 przez majsza, łącznie zmieniany 1 raz.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Obstawiam skopanego Flash zatem - na takim sprzęcie to Xubuntu powinno działać bez problemu, o Lubuntu nie wspominając. Proponuję zatem zainstalować Lubuntu skoro kolega już go ściąga i skorzystać z Google Chrome, chyba najlepsza na teraz metoda na aktualnego Flasha. Można przełączyć YouTube również w HTML5 - niektórzy twierdzą że to ssie po sprzęcie, ale mnie śmigało fajnie na gorszym sprzęcie jak widać.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Tylko pamiętaj, że ta wersja ma wsparcie do kwietnia 2013 (server ma do 2015)Molekh pisze:Problem rozwiązany. Zainstalowałem ubuntu 10.4 i wszystko śmiga jak należyDziękuje za porady
https://wiki.ubuntu.com/LTS
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS