Wskaźnik aktywności dysku

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
lucas71
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Wskaźnik aktywności dysku

Post autor: lucas71 »

Witam.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zna jakiś trick na to, aby w netbooku, który nie ma wskaźnika aktywności dysku twardego, w jakiś sposób mieć dostępną taką informację? Nie chodzi mi o rozwiązania typu "iotop", ale o coś, co na bieżąco będzie informować o tym, że dysk aktualnie pracuje. Może mało ważna funkcja, ale przydatna w czasie instalacji pakietów/programów itp, kiedy nie wiadomo czy system "wisi" czy jeszcze instaluje... Mam na myśli np jakiś aplet widoczny w trayu, lub (ale to mało prawdopodobne) aplikację, która zarządzać będzie diodą od działania/zasilania/baterii/wi-fi.
Wiem, że do komputerów stacjonarnych jest program, który dla różnych funkcji uruchamia kontrolkę ScrollLock, ale czy znajdę coś dla netbook'a, który nie ma hardware'owej diody LED obsługującą HDD?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Mój sprzęt: netbook ACER Aspire One 722, proc: AMD C-60, graf: HD6290, Ubuntu 12.04 64bit, GNOME Shell
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Re: Wskaźnik aktywności dysku

Post autor: Tomfoc »

Jest taki fajny aplecik o nazwie indicator-multiload. Graficznie prezentuje użycie procesora, pamięci, dysku, sieci. Widoczny jest na górnym pasku - mówię o Unity. Możesz go zainstalować pisząc w konsoli polecenie: sudo apt-get install indicator-multiload
lucas71
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Spróbuję, ale wątpię czy będzie chciał "gadać" z GNOME Shell.
Jednak mimo wątpliwości sprawdzę - dzięki za informację, oczywiście temat z mojej strony nadal otwarty, więc wszelkie dodatkowe informacje mile widziane ;)
Pozdrawiam.
Jacek
Linux user #457980
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

A czemu nie zwykłe conky?
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: Rafcio »

namok pisze:A czemu nie zwykłe conky?

Kod: Zaznacz cały

${diskiograph 10,100 AAAAAA AAAAAA}
Debian Jessie
lucas71
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tomfoc pisze:Jest taki fajny aplecik o nazwie indicator-multiload. Graficznie prezentuje użycie procesora, pamięci, dysku, sieci. Widoczny jest na górnym pasku - mówię o Unity. Możesz go zainstalować pisząc w konsoli polecenie: sudo apt-get install indicator-multiload
Właśnie o czymś takim myślałem, ale niestety jak się domyślałem aplet działa, ale jest uruchamiany w dolnym pasku, który automatycznie się chowa (jest możliwość, aby się nie chował, ale mi to nie odpowiada). Próbowałem przenieść na górny pasek tak samo jak robiłem to z Banshee i Pidginem, ale niestety bez efektu - cały czas widać go tylko w pasku dolnym...
namok pisze:A czemu nie zwykłe conky?
Wolałbym cały czas widzieć aktywność dysku - przy conky musiałbym np minimalizować okna żeby sprawdzić co się dzieje z dyskiem.

Rafcio - nie rozumiem tego, co napisałeś, prosiłbym o wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
Jacek
Linux user #457980
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

@Rafcio podał ci treść zaklęcia, które należy dodać do pliku konfiguracyjnego programu conky, by ten pokazywał wykres aktywności dysku. No ale skoro conky ci nie odpowiada, to po temacie. Dodam tylko, że w Unity te aplety (jest ich więcej niż jeden) działają bardzo dobrze.
lucas71
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Faktycznie, w UNITY działa ten aplet bardzo ładnie, ale poza tym to środowisko mi nie odpowiada. W GNOME Shell chowa się on w dolnym pasku tak, jak przypuszczałem...
Tak więc prawdopodobnie jak dla mnie będzie to nieużyteczne, chociaż odpowiadała mi formuła tego apletu - o takie coś. Prawdopodobnie dla kogoś, kto jest "oblatany" w Linuksie nie byłoby problemem przeniesienie tego gadżetu do górnego paska, ale mnie to zadanie niestety przerasta.
Niemniej jednak bardzo dziękuję za chęci i jeśli komuś jeszcze przyjdzie coś do głowy to chętnie wypróbuję...
Pozdrawiam.
Jacek
Linux user #457980
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”