access point - ruter wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
access point - ruter wifi
Witam i proszę o pomoc osoby znające się na administracji siecią Linux
Mianowicie chciałbym zrealizować konfiguracje polegająca na:
-mam dostęp do sieci publicznej darmowego internetu adres ip przypisywany jest przez ruter
- netbook mis u 100 z zainstalowanym ubuntu 10,04 pobiera internet przez wbudowaną kartę wifi
- chciałbym podłączyć jęczę jedną kartę wifi usb , która odpowiadałaby za rozprowadzenie sieci lokalnej
z dostępem do internetu ( konfiguracja dhcp po adresie mac)
- z internetu w sieci lokalnej maja korzystać trzy urządzenia (ubuntu,debian,debian maemo)
Uprzejmie proszę o wskazówki jak i co ,czy ogóle jest to możliwe aby były dwa interfejsy wlan0,wlan1
ewentualnie mogę podłączyć do msi u100 przez ethernet ruter który by rozprowadził sieć, ale co i jak z adresami jaka brama
dziękuje i pozdrawiam
Mianowicie chciałbym zrealizować konfiguracje polegająca na:
-mam dostęp do sieci publicznej darmowego internetu adres ip przypisywany jest przez ruter
- netbook mis u 100 z zainstalowanym ubuntu 10,04 pobiera internet przez wbudowaną kartę wifi
- chciałbym podłączyć jęczę jedną kartę wifi usb , która odpowiadałaby za rozprowadzenie sieci lokalnej
z dostępem do internetu ( konfiguracja dhcp po adresie mac)
- z internetu w sieci lokalnej maja korzystać trzy urządzenia (ubuntu,debian,debian maemo)
Uprzejmie proszę o wskazówki jak i co ,czy ogóle jest to możliwe aby były dwa interfejsy wlan0,wlan1
ewentualnie mogę podłączyć do msi u100 przez ethernet ruter który by rozprowadził sieć, ale co i jak z adresami jaka brama
dziękuje i pozdrawiam
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
Re: access point - ruter wifi
Można wszystko zrobić, dwa, trzy interfejsy... Kartę wifi w tryb master i np. aplikacja hostapd i dnsmasq i udostępniasz. Ja tak mam ustawione. Zależy na jaką odległość. Można sobie kupić router.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za info
Sieć lokalna mieszkanie internet darmowy hotspot
czyli mogę porać internet przez kartę wifi wbudowaną w netbooka i za pomocą usb wifi rozprowadzić ja pod inną nazwą zabezpieczyć i adresować po adresach mac aby nikt się nie wbił
dawno nie byłem na forum ale jestem pełen podziwu zaangażowania społeczności DZIEKI
Sieć lokalna mieszkanie internet darmowy hotspot
czyli mogę porać internet przez kartę wifi wbudowaną w netbooka i za pomocą usb wifi rozprowadzić ja pod inną nazwą zabezpieczyć i adresować po adresach mac aby nikt się nie wbił
dawno nie byłem na forum ale jestem pełen podziwu zaangażowania społeczności DZIEKI
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Na terenie mieszkania można wykorzystać jakąś starą kartę wifi z antenką, ale lepiej kup sobie jakiś tani router gdzie wszystko sobie poustawiasz.
-
- Piegowaty Guziec
Mam stary zestaw po UPC ruter THOMSON TWG850-4U i karte wifi usb która była w zestawie
Jesli użyje rutera czyli internet wlan0 sieć lokalna eth0 do rutera
co jest wtedy bramą ip wlan0 czy rutera, wiem ze to może głupie pytanie ale jakoś z sieci to klaps
Jesli użyje rutera czyli internet wlan0 sieć lokalna eth0 do rutera
co jest wtedy bramą ip wlan0 czy rutera, wiem ze to może głupie pytanie ale jakoś z sieci to klaps
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Podłącz pod to bubuntu, powkładaj karty a konfigurować sobie będziesz "w praniu"
-
- Piegowaty Guziec
ok czyli internet-> wlan0 (hostapd ...) eth0-> ruter (konfiguracja) sieć lokalna-> stacje
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Nie. Przecież mówisz, że masz router - na nim skonfiguruj.
-
- Piegowaty Guziec
no tak ale musze jakoś z tego wlan0 udostępnić na eth0 jak to wykonać w prosty sposób
-- 11 lis 2012 01:04 --
konfiguruje THOMSON TWG850-4U i nic z tego czy jest ktoś kto to ogarnia?
-- 12 lis 2012 15:26 --
Zastosowałem się do tego
zamiast interfejsu eth0 zdefiniowałem wlan0 - poznikały połączenia nic nie działało,
interface restart, wlan0 restart, eth0 restart, nic
powróciłem do starych ustawień
pierwszy problem jaki jest to że po uruchomieniu systemu z automatu chce nawiązać połączenie przez eth0 a nie wlan0- system zainstalowany to joliclaud (ubuntu 10,04) chmura joli nie znajduje połączenia i system wstaje kulawo
czy jest jakaś szansa na wykonanie takiego połączenia jaki jest proces działania
dziękuje i pozdrawiam
-- 12 lis 2012 15:52 --
Nie mam pomysłu ja to zrobić
-- 11 lis 2012 01:04 --
konfiguruje THOMSON TWG850-4U i nic z tego czy jest ktoś kto to ogarnia?
-- 12 lis 2012 15:26 --
Zastosowałem się do tego
zamiast interfejsu eth0 zdefiniowałem wlan0 - poznikały połączenia nic nie działało,
interface restart, wlan0 restart, eth0 restart, nic
powróciłem do starych ustawień
pierwszy problem jaki jest to że po uruchomieniu systemu z automatu chce nawiązać połączenie przez eth0 a nie wlan0- system zainstalowany to joliclaud (ubuntu 10,04) chmura joli nie znajduje połączenia i system wstaje kulawo
czy jest jakaś szansa na wykonanie takiego połączenia jaki jest proces działania
dziękuje i pozdrawiam
-- 12 lis 2012 15:52 --
Nie mam pomysłu ja to zrobić