Ubuntu Server jako server plików i www

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Ubuntu Server jako server plików i www

Post autor: gosebus »

Mam takie zadanie: Zrobić serwer plików i www
- To jest: serwer jest podłączony do sieci lokalnej i tam ma mieć udostępniony folder tak, aby komputery z Windowsem mogły sobie na serwer coś tam wgrywać - to ok, uruchomiłem sambę, udostępniłem folder w sieci i działa.
- Druga sprawa to, że użytkownicy spoza tej sieci mają się logować na jakąś stronkę tak, aby mogli mieć dostęp do tego katalogu udostępnionego w sieci - i z tym mam problem.
Zainstalowałem Apache, wywaliłem serwer za nat, także teraz wpisując IP widzimy domyślne index.html ... i stoję, nie wiem co dalej
Jak zrobić tą stronkę logowania? Są jakieś gotowce?

Jak to ma działać na przykładzie:
user wchodzi przez przeglądarkę na stronę www:adresserwwera, loguje się, ma dostęp tylko do swojego katalogu i jakiegoś ogólnego. I co ważne może tylko przeglądać pliki tam znajdujące się, wrzucać nowe, ale nie może nic kasować.

Nie mam specjalnie koncepcji jak to zrobić, a z linuxem jetem początkujący. System do Ubuntu Server 12.04
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Ubuntu Server jako server plików i www

Post autor: Ubek308 »

To nie linux tylko konfiguracja Apache.
Autoryzacja to jeden krok, bardzo standartowy, do wrzucania plikow po http(s) wystarczy prosty skrypt, pelno tego wszedzie.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem jak ten "prosty skrypt" mam znaleźć, co mam w googlach wpisać?
Ktoś mi proponował żebym do na zasadzie serwera ftp zrobił, co skończyło się tym, że poinstalowałem kupe rzeczy i tak nie działa to jak należy ..
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

a próbowałeś rzeczy oczywistej - czyli poczytania sobie dokumentacji apacza? tylko nie mów że nie możesz jej znaleźć...
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie mam zbytnio czasu na wertowanie lektur, chciałem tylko odpalić server i zostawić go, aby sobie chodził i tyle. Nie ma jakiś prostych gotowych rozwiązań?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

no to odpal i zostaw, niech chodzi. i nie licz na to, że przy takim nastawieniu ktokolwiek ci bezinteresownie pomoże.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzięki, a jakie mam mieć nastawienie jak siedzę nad tym drugi dzień, oglądam setki filmików, poradników i tak sobie nie radzę żeby ten server postawić
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

to masz czas na oglądanie filmików przez dwa dni, a nie masz czasu na poczytanie sobie przez godzinę dokumentacji? zaprawdę, dziwny przypadek...
chociaż rozumiem - szukasz jelenia co to zrobi za ciebie. i nieważne, że na szukanie straciłeś tyle czasu, że mógłbyś sam to zrobić. nie - ty musisz mieć gotowca, bo nie masz zamiaru tracić czasu na lekturę...
fajne podejście do życia, nie powiem.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czytam czytam..
a więc tak zrobiłem w katalogu var/www plik .htaccess i do tego plik .htpasswd, dzięki temu jak chce wejśc na serwer przez przeglądarkę, jestem proszony o podanie loginu i hasła, które sam skonfigurowałem w pliczku
i już fajno, tylko wtedy mogę tylko przeglądać pliki na serverze, pobierać itp, a jak zrobić żebym mógł uploadować coś?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Serwer ftp do uploadu będzie najlepszy.
Pure-ftpd z chrootami dla pacjentów i upload-scriptem do antywira to 5 minut bardzo cięzkiej pracy.
Proftppd z clamem trochę dlużej.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: rob006 »

Znajdź sobie w necie jakiś prosty skrypt w php do uploadu plików, tak chyba będzie najszybciej.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za naprowadzenie.
Testowałem kilka skryptów, wybrałem najfajniejszy gotowy -> http://www.uploadify.com/wp-content/upl ... oadify.zip
Jest tylko jeden problem, w każdym skrypcie jaki testowałem mogłem przesyłać pliki o wadzę do 2MB. Dlaczego? Jak wybierałem większy plik niż 2MB to niby się uploaduje, tylko nie pojawia się na serverze :/
slawek1082
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: slawek1082 »

Jak to ma być narzędzie webowe (np. napisane w php) to spróbuj owncloud - instalacja szybka i łatwa, zakładasz dowolnie użytkowników i każdy ma tam swój katalog do którego może uploadować pliki i je przeglądać :)
A co do limitu wielkości pliku uploadowanego to jest to limit w php.ini (max_upload_size albo jakoś podobnie) i dodatkowo może być jakieś ustawienie w danym skrypcie nałożone.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

było ustawione w php.ini upload_max_filesize = 2M :) przestawiłem na upload_max_filesize = 3G , i prawie jest ok, teraz mogę wrzucać pliki max do ok. 7MB, dziwne nie kumam, a w skrypcie php żadnych limitów nie widze. Chyba, że jest jeszcze jakiś limit ? może czasowy ? jest coś takiego?
co do tego owncloud, to wygląda super. sprawdze jak tylko będę miał dłuższą chwilkę
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Musisz jeszcze zmienić wartość post_max_size, bo ogranicza ona wartość którą wcześniej zmieniłeś.
No i jeśli chcesz ustawiać takie kosmiczne wartości, to musisz zmienić jeszcze memory_limit, czyli ograniczenie pamięci dla całego skryptu.

-- 15 lis 2012 23:46 --

No i jest jeszcze max_execution_time czyli maksymalny czas wykonywania skryptu - przy dużych plikach zaczyna mieć znaczenie.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

super działa już teraz to to :) muszę mieć takie "kosmiczne" wartości, bo ktoś sobie może zażyczyć upload ze 300 zdjęć np...

Jak ustawić chmod by użytkownik mógł dodawać pliki, otwierać je, ale nie mógł ich usuwać?

Do tego w moim skrypcie mam taki zapis:

Kod: Zaznacz cały

$fileTypes = array('jpg','JPG','jpeg','gif','png','rar','zip'); // File extensions
co określa z góry jakiego typu pliki mogę uploadować, a co tu wpisać by można było plik każdego typu wrzucić? - bez wypisywania wszystkiego z małych i dużych liter?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

gosebus pisze:super działa już teraz to to :) muszę mieć takie "kosmiczne" wartości, bo ktoś sobie może zażyczyć upload ze 300 zdjęć np...
Nie musisz. Do uploadu iluśtam zdjęć są gotowe rozwiązania (najprostsze bazujące na czystym JavaScripcie, trochę bardziej bajeranckie we Flashu), które uploadują zdjęcia pojedynczo. Nie podam teraz namiarów bo po prostu nie pamiętam, ale swego czasu sam takich skryptów używałem.
Poza tym kolejny upload zdjęć jest bezpieczniejszy niż hurtowy (jeśli zdjęcia nie są w jakimś zipie) - jeśli klient wrzuca np. zdjęcia:

Kod: Zaznacz cały

~/Zdjęcia/moje/2012031001.jpg
~/Zdjęcia/kolegi/2012031001.jpg
to może mieć w efekcie dość przykrą niespodziankę :)
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jeśli skrypt nie daje możliwości usuwania plików, to użytkownik jej nie będzie miał, i tu chmody nie mają większego znaczenia.
A co do typów plików, to musisz zajrzeć do skryptu, może jest jakaś opcja do tego, a jak nie to możesz zakomentować sprawdzanie typów w samym skrypcie. Inna sprawa że w kwestii bezpieczeństwa to jest fatalny pomysł.
gosebus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem owncloud, wygląda super, działa super, spełnia wszystkie oczekiwania poza jednym. Dane użytkowników są w folderze /var/www/owncloud/data
Właścicielem tego folderu jest i musi być www-data:www-data z uprawnieniami 770, i jak zmienię uprawnienia na np. 775 to ok, ale loguje się na owncloud, a ten ch**ek sam zmienia z powrotem uprawnienia na 770 :/
A chcę ten folder data udostępnić w sieci lokalnej, bo chodzi przecież oto by serwer www i plików po lanie były "wymienne"
Jest na to jakiś sposób?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”