Laptop jako modem-router-server

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mewtwo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Laptop jako modem-router-server

Post autor: mewtwo »

Dzień dobry.
Od razu uprzedzam, że problem może być ze swej natury głupi, lecz zwyczajnie o tym nie jestem przekonany.
Szukałem bardzo długo po internecie, po Polskich i Angielskich stronach, ale nie mogę znaleźć.
Mam bardzo starego laptopa, HP. Chcę przerobić go tak, aby działał zamiast mojego nędznego neoLiveBoxa.
Wynika tu naraz kilka problemów:
Zainstalowanie jakiegokolwiek Ubuntu Server wydaje się być niemożliwe, a instalacja nawet najstarszych dystrybucji desktopowych zatrzymuje się w połowie. Prawdopodobnie jest to spowodowane bardzo starym procesorem Intelowskim, który nie wspiera funkcji PAE, a przynajmniej tak twierdzi instalator serwera.

W laptopie posiadam wtyk telefoniczny. zamierzałem użyć go jako wyjścia 'na zewnątrz', a port ethernet miał służyć do dystrybucji sygnału do switcha, a stamtąd na cały dom.
Patrząc na to, co znalazłem w sieci, chyba jestem jedynym który na to się porywa... czy to oznacza że to niemożliwe? A może po prostu ma to swoją własną nazwę, której nie szukałem?

A jeśli możliwe, to:
livebox jest pod ppp over ATM. Czy pakiet pppd nada się do takiej konfiguracji?
Czy da się postawić wszystkie funkcje serwerowe do desktopowego systemu debianowego(w tym wypadku, EarOS, bo Ubuntu nie chciał działać z niewiadomych względów. EarOS jest jednak tak bliskie do Ubuntu(około wersji 08.04) jak to możliwe, więc proszę się nie denerwować, że piszę z tym tu) najchętniej Apache, samba/ftp server, serwer komunikatów, może zarządzane media center. ale przede wszystkim właśnie współdzielenie internetu/robienie za modem.
systemowo próbowałem na wiele sposobów się podpinać, zawsze jednak to zawodzi. po około minucie myślenia przełącza domyślną metodę łączenia z 'modem' na 'pppoe' i rozłącza mnie.

Jeśli jest na taką technikę stosowna nazwa, to proszę o podanie mi jej, to sobie wyszukam dalej informacji, mam nadzieję. Jeśli jednak tak nie jest, to bardzo proszę o jakieś wskazówki, co z tym fantem zrobić. No i proszę krzyczeć jak to nie jest możliwe. Spróbuję wtedy po prostu zmienić router, a laptopa użyję jako klasyczny serwer boczny.

Starałem się skrócić treść jak się da, ale mimo wszystko przepraszam, że tak długo.
Pozdrawiam, Mewtwo
Awatar użytkownika
jacekz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Openbox

Re: Laptop jako modem-router-server

Post autor: jacekz »

W laptopie posiadam wtyk telefoniczny. zamierzałem użyć go jako wyjścia 'na zewnątrz'
W laptopie masz modem analogowy starego typu a nie modem ADSL - nie będzie żadnego "na zewnątrz".
To chyba na tyle? :/

No i podaj konfiguracje laptopa.
mewtwo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Laptop jako modem-router-server

Post autor: mewtwo »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie, po porównaniu wtyków, nie jest to modem adsl. dwa piny to trochę jakby za mało chyba ;)
Skoro tak, to temat do zamknięcia...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”