pua.win32.packer.Upx-57

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
gg21053443
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

pua.win32.packer.Upx-57

Post autor: gg21053443 »

Otóż clamtk znalazł mi na płycie z grami z gazety wyborczej 84 zagrożenia typu właśnie pua.win32.packer z różnymi tam dopiskami na końcu. Czy to możliwe ? i czy ten wirus może być groźny dla ubuntu ?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: pua.win32.packer.Upx-57

Post autor: k2cl »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

gg21053443 pisze:Czy to możliwe ?
Tak
i czy ten wirus może być groźny dla ubuntu ?
Nie

PUA - Possibly Unwanted Applications
Z naciskiem na "Possibly"

Poczytaj:
http://www.clamav.net/lang/en/faq/pua/
ClamAV FAQ
Packed

This is a detection for files that use some kind of runtime packer. A runtime packer can be used to reduce the size of executable files without the need for an external unpacker. While this can‘t be considered malicious in general, runtime packers are widely used with malicious files since they can prevent a already known malware from detection by an Antivirus product.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Kolos28
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Kolos28 »

Dokładnie, mogą to być jakieś zagrożenia ale najprawdopodobniej nie ma ich tam, a clamav poinformował Cię jedynie że mogą to być nie chciane aplikacje - wystarczy że w antywirusie odhaczysz tą opcję a już Cię o nich nie poinformuję. Swoją drogą ja zawsze mam ją zaznaczoną bo często program się nie myli. Jeszcze za czasów kiedy używałem windows to w pakiecie ESET, Avast itp. zawsze też to zaznaczałem w opcjach ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”