pua.win32.packer.Upx-57
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
pua.win32.packer.Upx-57
Otóż clamtk znalazł mi na płycie z grami z gazety wyborczej 84 zagrożenia typu właśnie pua.win32.packer z różnymi tam dopiskami na końcu. Czy to możliwe ? i czy ten wirus może być groźny dla ubuntu ?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Re: pua.win32.packer.Upx-57
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Takgg21053443 pisze:Czy to możliwe ?
Niei czy ten wirus może być groźny dla ubuntu ?
PUA - Possibly Unwanted Applications
Z naciskiem na "Possibly"
Poczytaj:
http://www.clamav.net/lang/en/faq/pua/
ClamAV FAQ
Packed
This is a detection for files that use some kind of runtime packer. A runtime packer can be used to reduce the size of executable files without the need for an external unpacker. While this can‘t be considered malicious in general, runtime packers are widely used with malicious files since they can prevent a already known malware from detection by an Antivirus product.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Dokładnie, mogą to być jakieś zagrożenia ale najprawdopodobniej nie ma ich tam, a clamav poinformował Cię jedynie że mogą to być nie chciane aplikacje - wystarczy że w antywirusie odhaczysz tą opcję a już Cię o nich nie poinformuję. Swoją drogą ja zawsze mam ją zaznaczoną bo często program się nie myli. Jeszcze za czasów kiedy używałem windows to w pakiecie ESET, Avast itp. zawsze też to zaznaczałem w opcjach