Usuwanie ubuntu bez uszkodzenia visty- pytanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Usuwanie ubuntu bez uszkodzenia visty- pytanie
Witam! Chcialbym odinstalowac ubunut (musze pomniejszyc dysk systemowy, bo dalem za duzy a pod windowsem potrzebuje dodatkowych gb). Jak odinstalowac Ubuntu bez uszkodzenia Visty, tak zeby Vista startowala normalnie. Konieczne jest nagrywanie plyt z naprawa?-jestem poza domem, wiec musialbym sciagnac jakas na swojego della lub jakas uniwersalna do naprawy boota jesli nie ma innej opcji.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
Re: Usuwanie ubuntu bez uszkodzenia visty- pytanie
Bez płytki, albo innego nośnika, z którego można odpalić system się nie obejdzie. Usunąć Ubuntu możesz poprzez sformatowanie jego partycji spod Windows na system plikowy NTFS, ale musisz wtedy przywrócić bootloader Visty.
-- 18 lis 2012, o 22:38 --
Możesz też niczego nie usuwać - odpal kompa z jakiejś płytki live i przy użyciu programu gparted zmniejsz partycję z Ubuntu, a następnie powiększ partycję z Windows.
-- 18 lis 2012, o 22:38 --
Możesz też niczego nie usuwać - odpal kompa z jakiejś płytki live i przy użyciu programu gparted zmniejsz partycję z Ubuntu, a następnie powiększ partycję z Windows.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Re: Usuwanie ubuntu bez uszkodzenia visty- pytanie
Problem w tym , ze plytki od Della w tym oryginalna Vista zostala w domu. Mam jednak pytanie, czy sciagniecie obrazu Visty i wykorzystanie go do naprawy rozruchu przejdzie jesli bedzie ona zcrackowana lub typowy oem? Czy musi to byc ta dolaczona do mojego laptopa?
E:
Znalazlem obraz plyty oryginalnej nawet dla mojego modelu, wiec sprawa sie wyjasnila, co do problemu z naprawa gruba na windowsa vista, dla osob szukajacych na przyszlosc link:
http://www.vista.pl/porady/1709_naprawa ... _mbr_.html
E:
Znalazlem obraz plyty oryginalnej nawet dla mojego modelu, wiec sprawa sie wyjasnila, co do problemu z naprawa gruba na windowsa vista, dla osob szukajacych na przyszlosc link:
http://www.vista.pl/porady/1709_naprawa ... _mbr_.html