Pełny ekran i filmy z YouTube

Grafika, film, dźwięk.
Haspet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Pełny ekran i filmy z YouTube

Post autor: Haspet »

Witam,
Właśnie przeniosłem się z Fedory 17 na Ubuntu 12.10 i napotkałem mały problem z uruchomieniem pełnego ekranu filmów na YT.
Gdy kliknę na pełny ekran, okienko z filmem ląduje w lewym górnym rogu ekranu, reszta ekranu robi się czarna a film oczywiście nie jest odtwarzany (słychać tylko głos). Co ciekawe, nie mam problemów z pełnym ekranem gdy film ma jakość 1080p, na np. Twitchu nie mam problemów z pełnym ekranem, zauważyłem też, że Flash w Ubuntu nie korzysta z akceleracji sprzętowej przy filmach z YT tak jak w Fedorze:
Software video rendering, software video decoding w Fedorze było Accelerated video rendering, software video decoding.

Uzywajac 12.04 nie pamiętam takiego problemu.
Przeglądarka to Chrome Wersja 23.0.1271.64 z wbudowanym flashem w wersji 11.5.31.2, Ubuntu oczywiście 12.10, karta graficzna nVidia GF 220 GT sterowniki to experimental-310 (próbowałem też na current-updates i experimental 304), rozdziałka 1920x1080.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 21:36 przez Haspet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: Pełny ekran i filmamy z YouTube

Post autor: raawek »

to zdaje się błąd tej wersji chrome, mam to samo (z kartą nvidia. Na laptopie z kartą ati nie występuje ten problem). Poradziłem sobie w ten sposób, że niestety, odinstalowałem chrome stable, a zainstalowałem chrome beta. Tu tego akurat błędu nie ma, wyświetla się poprawnie. Trzeba poczekać na aktualizację chrome stable do następnej wersji po prostu. Gdy wyjdzie, znów wrócę do stable, a betę wywalę; niestety, taki urok aktualizacji tej przeglądarki - to już drugi poważny błąd google-chrome, pierwszy był kilka miesięcy temu związany z javą.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 05:06 przez raawek, łącznie zmieniany 2 razy.
Haspet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Pełny ekran i filmamy z YouTube

A to dziwne, gdyż wydawało mi się, że tej samej wersji Chroma używałem na Fedorze. No ale skoro, na beta działa poprawnie, to poczekam na aktualizacje. Zresztą i tak większość filmów z YT (te dłuzsze) oglądam z xbmc, ze względu na kodek WebM który sobie testuje :)
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Pełny ekran i filmy z YouTube

dziś była aktualizacja chrome i jest ok, można wracać do stable. Temat raczej do zamknięcia przez twórcę, no i tytuł do poprawienia:).
Haspet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Zauważyłem, mimo wszystko nadal nie działa akceleracja wideo w filmach YouTube na chrome. Co ciekawe, działa na chromium dokładnie z tym samym flashem gdy ustawi się pepper-flash, oraz w chrome ale z wersją flasha z repo.
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

u mnie działa, a też mam nvidia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”