Instalacja ubuntu na usb
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Instalacja ubuntu na usb
Postawiłem portable ubuntu (12,04PL) na pendrive, odpaliłem i zainstalowałem go na karcie pamięci.
Podczas instalacji nie było żadnych błędów. Ale po wrzuceniu karty pamięci do czytnika i próbie odpalenia z karty nic się nie dzieje.
Podczas instalacji dysk był wypięty - tylko USB i karta pamięci.
W jaki sposób go zainstalować żeby odpalał z karty pamięci. Potrzebuję wersji która będzie miała możliwość zapisu (persistant) i nie bardzo wiem jak to zrobić.
Podczas instalacji nie było żadnych błędów. Ale po wrzuceniu karty pamięci do czytnika i próbie odpalenia z karty nic się nie dzieje.
Podczas instalacji dysk był wypięty - tylko USB i karta pamięci.
W jaki sposób go zainstalować żeby odpalał z karty pamięci. Potrzebuję wersji która będzie miała możliwość zapisu (persistant) i nie bardzo wiem jak to zrobić.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja ubuntu na usb
Proponuje żeby większość użytkowników z problemami boot-a zaczęła korzystać z graficznego narzędzia grub customizer, dziwię się że jeszcze nie została dodana ta aplikacja do ubuntu i innych wersji linuksa na stałe.Ja robie to tak odpalam wersje live doinstalowuje przez menadżer program grub customizer odpalam program odmontowuję się w nim następnie wskazuje będąc dalej w tym programie kartę bądź pendrive i pokazuje gdzie jest partycja startowa na tym pendrivie lub karcie.
lub z consoli:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
lub z consoli:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 22:04 przez esperanto, łącznie zmieniany 1 raz.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
a w biosie ustawiłeś boot z karty/pendrive?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
taaa,
instalowałem na karcie pamięci przez czytnik (na USB był life z którego instalowałem), a później bios nie widzi jej jako bootowalnego urządzenia wiec wsadziłem w czytnik USB.
instalowałem na karcie pamięci przez czytnik (na USB był life z którego instalowałem), a później bios nie widzi jej jako bootowalnego urządzenia wiec wsadziłem w czytnik USB.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ja proponuję inne wyjście parta/pendive minimum8GB podzielić na 2 partycje. na jednej nagrać obraz Ubuntu za pomocą UnetBootin, a pliki przechowywać na 2 partycji fat32.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.