jaki router wifi + lan do łącza 300 Mb/s

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
galvay
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

jaki router wifi + lan do łącza 300 Mb/s

Post autor: galvay »

Cześć,
Średnio ogarniam współczesne rutery i standardy, stąd prośba o pomoc :)
Mam łącze do 300 Mb/s down i 150 MB/s up i chciałbym wykorzystać te możliwości (pomijam to, czy da radę tyle faktycznie wyciągnąć).
Net jest dostarczany gniazdkiem ethernetowym. Potrzebuję rozdzielić neta na 2 laptopy, 1 TV i czasem 2 smartphony.
Mieszkanie dość małe (kawalerka), ruter schowany w szafie z cienkimi drzwiczkami :razz:
Tv będzie połączony kablem. Laptopy będą na wifi, plus okazjonalnie któryś podłączę do kabla.
Więc zasadniczo chodzi o ruter, który po wifi i kablu uciągnie 300Mb/s, a przynajmniej jakąś realną dużą prędkość.
Z dodatkowych informacji- często przerzucam coś po sieci z jednego lapka na drugi.
wifi w jednym z laptopów:
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... brief.html
Drugi lapek nieważny, będzie wymieniony na jakiś nowy w kolejnych miesiącach.
Cena, nie ukrywam, się liczy. Jestem skąpy w tej kwestii :P Mój obecny ruter kosztował ok 60-70zł ;) (co nie znaczy że nowy też ma tyle kosztować). po prostu nie mam rozeznania w cenach takiego sprzętu i nie wiem czy to będzie kosztować 100, 200 czy 300zł :pt36:
PS. w oprogramowaniu rutera musi być możliwość zmiany jego MAC adresu, inaczej nie będzie się mógł połączyć z siecią (nie chcę podawać nowego MACa u providera)
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: jaki router wifi + lan do łącza 300 Mb/s

Post autor: zibiboniek1 »

laptop ma wifi w standardzie "n" więc i taki acces point by ci się przydał,wifi w standardzie "n" obsługuje łącze do prędkości (teoretycznej 600Mb/s) w praktyce do 150. jest to najszybszy standard jaki można zastosować w domu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”