Bios nie wykrywa linuxa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Bios nie wykrywa linuxa
Pobrałem dziś remix linuxa "Przyjazny Puchacz" . Stworzyłem 2 dodatkowe partycje jedną ext4 (ok. 25 GB) drugą NTFS (ok. 1 GB) podczas instalacji zaznaczyłem tą pierwszą do instalacji drugą jako SWAP . Wszystko się instalowało pięknie no i się zainstalowało . Kazało zrobić restart kompa, zrestartowałem . Włączył się Windows 7 którego mam na 1 partycji i tak jest cały czas nie wiem co robić instalować jeszcze raz ? Pewnie tak bo zrobiłem coś zbędnego lub czegoś nie zrobiłem . Proszę o szybką odpowiedź.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Bios nie wykrywa linuxa
Polecam Przewodnik Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin: http://ubuntuone.com/4XQFFQuYv4GilPikkoiF07. Znajdziesz tam informacje na temat partycji oraz rozwiązanie (choć to bardziej wskazówka) dla swojego problemu (strona 33).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Luk3
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Z tego co piszesz to Grub Ci nie startuje.
A w biosie widać wszystkie utworzone partycje??
A w biosie widać wszystkie utworzone partycje??
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Z twojego opisy wynika, ze nie zainstalowałeś gruba w MBR. podaj mi ci podaje Boot Info Script. http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.